respublika.lt

Rašytojas pasigenda Vaikų teatro

(0)
Publikuota: 2013 gegužės 08 12:10:06, Živilė KAVALIAUSKAITĖ
×

Vytautui Račickui, vienam žymiausių vaikų ir jaunimo rašytojų Lietuvoje, labiausiai rūpi vaikai, kuriuos skriaudžia gyvenimas. „Vaikams patinka linksmos knygos. Bet ne apie linksmus dalykus“, - sako Vytautas Račickas. Paauglys, rašytojo teigimu, yra labai išrankus skaitytojas.

- Į ką daugiausia kreipiate dėmesį rašydamas jaunimui?

- Esu socialinis rašytojas. Man labai rūpi vaikų socialinės problemos, neteisybės, vaikai, kuriuos gyvenimas skriaudžia. Mėgstu rašyti pagal tikrą faktą. Mano pirmoji knyga „Zuika Padūkėlis“ yra būtent tokia. Apie vaiką, kurio nesupranta net ir mokytojai.

- Koks dabartinis skaitytojas - vaikas?

- Dabartinis skaitytojas dažnai skaito tekstus kompiuteryje, žiūrėdamas į ekraną. Bet yra vaikų, kurie labai mėgsta knygas, nori jų turėti namie.

Vaikas yra vaikas. Jis turbūt niekada nesikeičia. Tik gyvenimo, mokymosi sąlygos kitokios. Šiandien vaikai nori viską daryti greitai. Gal todėl ir storesnių knygų prisibijo. Žinau, kad paaugliai nė iš tolo nežiūri į knygą, kuri storesnė nei 200 puslapių.

- Ar vaikų problemos pasikeitusios?

- Turbūt viskas priklauso nuo šeimos. Ne tik pas mus, bet ir pasaulinėje literatūroje dažnai vaizduojamas vaikas, kuris gyvena ne su visa šeima, tik su motina ar tėvu. Šeimos problemos vaikus paliečia labiausiai. Kaip ir daugelis suaugusiųjų, šiandieniniai vaikai dažnai jaučiasi vieniši, nemylimi.

- Kokios knygos patinka vaikams?

- Vaikams patinka linksmos knygos. Bet nebūtinai apie linksmus dalykus. Tokias knygas skaito netgi tie, kurie apskritai neskaito.

Labai populiari knyga „Gyveno kartą Lukošiukas“. Ne viena mama sakė: perskaitė šitą knygą mano vaikas ir pradėjo skaityti kitas knygas. Man, rašytojui, tai - didžiausias komplimentas.

- Viena iš itin skaudžių temų - patyčios mokyklose. Kaip ši problema atspindėta jūsų knygose?

- Knygoje „Berniukai šoka breiką“ vaikai tyčiojasi iš mergaitės, kuri ateina apsirengusi močiutės megzta suknele. Kitiems tai nepatinka - neva ji turi būti džinsuota. O ji nenori būti džinsuota.

Šioje knygoje vaizduojama tai, kas vyksta šiandien mokykloje. Kitose knygose aš daug kur prisimenu savo vaikystę, kuri buvo kitokia.

- Pagal apysaką „Berniukai šoka breiką“ režisierius Antanas Gluskinas Šiaulių dramos teatre yra pastatęs spektaklį. Ar teko jį matyti?

- Kaip tik neseniai jį žiūrėjau. Nenusivyliau. Nors ten režisierius kitaip pavaizdavo, nei yra knygoje.

- Lietuvoje rašančiųjų paaugliams nėra daug. Kodėl?

- Poetų yra, bet vaikams kuriančių prozininkų tikrai nedaug. Ir tie dažniausiai rašo pasakas.

Rašant paaugliams reikia labai pataikyti. Ir ne bet kur, o į dešimtuką. Paauglys yra labai išrankus skaitytojas. Jei jam rašysi šiaip sau, per vidurį, jis neskaitys. Reikia liudyti jų gyvenimą, kalbėti jų kalba. Tekstu paauglys turi patikėti be išlygų.

