respublika.lt

R.Kanišauskaitė: Kalba televizijoje gerėja

(0)
Publikuota: 2011 gruodžio 15 09:18:46, Respublika.lt
×

Nors televizijos laidų vedėjai turėtų ne tik gerbti bei puoselėti gimtąją kalbą, bet ir rodyti tinkamą pavyzdį visuomenei, dažnai įvairiose laidose galima išgirsti vieną ar kitą skolinį, nederamai pavartotą linksnį ar neteisingai sukirčiuotą žodį. "TV publika" pasidomėjo, kaip eterio "žvaigždžių" kalbą vertina Valstybinės kalbos inspekcijos vyriausioji inspektorė Ramunė Kanišauskaitė.

Ramunė KANIŠAUSKAITĖ:

- Pastarojo pusmečio klaidos patvirtina jau nusistovėjusias tendencijas - daugiausia daroma kirčiavimo klaidų. Dažnas nemoka pagrindinių taisyklių ir kirčiuoja intuityviai. Vieną teigiamą dalyką ir čia būtų galima įžvelgti - pagaliau dauguma laidų vedėjų išmoko kirčiuoti dažnai minimus vietovardžius, tačiau išlieka kita aktualija - tartis. Bendrinės tarties reikalavimų stengiasi laikytis informacinių laidų vedėjai ir korespondentai, kitose laidose kalbama taip, kaip įprasta, nededant pastangų.

Taisyklingiausia yra informacinių laidų vedėjų kalba. Gana gerai kalba ir daugumos publicistinių laidų vedėjai, nes turi galimybę tekstus pasirengti iš anksto. Daugiausia klaidų ten, kur daugiausia ekspromto, - pramoginėse pokalbių laidose, žaidimuose.

Nuolat stebint televizijos laidas matyti, kad daugėja taisyklingai kalbančių žurnalistų. Turbūt sunku būtų rasti televizijoje dirbantį žurnalistą, kuris nebūtų girdėjęs apie kalbos taisyklingumo reikalavimus. Žinoma, norėtųsi, kad tie poslinkiai būtų akivaizdesni. Mažėja svetimybių ir žodžių reikšmės klaidų. Pavyzdžiui, prieš keletą metų žodį "skaitau" reikšme "manau" vartodavo ne tik laidų dalyviai, bet ir vedėjai. Dabar jau sunku būtų atsiminti, kada paskutinį kartą šią klaidą girdėjome. Kai kurios slaviškos svetimybės jau, tikėkimės, visiškai pamirštos. Jų galima išgirsti tik humoro laidose. Anglų kalbos žodžiai vartojami dažniausiai sąmoningai, niekas jų nepainioja su lietuviškais žodžiais, bet vis dėlto kartais pavartoja, ypač jaunimui skirtose laidose.

Šį sezoną televizijos naujokų nebuvo itin daug ir tarp jų neatsirado tokių, kurie visiškai neišmanytų kalbos reikalavimų. Matyti, kad laidoms rengiamasi. Yra keletas puikių pavyzdžių, kai patyrę laidų vedėjai padeda savo jauniesiems kolegoms.

Nors atsitiktinės klaidos įtakos visuomenės kalbai turbūt negali daryti, tai, kas kartojama nuolat, tikrai paveikia ne tik vaikus, bet ir suaugusius žiūrovus. Jie pastebi naujus dalykus ir mano, kad tai, ką išgirdo iš gerbiamo laidos vedėjo, yra neabejotinai sektina.

 

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "TV publika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s