respublika.lt

Pamėnkalnio galerijoje - menininkų ir sveikstančiųjų nuo priklausomybių kūryba

(0)
Publikuota: 2017 liepos 20 08:50:31, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė. Eltos nuotr.

Pamėnkalnio galerijoje Vilniuje kitą savaitę atidaroma socialinio meno paroda „Mano istorija“.

 

Parodos menininkai: Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė, Antanas Dubra, Vidas Dusevičius, Robertas Gritėnas, Dovilė Gudačiauskaitė, Jurgita Juodytė, Andrius Kviliūnas, Sigita Maslauskaitė, Rimantas Milkintas, Visvaldas Morkevičius, Jana Ros (Yana Ross), Jelena Škulienė, Ula Šimulynaitė, Audra Vau (Vaupšienė), Andrius Zakarauskas.

Projektas „Mano istorija“ kuriamas profesionalaus meno kūrėjams bendradarbiaujant kartu su sostinės Dailininkų sąjungos galerija bei Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ priklausomų asmenų bendruomene „Aš esu“.

Projektu siekiama meno priemonėmis teigiamai paveikti nuo priklausomybių kenčiančių žmonių sveikatą ir dvasinę gerovę, skleisti žinią apie pagalbos priklausomiems asmenims galimybes bei mažinti neigiamą visuomenės požiūrį į priklausomybės ligą.

Liepos 26 dieną atidaromoje parodoje pristatomi menininkų kūriniai, įkvėpti asmeninių istorijų, kurias sveikstantieji nuo įvairių priklausomybių užrašė kūrybinio rašymo dirbtuvėse.

Dirbtuvių vadovas rašytojas Vidas Dusevičius pasakojo, kad per keturis priklausomų asmenų bendruomenėje „Aš esu“ birželį įvykusius susitikimus ir pokalbius atsirado visas pluoštas „mano istorijų“, kuriose bendruomenės nariai dalijasi savo kasdienybės džiaugsmais ir rūpesčiais, liūdi, prisimena, pasakoja, juokiasi, svajoja, svarsto, kaip gyveno, dabar gyvena ir kaip norėtų gyventi ateityje.

„Juk kai pasakojame istorijas, atrandame save. Ir kai klausomės ar patys jomis dalijamės, istorijos keičia mus. Penkiolika Lietuvos menininkų skaitė šias istorijas, jose ieškojo „savo istorijos“ atspindžių ar nuotrupų, to, kas rūpi, užkliudo, paliečia. Ar tiesiog eilėraščio nuotaikos, gal ryškesnės frazės ar įdomesnio sakinio. Taip „Aš esu“ bendruomenės narių pasakojimai, jų istorijos ir jų gyvenimo fragmentai virto tapybos, video-, fotografijos ir kitais meno kūriniais. Galbūt „jos“ ar „jo“ istorija yra ir mano ar mūsų istorija“, - kalbėjo V. Dusevičius.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jūsų namuose šalta?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s