Knyga „Baltos durys“ nagrinėja skaudžią narkomanijos temą. Paaugliai šią knygą greit „pagavo“, išrinko metų knyga. Girdėjau, kad iš jos rašomi bakalauro darbai.

- Kokias vertybes stengiatės įdiegti per knygas?


- Žmogiškas. Rašydamas apie tai dažniausiai negalvoji: pasakoji istoriją, ir tiek. Bet vis tiek išsikristalizuoja teigiamas herojus, savotiškai pasmerkiami neigiami dalykai.

- Kiek rašytojui svarbu knygose neatsilikti nuo laiko?

- Vaikams labai svarbu, kad jie atpažintų save. Kai vaiko paklausi, kodėl jis skaito knygą, kodėl patinka, jis dažnai atsako: „Kai skaičiau knygą, man atrodė, kad čia parašyta apie mane“.

Jei rašysi apie M.Valančiaus laikus, kam bus įdomu?

- Ką vaikystėje skaitydavote?

- Su broliu skaitydavome nuotykių literatūrą: Žiulį Verną (Jules Verne), Tomą Main Ridą (Thomas Mayne Reid). Iš lietuvių autorių labai patiko Vytautas Petkevičius, Kazys Saja. Ankstyvojoje vaikystėje skaitydavau pasakas. Nebuvo televizoriaus, kompiuterio, knygų skaitymas buvo vienintelė pramoga. Ypač rudenį, kai negali kamuolio spardyti.

- Kaip dabar renkatės knygą?

- Viena akimi stebiu, kas vyksta vaikų literatūroje, kita - pamatyti iškilesnes suaugusiųjų knygas. Visada skubu perskaityti Romualdo Granausko, Alvydo Šlepiko, Henriko Algio Čigriejaus knygas.

Nors skaityti lieka vis mažiau laiko. Reikia rašyti, vykti pas vaikus į susitikimus. Ypač pavasarį. Kviečia mokyklos, bibliotekos.

- Į susitikimus ateina ne tik vaikai, bet ir jų mamos, užaugusios su jūsų knygomis?


- Taip. Būna, mama paklausia, ar čia tas pats „Zuika Padūkėlis“? Jau kelinta karta skaito mano knygas. Labai džiugu.

- Kokia knygos vertė šiandien?

- Yra namų, kuriuose gali nerasti nė vienos knygos. Bet yra namų, kuriuose knygomis tikrai domimasi. Tą akivaizdžiai parodo knygų mugė. Kas ten darosi! Minios plūsta. Kaip į atlaidus.

Jokiu būdu negalima sakyti, kad esame neskaitanti tauta.

- Kokią matote knygos ateitį?

- Esu optimistas: galvoju, kad popierinė knyga neišnyks. Bent jau greitai.

Prognozavo, kad elektroniniai laikrodžiai išstums laikrodžius su rodyklėmis. Bet jie tebėra.

Be abejo, dalis knygų bus perkelta į elektroninę erdvę. Bet nemanyčiau, kad aš sulauksiu popierinės knygos žūties.

- Kaip vaikų pasaulėžiūrą formuoja šiandienos kultūrinis gyvenimas?

- Deja, kultūrinius dalykus užgožia pramogos. Kultūra labai sukomercinta. Kas patraukliai per televiziją rodoma, kas gražiai skamba, blizga, labiau atkreipia akį nei mažiau matomi, bet tikresni dalykai.

Šiandien vaikams labai trūksta spektaklių. Keista, bet neturime Vaikų teatro. Susidaro įspūdis, kad valstybė vaikų kultūra nesirūpina. Tai palikta mokyklai, tėvams.

- Stengiatės sugrąžinti skaitytojus prie mažiau matomų dalykų?


- Rašau knygas, ir tiek.

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s