respublika.lt

Senųjų amžių giesmės ir J. Garbareko saksofonas svaigino Vilniaus publiką

(0)
Publikuota: 2011 balandžio 16 13:15:40, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Vilniuje viešintis pasaulinio garso saksofono virtuozas Janas Garbarekas ir britų vokalinis kvartetas "The Hilliard Ensemble" penktadienio vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje senųjų giesmių muzika ir subtiliomis improvizacijomis užbūrė gausiai susirinkusią publiką.

Po barokinės bažnyčios skliautais liejosi sakralinė skirtingų laikotarpių vokalinė muzika, senosios armėnų giesmės, o meistriškai improvizavusio J. Garbareko saksofono tembras kartais primindavo armėnų instrumento duduko skambėjimą, kartais - paukščio klyksmą ar nutolusių amžių gausmą.

Papildomą koncertą šeštadienio vakarą rengiantys svečiai pristato lietuvių klausytojams kūrinius iš vos prieš pusmetį išleistos kompaktinės plokštelės "Officium Novum". Šiuo projektu J. Garbarekas ir "Hilliard" ansamblis tarsi atsigręžia į bizantiškąją tradiciją - skamba senosios bizantiškos giesmės, armėnų muzikos klasiko Komitaso Vardapeto aranžuotės.

Keturi ansamblio dainininkai gieda ne tik scenoje, bet ir vaikščiodami po bažnyčią, tarp sėdinčių ir stovinčių klausytojų. Pasak dainininkų, kiekviename koncerte kūrinius jie atlieka skirtingai, patys improvizuoja, vis kitaip pateikia publikai, tarsi išbandydami koncerto erdvės unikalumą.

"Hilliard" ansamblio vyrai specialiai vyko į Armėniją klausytis įspūdingo senovinio sakralinio giedojimo šios šalies katalikų bažnyčiose, o armėnų giesmių aranžuotės J. Garbareką įkvėpė saksofono improvizacijoms, subtiliai palydinčioms vokalistų partijas. Albume ir koncerte skamba ir garsiausio šiuolaikinio estų kompozitoriaus Arvo Perto (Part) muzika, kurią britų vokalistai vadina labai komplikuota.

Nuo 1980-ųjų gyvuojantis "The Hilliard Ensemble" jau yra koncertavęs Vilniuje - 1996 metais kvartetas pasirodė Nacionalinėje filharmonijoje. Vienas žymiausių pasaulyje vokalinių ansamblių, atliekančių senąją ir moderniąją muziką, ne kartą keitė savo sudėtį. Išskirtinį ansamblio stilių puoselėja keturi solistai - kontratenoras, du tenorai ir baritonas.

"Hilliard" ansamblio įrašų yra išleidusios garsios pasaulio įrašų firmos, ansamblis yra atlikęs garsiausių dabarties kompozitorių muziką, bendradarbiavo su Londono ir Niujorko filharmonijos orkestrais, Filadelfijos simfoniniu orkestru, dirigentais Kentu Naganu, Lorinu Mazeliu (Maazel), Kristofu Popenu (Christoph Poppen) ir kitais.

64 metų norvegų virtuozo J. Garbareko ir "Hilliard" ansamblio bendradarbiavimas prasidėjo 1993 m. įrašų firmai ECM išleidus minėtą albumą "Officium", kuriame J. Garbareko saksofono improvizacijos tapo tarsi dar vienu vokalinio ansamblio balsu. Dar po penketo metų buvo išleistas antras norvegų saksofonisto ir "Hilliard" ansamblio bendras albumas "Mnemosyne" (1998), išplėtęs atliekamos muzikos amplitudę nuo Europos viduramžių iki Antikos laikų bei šiuolaikinių kūrinių. Albumas "Officium Novum", kaip ir du ankstesnieji buvo įrašytas viename vienuolyne Austrijoje.

Vilniuje "Hilliard" ansamblis ir saksofonininkas J. Garbarekas kartu koncertuoja pirmą kartą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s