respublika.lt

Pylimo „Kiaušinio“ dienos suskaičiuotos

(0)
Publikuota: 2018 vasario 20 11:31:12, Justina GAFUROVA, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Pasak Kristupo Šepkaus, skulptūra „Kiaušinis“ tapo vienu labiausiai atpažįstamų kvartalo simbolių. Stasio Žumbio nuotr.

Nuo 2003 m. Vilniuje Pylimo, Raugyklos ir Šv. Stepono gatvių sankryžoje stovinčios skulptūros „Kiaušinis“ čia greitai gali nelikti. Tapusi šio rajono simboliu, skulptūra nežinia kodėl užkliuvo Vilniaus savivaldybės klerkams. Laimėtas 60 000 eurų siekiantis projektas - pašalinti kiaušinį ir jo vietoje įkurdinti „judesio, garso ir šviesos gaivalą“.

 

Toks likimas skulptūrai nulemtas Vilniaus savivaldybei paskelbus konkurso „Kuriu Vilnių“ rezultatus. Konkurse dalyvavo 120 projektų, iš kurių ekspertų komisija atrinko 20 unikaliausių idėjų. Vieno iš atrinktų projektų autorius Jurgis Dagelis sumanė patobulinti Pylimo skvere esančią kiaušinio skulptūrą ir pakeisti ją į mechanizuotą akustinį ir besitransformuojantį į judesio, garso ir šviesos gaivalą. Savivaldybė tai palaimino ir skyrė vieną didžiausių sumų, palyginti su kitais 19 projektų. Beje, be vietinių ir miesto svečių pamilto „Kiaušinio“ autoriaus Romo Vilčiausko žinios.

Gyventojai pasipiktinę

Dėl to susirūpinę senamiesčio gyventojai jau renka parašus peticijai, kuria prašo savivaldybės persigalvoti ir išsaugoti jau Vilniaus miesto istorijos dalimi tapusią skulptūrą. Gyventojų peticijoje sakoma, jog skulptūra „Kiaušinis“ tapo vienu labiausiai atpažįstamų kvartalo simbolių.

Peticijos autorius - istorikas Kristupas Šepkus, 2016 m. išrinktas svetingiausiu miesto gidu. „Vakaro žinioms“ jis sakė nesuprantantis, kuo savivaldybei užkliuvo skulptūra ir kodėl numatytų pinigų negalima investuoti į aktualesnius projektus. „Kiaušinis“ čia stovi keliolika metų ir tiek kaip turistų gidas, tiek kaip vietinis gyventojas, galiu drąsiai pasakyti, kad jis priskiriamas prie populiariausių Vilniaus skulptūrų. Kasdien per langą matau, kaip jį fotografuoja daugybė žmonių, nepriklausomai nuo metų laiko. Akivaizdu, jog tai yra didelis traukos objektas. Todėl nelabai suprantu, kodėl reikia jį tobulinti“, - svarsto K.Šepkus.

Tikisi, jog suklydo

Jo nuomone, dabartinis projektas mažų mažiausiai rodo neatsakomybę prieš bendruomenę. „Galbūt komisija tiesiog susižavėjo įdomia idėja ir nepagalvojo apie tai, kad dabartinė skulptūra taip pat yra labai populiari. Jos nuotraukos yra spausdinamos daugelyje turistinių leidinių apie Vilnių, kurie leidžiami kitose šalyse. Jeigu savivaldybei taip norisi kažką gero padaryti ar sutvarkyti rajoną, siūlyčiau pirmiausia viešosios policijos pagalba susirūpinti girtuokliavimu visiškai greta skvero. Tai vyksta dešimtmečiais. Nes jeigu rajone ir yra kokia nors problema, tai tikrai nėra šis kiaušinis“, - įsitikinęs peticijos autorius.

Gal ne visi prisimena, tačiau „Kiaušinio“ istorija glaudžiai susijusi ir su Užupiu. Kuriantis Užupio respublikai ir pradėjus čia įgyvendinti meninius projektus, vietinių verslininkų buvo paprašyta paramos sukurti simbolinę rajono skulptūrą. Iš pradžių ja ir tapo skulptūra „Kiaušinis“. Tik po kurio laiko iš kiaušinio gimė kita skulptūra - iki šiol Užupio simboliu laikomas „Užupio Angelas“. Būtent Užupio respublika 2003 m. „Kiaušinį“ padovanojo Pylimo skverui kaip rajono atsinaujinimo simbolį. Tuomet 300 kg sverianti skulptūra ir buvo užkelta ant granito kolonos toje pačioje vietoje, kurioje yra iki šiol.

Nepaklausė net autoriaus


Per eilę metų „Kiaušinis“ tapo ne tik senamiesčio, bet ir Vilniaus miesto istorijos dalimi. Kodėl norima draskyti tuos istorijos puslapius, K.Šepkus sako bijantis ir spėlioti: „Kaip istorikas galiu pasakyti, kad pasaulinėje praktikoje taip nebūna. Niekur nėra tobulinami meno kūriniai, kurie jau yra sukurti ir eksponuojami. Ypač, jeigu autorius dar yra gyvas. Deja, labai dažnas reiškinys Lietuvoje, kai bandome draskyti, keisti ar tobulinti savo istoriją. Tą patį matome ir Misionierių vienuolyno atveju. Bet manau, kad niekuomet nevėlu atsikratyti blogų įpročių.“

Dar didesnį klausimą, pasak K.Šepkaus kelia faktas, jog permainos ir tobulinimai planuojami nė neinformavus „Kiaušinio“ skulptūros autoriaus R.Vilčiausko. Menininkas jau išreiškė palaikymą pilietiškų gyventojų peticijai. „Kiekvienas autorius, atsidūręs tokioje situacijoje, būtų labai įsižeidęs. Aš ir pats esu iš menininkų šeimos. Todėl galiu drąsiai pasakyti, jog didesnio įžeidimo menininkui nėra, kaip nukelti jo sukurtą kūrinį ir pakeisti kitu eksponatu, paremtu pirminio kūrinio koncepcija“, - įsitikinęs K.Šepkus.

Ką apie idėją patobulinti „Kiaušinį“ mano skulptūros autorius R.Vilčiauskas, skaitykite rytojaus dienraštyje „Vakaro žinios“.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s