respublika.lt

Paulinos dovana Lietuvai - signatarų portretai

(0)
Publikuota: 2018 vasario 16 08:05:44, Jaunius POCIUS, „Respublikos“ žurnalistas
×
nuotr. 1 nuotr.
Paulina Sutkutė. Jauniaus Pociaus nuotr.

Panevėžietė abiturientė Paulina Sutkutė Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paruošė, ko gero, originaliausią dovaną. J.Miltinio gimnazijos moksleivė nupiešė visų dvidešimties signatarų portretus. Jų galerija sulaukė tokio pasisekimo, kad autorei galėtų pavydėti net ir prakutę menininkai.

 

Netrukus progą pamatyti parodą ir įvertinti moksleivės talentą turės sostinės Signatarų namų lankytojai, atėję akimis „pačiupinėti“ šitiek metų ieškotą 1918-ųjų Vasario 16-osios Aktą. Portretų galerija, valstybės jubiliejų sutiksianti Panevėžio viešojoje G.Petkevičaitės - Bitės bibliotekoje, persikels į sostinę.

Paulina kukliai šypsosi: tokio dėmesio nesitikėjusi. Dabar jai skambina iš visos Lietuvos - pasiskolinti ekspoziciją norėtų muziejai, bibliotekos. Sako, portretų galerijos pageidavo ir Seimas, ir „Žalgirio“ arena. Kol kas aišku tik viena - metus laiko piešiniai turėtų būti eksponuojami po vienu stogu su Vasario 16-osios Aktu.

Šios parodos bendraautoriumi galima būtų laikyti Paulinos tėtį, garsų autolenktynininką Audrių Sutkų. Būtent jis, kadaise pats mėgdavęs piešti, ir patarė dukrai: kai visi tik ir kalba apie dovanas Lietuvai, kodėl tokia gražia proga nenupiešus iškiliųjų Tautos vyrų portretų? „Tu tikrai sugebėsi“, - drąsino. Spalį pradėjusi, Paulina paskutinius štrichus dėlioti baigė sausį.

„Iš pradžių atrodė, kad uždavinys bus labai sunkus, bet pamažu supratau, kad viskas yra įmanoma“, - mergina džiaugiasi rezultatu matydama, kad juo maloniai nustebinti bendramoksliai ir draugai, susirinkę į parodos atidarymą.

Nuo mažens piešianti Paulina sako, kad tie keturi mėnesiai jai buvo neįprastai užimti. Jeigu niekas neblaškydavo, prie vieno portreto būdavo palinkusi pora dienų. Įgavusi pagreitį, vėliau piešinį baigdavo per parą. O atitraukdavo ją tuo metu nebent mokslai - juk paskutinieji metai.

Jeigu būtų tekę šitiek portretų nupiešti iš natūros, pripažįsta Paulina, laikas gerokai ištįstų. Iš nuotraukų paprasčiau ir jai tai labiau patinka. Nuotrauka nevaržo, neįpareigoja bendrauti. „Mėgstu vienatvę, tada galima susikaupti, paskęsti mintyse, klausytis muzikos“, - sako jaunoji menininkė.

Realistiškiausiai, pastebi, jai pavyko perteikti Aleksandro Stulginskio, Mykolo Biržiškos, Petro Klimo, Antano Smetonos portretus.

„Sunkiausia buvo piešti signatarus su barzdomis - Joną Basanavičių, Biržišką“, - akimis permetusi galeriją pripažino autorė. - Taip pat tie, kurie buvo su akiniais, nes nuo jų paprastai krinta šešėliai“.

Ji neslėpė, kad teko ir pagudrauti ryškinant kai kurių signatarų bruožus, nes nuotraukose jų veidai išlikę nelabai ryškūs, o šešėliuose paslėptas vietas reikėjo atkurti tiesiog įsivaizduojant ar gretinant kelias nuotraukas.

Piešti portretus Paulina „specializuojasi“ seniai. Piešimas pieštuku reikalauja kruopštumo. To ją per šešerius metus išmokė Panevėžio Dailės mokykla. Ranką ir akis lavino ir kurdama artimųjų portretus. Tačiau taip pat iš nuotraukų. Tas pomėgis ją išvaduoja nuo rūpesčio, kai kažkam reikia gimtadienio dovanos. Tačiau dailininkė savo kūrinius dovanoja ne visiems, o tik tiems, kurie, tikrai žino, įvertins.

Grafinį dizainą ketinančiai studijuoti panevėžietei šis įgyvendintas sumanymas buvo puiki galimybė pasigilinti į Lietuvos istoriją, nes nori nenori teko pastudijuoti potretuojamųjų biografijas. Autorė nebando išsisukinėti - jai, kaip daugeliui žmonių - ir nebūtinai jaunų, - kai kurios signatarų pavardės iki šiol nedaug ką sakė.

„Mano vienas iš tikslų ir buvo, kad tie mano bendraamžiai daugiau sužinotų apie signatarus. Džiaugiuosi, jeigu šituo projektu sudominau bent vieną jauną žmogų pasidomėti mūsų istorija. Gal ta šventė jiems įgaus gilesnę prasmę“, - turi vilties gimnazistė.

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s