respublika.lt

Piliečiai pastabesni už klerkus

(0)
Publikuota: 2010 rugpjūčio 05 12:00:39, Virginija GRIGALIŪNIENĖ, zinioskaune@vakarozinios.lt
×
nuotr. 2 nuotr.
UNESCO paveldas Meškonyse paliktas gamtos ir likimo valiai. "Vakaro žinių" skaitytojos nuotr.

UNESCO saugomus kultūros paveldo objektus prižiūrėti - ne tik pareiga, bet ir Lietuvos institucijų garbės reikalas. Deja, netvarką prie jų pirmieji pastebi ne valstybės pareigūnai, o lankytojai. Apleisti Struvės geodezinio lanko punktai bus tvarkomi tik po gauto skundo.

 

Lietuva didžiuojasi keturiais UNESCO saugomais kultūros paveldo objektais - Vilniaus senamiesčiu, Kuršių nerija, Kernavės archeologiniu draustiniu ir Struvės geodeziniu lanku. Į pastarąjį gal kiek rečiau driekiasi krašto mėgėjų maršrutai, tačiau tai, ką jie čia išvysta, anaiptol nedžiugina.

Akis bado netvarka

“Su draugais užsieniečiais, lankančiais visus UNESCO saugomus Struvės geodezinio lanko punktus dešimtyje šalių, nuvykome prie Lietuvos teritorijoje esančių tokių punktų, - “Vakaro žinioms” pasakojo kaunietis Vilius. - Du iš jų yra Vilniaus rajone, trečias - Rokiškio rajone. Šis dar aptvarkytas, o Vilniaus pašonėje, Meškonyse ir Paliepiukuose, esantys punktai - tikra Lietuvos gėda. Lankėmės Baltarusijoje - ten visai kas kita. Švaru, tvarkinga, pastatyti granito obeliskai. O pas mus... Neturėjau kur dėti akių prieš draugus. Punktus žyminčios vietovės apaugusios aukšta žole, informaciniai stendai - suniokoti. Kaip galima taip nepagarbiai elgtis su kultūros paveldo objektais?”

Savo nuoskaudą elektroniniame laiške kaunietis išdėstė ir Kultūros paveldo departamentui. Jo darbuotojai iškart nuvyko į vietą skunde minimų faktų patikrinti. Ar ne per vėlai?

Per daug auklių

“Struvės geodezinio lanko punktai yra įtraukti į kultūros vertybių registrą, bet jie mums nei priklauso, nei nepriklauso, - mįslingai paaiškino šio departamento vadovė Diana Varnaitė. - Juos prižiūrėti privalo Nacionalinė žemės tarnyba.”

Vis dėlto departamento direktorė pavedė darbuotojoms skubiai nuvykti į vietą. Kauniečio skundas pasitvirtino - vietovė apšnerkšta, apaugusi žole, reikia sutaisyti stendus. Nacionalinė žemės tarnyba įpareigota pasitempti.

“Nežinojau, kad yra tokia problema, bet jei taip yra, būtinai viską skubiai išsiaiškinsime ir tučtuojau ją pašalinsime”, - užtikrino Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Vasiliauskas.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė Asta Dirmaitė apgailestavo dėl valdininkų neveiklumo. “Tie punktai yra Vilniaus rajone, taigi priklausė Vilniaus apskričiai, - kalbėjo ji. - Apskritis ir turėjo pasirūpinti, kad jie būtų tinkamai prižiūrimi. Kai apskritis panaikino, ir iškilo problemų.”

Faktai

Struvės geodezinis lankas tęsiasi nuo Arkties vandenyno iki Juodosios jūros. Jo ilgis - apie 2830 kilometrų. Tai trianguliacijos grandinė, skirta tiksliam Žemės dienovidinio lanko ilgiui nustatyti. Ji kerta 10 Europos valstybių. Lanką žymi 265 punktai. Lietuvoje tokių punktų yra 18, trys iš jų - reprezentaciniai (du Vilniaus rajone ir vienas Rokiškio rajone). 2005 m. Nacionalinė žemės tarnyba baigė rengti nominacinę bylą, pagal kurią UNESCO šiuos tris punktus įtraukė į pasaulinį paveldą.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s