respublika.lt

Patvirtintos muziejų lankymo lengvatos

(0)
Publikuota: 2015 rugpjūčio 31 17:32:49, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sveikina visus moksleivius, jų tėvus ir pedagogus rugsėjo 1-osios - Mokslo ir žinių dienos - proga ir kviečia šiais mokslo metais labiau pažinti savo kraštą ir didžiuotis šalies istorija ir pasiekimais.

Siekdamas paskatinti mokinius ir jų tėvus prasmingai pasitikti naujuosius mokslo metus, ministras visiems Lietuvos muziejams rekomenduoja sudaryti sąlygas moksleiviams nemokamai lankyti muziejų ekspozicijas Mokslo ir žinių dieną - rugsėjo 1-ąją.

"Manau, kad muziejų lankymas taps gražia tradicija turiningai švenčiant rugsėjo 1-ąją", - sakė Š. Birutis.

2015 m. rugpjūčio 28 d. kultūros ministro įsakymu "Dėl muziejų lankymo lengvatų nustatymo" patvirtintos naujos muziejų lankymo lengvatos, kuriomis bus padidintas muziejų teikiamų kultūros paslaugų ir kuriamų kultūros produktų prieinamumas visoms visuomenės grupėms, skatinama muziejų svarba visuomenės gyvenime.

Įsakyme numatyta, kad nuo jo įsigaliojimo ne tik rugsėjo 1-ąją, bet ir visomis kitomis dienomis nemokamai muziejų ekspozicijas galės lankyti ikimokyklinio amžiaus vaikai, vaikų globos namų auklėtiniai, asmenys, kuriems nustatytas neįgalumo lygis, ir juos lydintys asmenys, taip pat asmenys, kuriems sukako 80 metų, ir vyresni.

"Taip atsižvelgiame į dabartinę šalies ekonominę, socialinę bei kultūrinę situaciją, kai pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas ir visuomenės kultūriniam ugdymui, ir socialinės atskirties mažinimui kartu, o muziejai galėtų ženkliai prisidėti prie šio socialinio uždavinio įgyvendinimo", - sakė Š. Birutis.

Pasak jo, Kultūros ministerija daug dėmesio skiria vaikų, moksleivių ir jaunimo kultūriniam ugdymui, jaunosios kartos pilietiškumui stiprinti. Todėl minėtame įsakyme numatyta, kad dieninių bendrojo lavinimo mokyklų mokiniams, konservatorijų mokiniams, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mokiniams bei aukštųjų mokyklų dieninių skyrių studentams, Lietuvos Respublikos ir kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečiams, kurie studijuoja Europos Sąjungos valstybių narių aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose, profesinio mokymo įstaigų dieninių skyrių mokiniams įsigyjant bilietą į muziejų būtų taikoma 50 proc. nuolaida.

Kultūros ministro įsakyme nustatyta, kad su 50 proc. nuolaida muziejų ekspozicijas galės lankyti ne tik moksleiviai ir studentai, bet ir nuolatinės privalomosios karo tarnybos kariai bei kariai savanoriai, asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius (iki 80 metų), taip pat nuo 1939-1990 m. okupacijos nukentėję asmenys, Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjai, pasipriešinimo 1940-1990 metų okupacijos dalyviai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s