respublika.lt

Sausio 13-ąją bus atlikta A.Martinaičio oratorija „Pieta“

(0)
Publikuota: 2017 gruodžio 28 16:59:01, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Algirdas Martinaitis. Eltos nuotr.

Liko vos dvi savaitės iki sausio 13-osios - Laisvės gynėjų dienos, kurią Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) paminės Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Algirdo Martinaičio oratorija „Pieta“.

 

Kūrinį 2018-ųjų sausio 13-ąją LNOBT atliks solistai Joana Gedmintaitė ir Arūnas Malikėnas, du mišrūs chorai - teatro, vadovaujamas Česlovo Radžiūno, ir „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, bei LNOBT simfoninis orkestras. Oratoriją diriguos teatro muzikos vadovas Robertas Šervenikas, kuris prie dirigento pulto stovėjo ir „Pietos“ premjeroje 1998 m.

„Pieta“ 1998 m. buvo sukurta Vilniaus festivalio užsakymu. Kompozitorius neslepia, kad šioje oratorijoje įkūnijo savo šeimos patirtus išgyvenimus dėl 1995 m. nusikaltėlių peiliu užpulto 19-mečio sūnaus gyvybės. Tačiau jiems, pasitelkus Mato ir Morkaus evangelijų, psalmių, katalikų himno Marijai bei senųjų bažnytinių giesmynų - kantičkų tekstus, buvo suteiktas apibendrintas, Dievo sūnaus nukryžiavimo istoriją menantis turinys: „Jau tu miršti, Sūnau mano, širdis mano neįmano, kaip be Tavęs gyvai likt...“.

„Sunkiausiomis dienomis, kai sūnaus gyvybė buvo Dievo rankose, už jį kartu su kunigu - broliu Benediktu - meldėsi visi Bernardinų parapijos tikintieji. Tokie dalykai greit nepamirštami, todėl gavęs Vilniaus festivalio užsakymą jau žinojau, koks tai bus kūrinys. Siekdamas priminti mūsų tautodailėje išplėtotus Motinos ir Sūnaus vaizdinius, sąmoningai rinkausi medžio drožėjų pamėgtą „Pietos“, o ne liturginei muzikai labiau įprastą „Stabat Mater“ formą“, - pasakojo A. Martinaitis.

Liaudiškus motyvus „Pietoje“ sustiprina ir iš senų giesmynų paimti, praėjusio šimtmečio pradžios kalbos tradiciją liudijantys oratorijos tekstai. Vieną kantičką, storais vilnoniais siūlais siūtą, kompozitorius sakosi paveldėjęs iš savo močiutės, kitas pirko antikvariatuose, į kuriuos po nepriklausomybės atgavimo žmonės sunešė staiga rinkos vertę įgijusius ikikarinius leidinius.

„Tų kantičkų puslapiai pageltę, kampučiai nuo dažno vartymo plonai nučiupinėti. Jos man simbolizuoja sovietų taip ir nesugebėtą įveikti tautos prisirišimą prie dvasinio žodžio, kuris vertas giliausios pagarbos“, - liudijo A.Martinaitis.

Sužinojęs, kad jo kūrinys po dviejų dešimtmečių sulauks antrojo atlikimo, kompozitorius nutarė „Pietai“ pridėti naują pabaigą, kurioje tarsi žvelgia į praeities išgyvenimus iš nūdienos perspektyvos. Tai - „Stabat Mater“, kurioje choras aprauda nukryžiuoto Jėzaus kančias kartu su Motina: „Koks žmogus nesudrebėtų, koks akmuo nesuminkštėtų nuo šios Motinos skausmų...“.

Tačiau naujoji kūrinio pabaiga, anot autoriaus, nestokoja ir šviesos, atliepiančios krikščioniškąja tradicija grįstos europietiškos kultūros nemirtingumą: „Visa žmonijos patirtis liudija, jog kančios pažinimas dažniausiai veda prie sielos prašviesėjimo. Jeigu tik, žinoma, sugebi atsiverti šviesai, o ne lieki užsisklendęs ankštoje nuoskaudų ir pykčio celėje“.

Jau 1998-ųjų birželį, kai „Pieta“ pirmąkart nuskambėjo Nacionalinėje filharmonijoje, kompozitoriaus sumanymas nesibaigė kartu su paskutiniais mušamųjų dūžiais, imituojančiais užkalamas karsto lentas.

Kviesdamas publiką atsiverti šviesai, kompozitorius užlipo į sceną, pasiėmė arfą ir, užsikėlęs ją ant pečių, pro duris demonstratyviai patraukė gatvėn. Jį nusekė kiti muzikantai. Šeši vyrai ant virvių tarsi karstą nešė instrumento dėklą. Procesija, lydima susidomėjusių „Pietos“ klausytojų, tada centrine Senamiesčio arterija patraukė Bernardinų bažnyčios link.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s