respublika.lt

R.Karbauskis: niekada nepriklausiau jokioms religinėms bendruomenėms

(0)
Publikuota: 2018 gegužės 24 13:09:41, Jadvyga Bieliavska, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Ramūnas Karbauskis. Eltos nuotr.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis nemato jokios problemos, kad senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“ būtų suteiktas valstybės pripažinimas, tačiau tvirtina, kad asmeniškai neturi čia jokio intereso, nes niekada nepriklausė, nepriklauso ir nepriklausys jokioms bendruomenėms.

 

„Šnekant konkrečiai apie save turiu pasakyti, kad niekada nepriklausiau, nepriklausau ir nepriklausysiu jokioms bendruomenėms, dėl to tas keistas kalbėjimas, kad neva aš turiu kažkokį interesą šitoje vietoje, yra kvailas. Šnekant apie mano meilę Lietuvai, kuri pasireiškia per rūpestį kultūra ir tuo, kad aš dalyvauju renginiuose ir baltiškais rūbais apsirėdęs, ir tautiniais rūbais, tai aš tikrai norėčiau palinkėti tiems, kurie save vadina patriotais, nors kiek tai daryti, bet dažniausia jie gėdijasi apsirengti tautiniais rūbais, bet patriotais save vadina“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Ketvirtadienį Seimui planuojama pateikti nutarimo projektą, kuriame siūloma suteikti valstybės pripažinimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“.

„Tai yra viena iš Lietuvos religinių bendruomenių, šitą sprendimą priiminėja Seimas remiantis Teisingumo ministerijos išvadomis. Kaip suprantu, išvada yra tokia, kad ji atitinka visus Lietuvos įstatymo reikalavimus, dėl to nematau jokios problemos, kad ji būtų įteisinta“, - sakė R. Karbauskis.

Padarytas pirmas žingsnis, leisiantis gauti valstybės pripažinimą „Romuvai“

Seimas linkęs pritarti, kad valstybės pripažinimas būtų suteiktas Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“.

Už tokį nutarimą, kurį Seimui parlamentarų grupės vardu pateikė Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas, ketvirtadienį po pateikimo balsavo 67 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 19 parlamentarų. Toliau projekto svarstymas Seime planuojamas birželio 21 d.

Projektą rėmęs liberalas Simonas Gentvilas pastebėjo, kad teisė į tikėjimą yra vienas iš fundamentalių žmogaus teisių. „Siūlyčiau žvelgti į Lietuvą kaip į įvairialypę valstybę, prašau labai tolerancijos“, - ragino S. Gentvilas.

„Leiskime sugyventi vieniems ir kitiems“, - sakė socialdemokratas Juozas Olekas.

Tuo tarpu konservatorius Andrius Kubilius ragino „nepadaryti didelių valstybinių klaidų“, turėdamas mintyje tai, kad rudenį Lietuvoje laukiama Popiežiaus Pranciškaus vizito.

„Siūlyčiau nejuokauti šita tema, prašyti Vyriausybės ir Vyskupų konferencijos išvados“, - sakė A. Kubilius.

Dėl galimo rusų ir lietuvių pagonybės bendro projekto, remdamasis rusų spauda, perspėjo konservatorius Arvydas Anušauskas.

Tikimasi, kad valstybės pripažinimo suteikimas „Romuvai“ kels didesnį visuomenės susidomėjimą šios bendrijos veikla ir tai suteiks jai platesnes galimybes užsiimti lietuvių senųjų tradicijų puoselėjimu, ugdyti Lietuvos žmonių, ypač vaikų ir jaunimo, tapatumo savivoką. Taip pat manoma, kad valstybės pripažinimas gali turėti įtakos ir didesniam pasaulio bendruomenės susidomėjimui mūsų šalies tradicijomis ir kultūriniu paveldu - unikaliu folkloru ir mitologija.

Šiuo metu Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatyme nustatyta, kad religinės bendrijos gali būti valstybės pripažintos kaip Lietuvos istorinio, dvasinio ir socialinio palikimo dalis, jeigu jos palaikomos visuomenės ir jų mokymas bei apeigos neprieštarauja įstatymams ir dorai. Valstybės pripažinimą suteikia Seimas, įvertinęs Teisingumo ministerijos išvadą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s