respublika.lt

Oficialu: MO muziejaus atidarymas - spalio 18 dieną

(0)
Publikuota: 2018 balandžio 19 14:19:11, Ieva Urbonaitė-Vainienė, Elta
×
nuotr. 5 nuotr.
Buvusio „Lietuvos“ kino teatro vietoje statomas MO muziejus. MMC nuotr.

Po pusmečio, spalio 18 dieną, duris atvers MO muziejus, kuris pagal garsiojo architekto Danielio Libeskindo projektą statomas Vilniuje, vietoje nugriauto „Lietuvos” kino teatro.

 

Vienu svarbiausių Lietuvos kultūrinių įvykių nepriklausomoje Lietuvoje vadinamo MO muziejaus atidarymo datą ketvirtadienį spaudos konferencijoje įvardijo Viktoras Butkus, kurio iniciatyva ir šeimos lėšomis statomas ne tik šis pastatas, bet ir kaupiama modernaus meno kolekcija.

Kaip skelbė ELTA, Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva 2009 metais įsteigtas MO muziejus iki birželio 7 dienos veikė kaip Modernaus meno centras (MMC). Vienoje didžiausių Lietuvoje privačioje meno kolekcijoje - apie 4 500 kūrinių, kurie ir taps naujo modernaus ir šiuolaikinio meno muziejaus branduoliu.

3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto MO muziejuje planuojama eksponuoti Lietuvos modernaus meno kolekciją nuo 1960 metų iki šių dienų: tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno kūrinius.

Pagrindinė ekspozicijų salė bus įrengta trečiame aukšte. Muziejuje taip pat numatyta įrengti atvirą stogo terasą bei skverą prie pastato.

Pirmame pastato aukšte - holas su sale, knygų parduotuvė, kavinė, saugyklos. Mažoji parodų salė bei skaitykla ir administracinės patalpos - antrame MO muziejaus aukšte.

Nepraėjus dvejiems metams nuo MO muziejaus statybų pradžios, MO atvers duris ir pakvies vilniečius ir miesto svečius į naują kultūrinę erdvę, kurioje vyks ne tik parodos, bet ir daugybė renginių, skirtų įvairaus amžiaus ir pomėgių žmonėms.

MO muziejaus atidarymo programa tęsis keturias dienas, kad kiekvienas norintis rastų laiko apsilankyti ir švęsti kartu.

MO steigėjams Danguolei ir Viktorui Butkams MO muziejaus pastatas ir kolekcija kainuos 20 mln. eurų, ir tai yra dovana kiekvienam. V. Butkus tikisi, kad MO bus susitikiMO vieta, kurioje norėsis užsibūti ir iš naujo atrasti meną bei kitokį laisvalaikį.

„Po daugelio metų, kai buvo pradėtas kurti muziejus, pagaliau pasiekėme finišo tiesiąją ir norisi greičiau pamatyti muziejų pilną žmonių“, - sakė Viktoras Butkus.

Paklaustas, ką mano apie MO muziejaus statybų procesą, D. Libeskindas teigė esantis maloniai nustebintas, kad taip greitai vyksta statybų darbai. Architektas džiaugėsi, kad muziejus bus atsidarys jau 2018 metais, ir nekantriai laukia šios kultūrinės erdvės atidarymo.

Planuojama, kad buvusio „Lietuvos“ kino teatro vietoje statomas MO muziejaus pastatas taps svarbia Vilniaus kultūrine erdve.

Projektuoti jį pakviestas vienas garsiausių JAV architektų D. Libeskindas, pagal kurio projektus statomi muziejai, koncertų salės, universitetai, viešbučiai, prekybos centrai, gyvenamieji namai ir kiti pastatai įvairiose šalyse.

Tarp garsiausių architekto darbų minimi F. Nusbaumo muziejus Osnabriuke (1998 m.), Žydų muziejus Berlyne (2001 m.), Imperijos karo muziejus Mančesteryje (2002 m.), privati B. Veilio galerija Maljorkoje (2003 m.), Metropoliteno universiteto Doktorantūros centras Londone, Danijos žydų muziejus Kopenhagoje (abu 2004 m.), bendrovės „Hyundai Developmenl Corporation“ administracinis pastatas Seule, M. Volio centras Barlano universitete Tel Avive (abu 2005 m.), Šiuolaikinis žydų muziejus San Franciske, Karo istorijos muziejus Dresdene.

D. Libeskindo pastatams būdingas emocinis veiksmingumas kuriamas taikant aštrias geometrines formas, iracionaliai laužytus planus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s