respublika.lt

Savaitgalis Berlyne

(0)
Publikuota: 2014 rugpjūčio 09 08:25:00, Ringailė STULPINAITĖ
×
nuotr. 6 nuotr.
Iš Aleksandro aikštės kyšantis Berlyno televizijos bokštas dar įspūdingiau atrodo iš toli

Berlynas - Europos Sąjungoje antras po Londono pagal dydį miestas ir viena gausiausiai turistų lankomų Europos sostinių. Sakoma, kad Berlyną galima įsimylėti iš pirmo žvilgsnio. Norint pamatyti gražiausias, išskirtines Berlyno vietas, architektūrinį bei kultūrinį paveldą, aplankyti muziejus, žinoma, geriausia būtų praleisti bent savaitę. Tačiau tiems, kurių laiko ištekliai riboti, „Laisvalaikis“ siūlo mini gidą po Berlyno centrą savaitgaliui.

 

Verta aplankyti

Berlyne ypač įdomu stebėti kasmečius šviesos instaliacijų festivalius, kurių metu kitomis spalvomis nušvinta Brandenburgo vartai ar kitos miesto įžymybės, traukia architektūriniai statiniai, nuostabūs parkai, per miestą tekanti Šprė upė su Muziejų sala.

Berlyno simbolis vieninteliai likę miesto vartai, pastatyti 1788 metais - Brandenburgo vartai. Tai architektūrinis paminklas, buvę miesto vartai. Antrojo Pasaulinio karo metais buvo visiškai sunaikinta vartų kvadriga - keturių arklių tempiamas kovos vežimas, tačiau 2000-2002 metais jie buvo rekonstruoti. Dabar Brandenburgo vartai kasdien sulaukia milžiniškų turistų srautų, o aikštėje šalia jų vyksta įvairūs renginiai, pasirodo gatvės šokėjai ir muzikantai.

Berlyno katedra, pradėta statyti 1465 metais, o vėliau daug kartų perstatyta, yra didžiausia  protestantų bažnyčia Vokietijoje. Šis neobarokinio stiliaus architektūros šedevras įsikūręs Muziejų saloje. Sumokėjus kelis eurus, galima pakilti 270 laiptelių į pagrindinio kupolo apžvalgos aikštelę ir mėgautis senojo Berlyno panorama. Katedros didybė ir puošnumas pakerės tikrai ne vieną, o šalia esančioje pievutėje galite pailsėti, pasvajoti ir gėrėtis vaizdais.

Muziejų sala - po ją galima pasivaikščioti ir aplankyti Senąjį muziejų, nes jis yra seniausias saloje, taip pat Naująjį ir Egipto, ypač garsųjį Pergamono, Bodės muziejus, Senąją Nacionalinę galeriją (jų darbo laiką ir kainas patogiausia tikrinti internete, į kai kuriuos muziejus gali būti prašoma registruotis iš anksto). Jeigu laiko aplankyti visus muziejus neturite, galite tiesiog pasižvalgyti į Muziejų salą iš vandens - plaukiodami nedideliais laiveliais Šprė upe, kuri kaip tik ir teka pro šią salą.

Plaukimas Šprė upe - upės krantinėje rasite daug turistinių laivelių ir jų kapitonų, kviečiančių turistų grupes ir pavienius turistus į įspūdingam pasiplaukiojimą, kurio metu galima pamatyti minėtą Muziejų salą, Reichstagą, Berlyno Katedrą bei kitus ne mažiau kerinčius pastatus, Televizijos bokštą, parkus. Plaukimo trukmę galite rinktis, nuo to, žinoma,  priklausys ir kaina asmeniui.

Reichstagas - Vokietijos parlamento rūmai. Praėjus asmens patikrinimą, didžiulis liftas pakelia į stikliniame kupole esančią apžvalgos aikštelę. Įėjimas nemokamas, bet dėl didelių turistų eilių lankymosi laiką geriau rezervuoti iš anksto.

Aleksandro aikštė, televizijos bokštas, Pasaulio laikrodis - tai viena žymiausių Berlyno aikščių. Iki 19 a. ši aikštė vadinta Jaučių turgumi, nes čia rinkdavosi galvijų prekeiviai. Po Antrojo Pasaulinio karo aikštė  pakeitė savo išvaizdą: dauguma pastatų dabar yra nauji, tačiau ne mažiau žavingi. Žymiausias aikštės statinys - 365 m aukščio Berlyno televizijos bokštas ir Pasaulio laikrodis, rodantis įvairių sostinių laiką, tarp jų ir Vilniaus.

Unter den Linden - viena pagrindinių Berlyno gatvių, kuri driekiasi nuo Brandenburgo vartų iki Pilies aikštės. Čia įsikūręs Humboltų universitetas, Nacionalinė opera bei seniausias gatvės pastatas - Senasis Arsenalas. Šioje gatvėje gausu restoranų, kavinių, ambasadų yra Vokietijos Istorijos muziejus.


Įdomus faktas

Ar žinojote, jog Berlyne yra 1700 tiltų. Tai yra daugiau nei Venecijoje, nes miestą vagoja upės ir kanalai.


Kainos

Pasiplaukiojimas Šprė upe: kaina gali svyruoti priklausomai nuo laiko, kiek plauksite, ir asmenų skaičiaus. Plaukimas gali trukti nuo vienos iki keturių valandų, taigi kainuos maždaug nuo 10 iki 22 eurų žmogui.

Muziejų kainos: daugumoje Muziejų saloje esančių muziejų kainos žmogui yra apie 10-12 eurų, vaikams ir studentams, žinoma, visur galima rasti nuolaidų.  Savaitgaliui geriausiai įsigyti „Berliner Welcome Card“ už 35 eurus. Pasiūlymą sudaro trijų dienų bilietas viešajam transportui, bilietas į visus penkis salos muziejus ir nuolaidos kitiems Berlyno muziejams bei ekskursijoms.

Pietūs: jeigu pietausite centre, nesitikėkite, kad labai stipriai sutaupyste. Berlyno centre esančiose kavinėse ir picerijose kainos panašios į lietuviškas. Čia pietūs asmeniui gali kainuoti apie 6-18 eurų, priklausomai nuo jūsų apetito. Toliau nuo centro esančiose kavinukėse kainos kiek mažesnės, o jeigu manote, kad užteks užkąsti to, ką nusipirksite parduotuvėse, tai indelis jogurto gali kainuoti apie 0,5 euro, panašiai kainuos ir užkandžių pakuotė vytintos dešros ar sūrelis.

Suvenyrai - Berlyno simbolis- lokys, todėl apstu žaislų, puodelių, pakabučių ar marškinėlių su lokio atvaizdu. Jų kainos labai įvairios, nuo keliasdešimt euro centų kainuojančių magnetukų ar kitų niekučių iki keliolikos eurų kainą siekiančių marškinėlių ar kepuraičių su Berlyno atributika.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s