respublika.lt

Prospekto galerijoje - J.Kazlausko fotografijų paroda „Savaitgalis pragare"

(0)
Publikuota: 2017 gegužės 22 08:46:54, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Prospekto galerijoje - J. Kazlausko fotografijų paroda „Savaitgalis pragare". Prospekto galerijos nuotr.

Gegužės 23 d. Prospekto galerijoje atidaroma fotomenininko Juozo Kazlausko fotografijų paroda „Savaitgalis pragare“.

 

Atidaryme dalyvaus kinotyrininkė Lina Kaminskaitė-Jančorienė, Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) pirmininkas fotografas Gintaras Česonis.

Šios J. Kazlausko fotografijos pasakoja už kadro likusią vieno filmo istoriją. „Savaitgalis pragare“ - 1987 m. režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus filmas, kurio centre - iš koncentracijos stovyklos pabėgę, nuo suėmimo bandantys slėptis kaliniai.

Filmas sukurtas remiantis paties V. Žalakevičiaus parašytu scenarijumi, kuris dar XX a. 7-ojo dešimtmečio pabaigoje buvo atmestas kaip ideologiškai ir estetiškai netinkamas. V. Žalakevičius prie šio sumanymo grįžo 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, kai kultūros procesų kontrolė atlėgo ir ėmė rastis vis drąsesnių sumanymų.

Šioje J. Kazlausko kino aikštelės fotografijų serijoje filmo kūrimo procesas fiksuojamas ne mechaniškai teikiant dėmesį ne tik dokumentiniam lygmeniui, bet ir estetiniam, kuriame lengvai atpažįstamas fotografo autorinis dėmesys erdvei. Fotografijos - dinamiškos, fiksuojančios judesį (ėjimą, grimavimą, repeticiją, pokalbį ir t. t.), taip suteikiant ritmikos ir veiksmo lėtam, pauzių prisotintam filmavimo procesui.

J. Kazlauskas gimė 1941 m. Žvirbliškių kaime, Molėtų rajone. 1949-1957 m. gyveno tremtyje Irkutsko srityje. 1972 m. baigė Kinematografijos institutą Maskvoje. 1969-1975 m. Lietuvos kino mėgėjų draugijos, o 1975-1987 m. Lietuvos kino studijos dokumentinių filmų operatorius, režisierius.

Kino operatoriumi dirbo Sauliaus Beržinio, Algirdo Dausos, Laimos Pangonytės, Roberto Verbos ir kitų režisierių filmuose. Yra sukūręs dokumentinių filmų.

Svarbiausi fotografijų ciklai: „Šiaurės keliais“, „Lietuva tremtyje“, „Lietuva nuo 1988 m.“ „Čečėnija“, „Černobylis“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s