respublika.lt

R.Katinas: Į Londoną atvežėme dalelę Lietuvos

(0)
Publikuota: 2014 gegužės 10 16:29:40, Edita ČEPELYTĖ, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Chorą „Viva voce” į svečius noriai kviečia ir lietuviškos parapijos užsienyje. Asmeninio albumo nuotr.

Choras „Viva voce”, koncertuodamas užsienio valstybėse, nepamiršta lietuvių emigrantų, kurie nekantraudami laukia ir lietuviškų dainų, ir lietuviškų pasikalbėjimų. Choro vadovas Raimondas Katinas džiaugiasi kiekviena galimybe pasirodyti ne tik konkursuose žymiausiose Europos scenose, bet ir koncertuoti lietuvių bendruomenėms.

- Neseniai jūsų choras „Viva voce” Londone susitiko su lietuvių bendruomenėmis, joms surengė pasirodymą, kokie įspūdžiai, kaip laikosi mūsų tautiečiai?

- Mus pakvietė lietuviškoji parapija, lietuviška Šv. Kazimiero bažnyčia, ją galėčiau įvardyti kaip lietuvybės centrą. Šioje bažnyčioje yra labai šaunus kunigas Petras Tverijonas, jis per Bažnyčią jungia daugelį lietuvių Londone draugėn.

Išvykai į Londoną specialiai ruošėme dalį programos lietuviams. Tai mūsų aukso fondo kūriniai: liaudies dainos, dainos šviesaus atminimo poeto Justino Marcinkevičiaus eilėmis. Publikai ne viena ašara išriedėjo, susitikimas iš tiesų buvo labai nuoširdus. Atvežėme į Londoną šiek tiek „tos Lietuvos”. Prie sėkmingo pasirodymo Londone labai prisidėjo Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė-Liauškienė ir mūsų Kultūros atašė Rita Valiukonytė.

- Kokios Lietuvos emigrantai pasiilgsta?

- Manau, kad tautiečiai išvažiavo svetur tikrai ne nuo tokios Lietuvos, kokią mes visur ir visada reprezentuojame. Tai pastebėjome. Atvažiavome tąkart su verbomis, kadangi tai buvo laikotarpis tarp Verbų sekmadienio ir Velykų; su juoda lietuviška duona ir lietuviams artimais kūriniais. Publika buvo sujaudinta, mūsų choras taip pat, kai pamatė lietuvių žvilgsnius, kuriuose atsispindėjo meilė, ilgesys. Galima keikti Lietuvą, bet kai atsiduri už jos sienų, pamatai, kokia svarbi gimtinė.

- Kiek dažnai bendraujate su lietuvių bendruomenėmis užsienyje?

- Pastarųjų 5-6 metų kelionės yra išvykos į žinomus Europoje chorų konkursus. Ten mes esame susieti su konkurso vieta, visai kitais tikslais - dienotvarkė minutėmis. O pernai, kai turėjome gastroles Italijoje, lietuvybės pajutome gerokai daugiau, nei konkursuose. Aplankėme Vičencos teatrą „Olimpico”, kuriam vadovauja Eimuntas Nekrošius.

Tąkart į mūsų koncertą kitame teatre suvažiavo daug Italijos lietuvių, daugiausia merginų, moterų, kitaip tariant, meilės emigrančių. Viena buvusi mūsų su Virginija (R.Katino žmona, - aut. past.) mokinė į Veneciją atvažiavo 300 kilometrų, kad mus pamatytų ir pabendrautų. Tokiais atvejais mūsų kelionės būna labai nuoširdžios ir patraukiančios tautiečius, kurie vieni per kitus susižino, kad atvažiuoja žinomas choras iš Lietuvos.

- Kokiose šalyse viešėti jūsų chorui mieliausia ir kodėl?

- Sunku pasakyti, juk tam, kad liktų šilti ir gražūs įspūdžiai, pirmiausia reikia patiems pasistengti. Tarkime, kai keliavome į Šiaurės Italiją, specialiai publikai turėjome staigmenų: dainavome tarp vietinių labai populiarią dainą jų dialektu. Vietiniams italams toks mūsų mini spektaklis buvo labai netikėtas, publika buvo labai patenkinta. Lygiai taip pat buvo Turkijoje, Ispanijoje. Mūsų choras nevengia ir improvizuotų koncertų. Tikimės, tai pamena Sorento, Stambulas, Viena, Zalcburgas, Barselona ir dar daug miestų. Grįždami iš Anglijos trumpam sustojome Belgijoje, Briugėje. Rotušės aikštėje užtikome koncertuojančius Australijos Sidnėjaus gimnazijos chorą ir nedidelį simfoninį orkestrą. Toliau koncertą tęsė jungtinės Australijos ir Lietuvos meninės pajėgos. Ovacijų nepritrūko.

- Ar buvo atvejų, kai užsienyje dalyvaudami konkurse buvote lyderiai, tačiau komisija nepanoro skirti aukštų balų?


- Taip, tai buvo mūsų pirmasis konkursas 2008 metais Italijoje. Sakralinės muzikos kategorijoje mums suteikė visus specialiuosius prizus už įdomiausią programą, už geriausią sakralinio kūrinio atlikimą ir t. t. Tačiau likome antroje vietoje, nes komisijos pirmininkas buvo slovėnas, gyvenantis Italijoje ir turintis Italijos pilietybę. Taigi pirmąją vietą užėmė choras iš Slovėnijos. Kai mus apdovanojo, publika protestuodama mūsų plojimais nepaleido, vadino mus širdžių laureatais. Ir labai neigiamai šūkčiojo, kai buvo apdovanotas slovėnų choras. Bet tai jau vyko „po visko”.

- Ar tiesa, kad savam krašte pranašu nebūsi, svetur jūsų choras šilčiau priimamas?

- Lietuvoje mes esame žinomi, turime labai savitą choro veidą ir visada daugiau ar mažiau aišku, ko iš mūsų tikėtis. Pagaliau chorinė bendruomenė kolegas dažnai pažįsta geriau, nei save. Užsienio publikai mes atrodome naujai, juo labiau kad iš mažos šalies, turime „lietuviškos” egzotikos, negirdėtų kūrinių. O ir mūsų merginos visur ir visada pačios gražiausios tarp visų kitų pasulio chorų!

- Kokie naujausi tikslai?

- Kaip ir daugelį mus labiausiai varžo finansai. Mūsų niekas nefinansuoja, viskas daroma iš mūsų pačių asmeninių lėšų. Kitą sezoną mūsų pagrindinis tikslas, kas nėra lengviausia, deramai pasirodyti viename tarptautiniame chorų konkurse čia, Lietuvoje. Kaip įprasta, daugelis chorų pasauliniu lygiu dainuoja tik užsieniuose - nenuvažiuosi, nepaklausysi. Ruošiamės Dainų šventei. Eilinį kartą esu 2016 m. Moksleivių dainų šventės meno vadovas, jau verda parengiamieji darbai. Choras tame darbe taip pat dalyvauja. Užimtumas išties didelis, bet labai įdomių minčių ir planų tikrai yra.

 

Parengta pagal dienraščio „Vakaro žinios“ priedą „Geras!“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s