respublika.lt

Operos premjera Rygoje primins legendinę šachmatų partiją

(0)
Publikuota: 2014 kovo 07 17:05:57, Respublika.lt, Eltos inf.
×

2014-ųjų Europos kultūros sostinėje Rygoje - avangardinės operos-paskaitos premjera. Kovo 12 ir 13 dienomis Latvijos sostinėje pristatoma jauno kompozitoriaus Kristapo Petersono kūrinys "Michailas ir Michailas žaidžia šachmatais", dedikuotas pasaulio šachmatų čempionui iš Rygos Michailui Taliui.

Avangardinės operos-paskaitos dramaturgija yra paremta 1960 metų Pasaulio čempionato šachmatų maču Maskvoje, kuomet M. Talis įveikė vienu geriausiu visų laikų pasaulio šachmatininkų laikomą Michailą Botviniką, kurio pergales sovietinė valdžia išnaudodavo ir propagandiniais tikslais.

Legendinis mačas operoje rodomas daugialypės paskaitos forma, akcentuojant tai ideologinę šachmatų reikšmę Sovietų Sąjungoje, tai M. Talio intuityvią ir improvizacija paremtą taktiką, leidusią įveikti racionalų ir akademišką stilių naudojusį M. Botviniką. Operos siužetas vyksta sovietinėje generalinėje prokuratūroje.

Spektaklyje iš viso pasirodo 32 dalyviai - tiek, kiek vienoje šachmatų partijoje yra figūrų. Operoje dalyvauja keturiolika kamerinio ansamblio muzikantų, aštuoni solistai ir aštuoni šokėjai, ir du dirigentai. Scenoje bus matomas kiekvienas šachmatininkų ėjimas, tuo tarpu vaizdo medžiagoje - šachmatų eksperto komentarai. Spektaklis vyksta rusų kalba.

Projekto kūrybinę grupę daugiausiai sudaro jaunos kartos Latvijos menininkai. Operą režisavo Viesturas Meikšanas, libretą jai parašė Sergejus Timofejevas. Naujajam pastatymui diriguos dirigentai Ainaras Rubikis ir Atvaras Lakstigala.

"Šiame spektaklyje svarbiausia yra pats pasakojimas. Jei amerikiečiai turi Džonį Keidžą (Johnny Cage), kuris pakeitė požiūrį į avangardinę muziką, tai mes turime Michailą Talį, kurio šachmatų pergalė prieš Michailą Botviniką pakeitė požiūrį į šachmatus. Šio spektaklio prasmė ir esmė yra labai įkvepianti", - pasakoja operos režisierius V. Meikšanas.

Juodųjų pėstininką E7 operoje vaidina Dana Bramanė, baltųjų bokštą A1 - Armandas Silinis, juodųjų bokšto A8 vaidmuo atiteko Jūriui Adamsonui, o juodųjų karalienę įkūnija - Ieva Parša. Operoje taip pat dainuoja juodųjų žirgą G8 vaidinantis Andris Lapinis, baltųjų karalienę - Baiba Berkė, juodųjų žirgas B8 - Kalvis Kalninis ir baltųjų pėstininkas D2 Gunta Gelgotė.

Opera "Michailas ir Michailas žaidžia šachmatais" yra dalis kultūrinės programos "Ryga - Europos kultūros sostinė 2014". Čia šiemet jau buvo pristatyta operos premjera - Rygoje sukurta Richardo Vagnerio (Wagner) opera "Rienzi".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s