respublika.lt

Šiauliečių patriotinę dvasią kėlė poezija autobuse

(0)
Publikuota: 2014 vasario 16 14:00:47, Sidas AKSOMAITIS, „Respublikos“ žurnalistas
×

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną viename iš Šiaulių miesto autobusų skambėjo poezija. Pilietiškumą ir patriotinę dvasią žadinančiomis eilėmis 12-ojo maršruto autobuso keleivius su švente sveikino Šiaulių dramos teatro aktoriai Juozas Bindokas ir Monika Šaltytė.

Priešpiet prasidėjusioje Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ festivalio „Literatūrinis žiemkelis“ akcijoje, skirtoje Lietuvos valstybės atkūrimui paminėti, aktoriai su besikeičiančiais keleiviais eilėmis bendravo beveik porą valandų. J.Bindokas į keleivius kreipėsi Jono Krikščiūno – Jovaro, Maironio ir agronomo iš Punios Antano Šarkelės eilėmis, M.Šaltytė skaitė Marcelijaus Martinaičio ir Jovaro poeziją. Eiliuotas žodis ragino sustabdyti emigracijos upę, pakylėti Lietuvą ir visiems kartu kovoti prieš nūdienos skaudulius: valdžios savivalę, nepriteklius, kultūros griovimą.

Keleiviai stebėjosi, kad daugiau nei prieš šimtmetį sukurtose Jovaro eilėse atsispindi dabartis – jau tada poetas atkreipė dėmesį į brolelius, bėgančius iš Lietuvos, o emigracijos problema lapai opi ir šiandien. 25 minutes trunkantis maršrutas poezijos mylėtojams neprailgo – tam, kad kuo ilgiau pasiklausyti eilių, žmonės netgi specialiai pravažiuodavo reikiamą sustojimą. „Važiuoju į bažnyčią, bet praleidau reikiamą stotelę ir neapsirikau taip pasielgusi“, - dėkodama akcijos organizatoriams sakė viena moteris, atvažiavusi iki pat maršruto pabaigos.

Dažnas šiaulietis, nusiteikęs įprastai kelionei autobusu, negalėjo nuslėpti nuostabos, kad pateko į autobusą, kuriame skamba aktorių skaitomos eilės. Žmonės šypsojosi, dėkojo akcijos sumanytojams, o kiekvieną baigtą skaityti eilėraštį palydėdavo plojimais. Gerų emocijų nestokojo ir šiaulietė Aldona Čepaitytė. „Buvau girdėjusi, kad valstybės atkūrimo dieną bus skaitomos eilės autobuse, bet nežinojau, kokiame, - sakė moteris „Respublikai“. - Labai malonu, kad pataikiau įsėsti į šį autobusą. Eiliuotas žodis yra labai reikalingas“. Netikėtai į akciją autobuse patekusi „Respublikai“ prisipažino ir Birutė Šilinskienė. Pasak moters, tokių akcijų galėtų būti kuo daugiau, kadangi patriotinės nuotaikos stinga.

Šiauliečius su Vasario 16-ąja maršrutiniame miesto autobuse aktoriai pirmąkart pasveikino prieš septynerius metus. Pasak Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ direktorės Janinos Ališauskienės, tąsyk baimintasi, kad ši iniciatyva gali būti priimtina ne visiems keleiviams. Tačiau žmonių reakcija pranoko pačius drąsiausius akcijos sumanytojų lūkesčius, todėl renginys išaugo į gražią tradiciją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s