respublika.lt

Saksofonas Rusnei tobuliausias instrumentas

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 28 13:06:02, Giedrė MILKEVIČIŪTĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Rusnė Mikiškaitė neigia, kad saksofonas yra labiau vyriškas instrumentas, ir jo nekeistų į jokį kitą. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Vis dar neįprasta, kai koncerte grojančią saksofonu, ypač solo, pamatai jauną gražią merginą. Tad ir Vilniuje įsibėgėjusio tradicinio festivalio „Sugrįžimai“ Taikomosios dailės muziejuje vykęs koncertas, kuriame dalyvavo šiuo metu muzikos magistro studijas Olandijoje tęsianti lietuvaitė Rusnė Mikiškaitė (26), buvo neįprastas ausiai ir akims.

Kaip iš Trakų kilusi mergina susidomėjo ir, drąsiai galima sakyti, įsimylėjo šį, atrodytų, labiau vyrams tinkamą pučiamųjų instrumentą?

Tai, kad birbynininko Kastyčio ir akordeonininkės Rasos Mikiškų šeimoje gimusi Rusnė mokysis muzikos, buvo aišku iš pat mažens. Pirmiausia ji, lankydama Trakų muzikos mokyklą, sėdo prie pianino, tačiau septynmetei jis pasirodė labai jau tradicinis ir neįdomus instrumentas, todėl visų nuostabai ji pareiškė: „Mokysiuosi groti saksofonu“. Bet tai įvyko visai atsitiktinai. Tiesiog muzikos mokyklos pučiamųjų orkestre atsirado laisvas instrumentas - altinis saksofonas ir mergaitė panūdo jį išbandyti. „Pabandžiau pagroti saksofonu ir jis iš karto „prilipo“. Patiko garsas, jo išgavimo būdas ir tai, kad tai gana „fiziškas“ instrumentas. Kai kam atrodo, kad merginai sunkiau juo groti, pūsti, bet tai netiesa. Svarbiausia buvo pradžioje atkreipti dėmesį į taisyklingą diafragminį kvėpavimą. Tad, kai pradėjau, kitokio instrumento jau nebenorėjau. Dabar turiu du saksofonus - altą ir sopraną. Pasirinkau ne džiazą, bet klasikinį muzikavimą, nes man jis atrodė prasmingesnis, jo kitokia garso estetika, o skambesys panašesnis į ne tokį šaižų medinių pučiamųjų - obojaus, klarneto garsą“.

R.Mikiškaitė mokėsi Vilniaus J.Tallat-Kelpšos konservatorijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o gavusi „Erazmus“ programos stipendiją išvyko į Utrechto konservatoriją (Olandija) studijuoti klasikinio saksofono. Vėliau tęsė studijas LMTA, koncertavo su tėčiu birbynininku K.Mikiška, vargonininkėmis J.Landsbergyte, J.Barkauskaite, fleitininkais V.Oškiniu ir M.Pupkovu. 2011 m. buvo pakviesta į Europos saksofonininkų ansamblį, kuriame groja 12 jaunų Europos šalių saksofonininkų. Su šiuo kolektyvu koncertavo Prancūzijoje, Italijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Rumunijoje, Austrijoje, Belgijoje, Serbijoje ir kt.

„Mano mokytojai Ričardas Čupkovas, Albinas Pupkevičius, Aleksandras Fedotovas nepriekaištauja, kad savo muzikinius ieškojimus tęsiu kitur, bet kai grįžtu į Lietuvą, jie ir tėvai nuolat primena, kad nepamirščiau Lietuvos ir grįžčiau gyventi ir dirbti čia, - sako Rusnė. - Tačiau kol kas man vis dar norisi ieškoti, domėtis, žiūrėti, kaip dirba ir gyvena muzikantai kitur, norisi platesnių muzikos vandenų. Olandiją pasirinkau todėl, kad tai tikra saksofono šalis, kurioje yra daug puikių muzikantų ir dėstytojų. O kad pasižvalgiusi po pasaulį grįšiu, tai jau tikrai. Juk gražesnio ir mielesnio krašto kaip Lietuva nėra. Sugrįžti čia labai mėgstu, ypač pavasarį, kai atsigauna po žiemos Vilnius, žmonės džiaugiasi pirmaisiais žiedais. O ir koncertuoti gimtinėje visada smagu, nes sava, lietuviška, publika visada labai šilta“.

Lietuvaitė ne tik koncertuoja su saksofonininkų orkestru, bigbendu, įvairiais ansambliais, bet ir Londone moko groti kitus. „Dirbdama pedagoginį darbą svetur supratau, kiek daug žinių ir patirties man davė mokytojai Lietuvoje“, - sako Rusnė.

Paklausta, ar jai dažnai tenka aiškinti savo bičiuliams ir kolegoms apie tai, kur yra Lietuva ir kuo ji garsi, mergina apgailestauja: „Taip, labai gaila, kad dar daug kas nežino, kur ir kas ta Lietuva. Dažniausiai prisimena, kad čia geri krepšininkai. O klausia, ar pas mus yra belaidis internetas, jiems atrodo, kad čia visada šalta. Tad aš savo draugams užsienyje aiškinu, kad Lietuva ypatinga savo kultūriniu gyvenimu, kad čia aukštas muzikavimo lygis, daug gerų kolektyvų, kad yra tokie gražūs miestai - Vilnius, Trakai, kur aš užaugau ir prie ežerų ten leidžiu visas savo vasaras. Tą grožį po „Sugrįžimų“ festivalio koncertų parodžiau ir koncerto partneriui pianistui iš Olandijos Tijnui Vemeulenui (Thijnu Vermeulen).

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Julius/Brigita“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s