respublika.lt

Paroda kviečia susipažinti su gydytojos S.Mičelytės sukaupta dailės kolekcija

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 24 18:44:09, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 5 nuotr.
Vilniaus paveikslų galerijoje - gydytojos S. Mičelytės sukaupta dailės kolekcija. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Vilniaus paveikslų galerijoje ketvirtadienį atidaryta gydytojos, mecenatės Stasės Mičelytės (1925-2011) dailės kolekcijos paroda "Pilnaties langai".

Parodoje eksponuojama 211 kūrinių kolekcija, kurią sudaro aliejinės tapybos, akvarelės, grafikos, liaudies meno kūriniai, kuriuos gydytoja testamentu padovanojo Lietuvos dailės muziejui.

Daugelis šios kolekcijos kūrinių eksponuojami pirmąjį kartą. Pristatomas iki šiol nedemonstruotas dailininko Rimanto Gibavičiaus kūrinių ciklas "Pilnaties langai" tapo ir visos pristatomos kolekcijos parodos pavadinimu. S. Mičelytės rinkinyje dominuoja aliejinė tapyba ir akvarelė, yra grafikos, liaudies meno kūrinių, pora skulptūrų, keli taikomojo meno pavyzdžiai.

"Turėdama ypatingai jautrų ir subtilų skonį menui, ji pirmiausiai siekė ne sukaupti kolekciją, o paremti menininkus. Daugelis jos sukauptų kūrinių yra sukurti menininkų, kurie tuo metu tik skleidėsi. Dabar dauguma šių dailininkų yra gerai pažįstami, o ji juos mecenavo, kai jiems buvo sunku", - atidarydamas parodą sakė Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Chronologiškai rinkinys, be vienos kitos išimties, prasideda prieškario lietuvių tapybos darbais - ekspresionistiniais Antano Gudaičio, Viktoro Vizgirdos, Adomo Galdiko kūriniais. Šeštajam dešimtmečiui atstovauja Vytauto Kairiūkščio ir Antano Žmuidzinavičiaus peizažai.

Iš septintojo aštuntojo dešimtmečių dailės gydytojos kolekcijoje yra Valentino Antanavičiaus, Silvestro Džiaukšto, Lino Leono Katino, Antano Martinaičio, Marijos Teresės Rožanskaitės, Galinos Petrovos, Povilo Ričardo Vaitiekūno, Algirdo Petrulio, Kazės Zimblytės darbų.

Kiek vėlesniame dailės kontekste išsiskiria Vinco Kisarausko, Aloyzo Stasiulevičiaus, Rimo Bičiūno kūriniai.

"Kolekcija yra kaip pjūvis viso to laiko, atrodo, kad mes labai dažnai į jį mėtome akmenis, bet tai buvo pakilimo laikas mene. Šita kolekcija tai parodo - kokie gabūs žmonės atėjo į meną ir kiek daug jie padarė", - teigė dailininkas A. Stasiulevičius.

Anot jo, paroda yra didelė šventė, tarsi paminklas šios gydytojos ir neeilinės asmenybės atminčiai.

Fotomenininkas, artimas gydytojos bičiulis Antanas Sutkus Dailės muziejui padovanojo paskutines jo darytas gydytojos ir kolekcininkės fotografijas. Anot jo, iš begalinio gydytojos S. Mičelytės atsidavimo darbui galėtų pasimokyti kiekvienas šiandieninės jaunosios kartos atstovas.

"S. Mičelytė parodė, ką reiškia gyventi ne sau, o visuomenei. Kiekvienas galėtume iš to pasimokyti", - parodos atidaryme sakė kolekcininkas, Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas Vilius Kavaliauskas.

Kolekcininkės palikimas sugulė ir į knygą - išleistas S. Mičelytės surinktos kolekcijos albumas, kurį parengė Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus direktorė Jolanta Paškevičienė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate G.Nausėdos pasakymui verčiau sumokėti baudą, nei priimti į Lietuvą nelegalus?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +6 C

+1 +5 C

-3 +4 C

+5 +11 C

+5 +9 C

+4 +10 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-5 m/s