respublika.lt

Prabils lito tėvo skulptūra

(0)
Publikuota: 2018 birželio 17 18:21:02, Ieva Urbonaitė-Vainienė, Elta
×

Lietuvos banko iniciatyva prakalbs lito tėvu tituluojamo pirmojo Lietuvos banko valdytojo Vlado Jurgučio skulptūra.

 

Vieno iškiliausių tarpukario Lietuvos asmenybių, politiko, mokslininko, pedagogo, talentingo finansininko V. Jurgučio skulptūra - jau šešiolikta, prabilsianti Vilniuje.

Paminklas pirmajam Lietuvos banko valdytojui nulietas iš išlydytų 50 lito centų monetų ir pastatytas Lietuvos banko pastato nišoje Vilniaus centre. V. Jurgučio biustą ir jo pagrindą sukūrė skulptorius Gediminas Piekuras.

Ketvirtąjį sezoną Vilniaus kalbančios skulptūros pasitiks su atnaujintomis lentelėmis, kuriose yra QR kodas. Nuskaičius jį išmaniuoju telefonu, belieka sulaukti skambučio iš skulptūros.

Skirtingus skulptūrų charakterius sukūrė jų monologus įskaitę aktoriai, dainininkai, visuomenės veikėjai. Jų balsais skulptūros pasakoja apie save, apie tuos laikus, kai gyveno jose įkūnytos asmenybės, apie tai, ką jos mato aplink, kaip jaučiasi savo skulptūriniame kūne ir tame Vilniaus kampelyje, kuriame joms lemta būti.

Tiesioginio skambučio metu klausytojai gali pažinti skulptūrose įamžintas asmenybes ar personažus, drauge - kultūrinį, istorinį ir architektūrinį Vilniaus paveldą, geriau pažinti miesto istoriją.

Vilniaus kalbančios skulptūros yra MO muziejaus projektas, startavęs 2015 metais. Vilnius tapo ketvirtuoju miestu pasaulyje, prakalbinusiu skulptūras.

MO muziejus jau prakalbino šešiolika skulptūrų, kuriose įkūnytos svarbios lietuvių istorinės asmenybės, kitų tautų atstovai, atspindintys Vilnių kaip multikultūrinį miestą, ir fikciniai personažai, jau tapę Vilniaus miesto simboliais.

Pirmadienį MO muziejus, kuris jau šį rudenį atvers duris, Vilniaus kalbančių skulptūrų sezoną pradės pakviesdamas susitikti ten, kur 2015 metais projektas ir startavo - L. Stuokos-Gucevičiaus skvere drauge su Vilniaus šokio teatru Low Air ir specialia ekskursija MO muziejaus nariams - MOdernistams, kurią ves Gatvės gyvos gidas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s