respublika.lt

Nežinomi faktai apie žinomus dailininkus

(0)
Publikuota: 2014 lapkričio 28 18:11:59, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 8 nuotr.
Pablas Pikasas (Pablo Picasso)

Apie garsius dailininkus galima rasti daugybę informacijos - kaip gyveno, kaip kūrė savo nemirtingus kūrinius. Bet mažai kas žino, tarkime, apie dailininko charakterio ypatumus arba įpročius. O juk kai kurie biografijos faktai kartais būna itin įdomūs...

 

Pablas Pikasas (Pablo Picasso)

Geri dailininkai kopijuoja, didieji - vagia

Kai Pablas Pikasas gimė, akušerė pamanė, kad jis negyvas. Vaiką išgelbėjo jo dėdė, kuris rūkė cigarą ir, pamatęs ant stalo gulintį naujagimį, pūstelėjo jam į veidą dūmų, ir Pablas ėmė verkti. Taigi, galima sakyti, rūkymas išgelbėjo Pablo gyvybę.

Jaunystėje Paryžiuje P.Pikasas gyveno taip skurdžiai, kad kai kada būdavo priverstas šildytis vietoj malkų degindamas savo paveikslus.

P.Pikasas dėvėjo ilgus drabužius, buvo ilgais plaukais, o tai tais laikais buvo negirdėtas dalykas.

Visas Pikaso vardas susideda iš 23 žodžių: Pablas Diegas Chosė Fransiskas de Paula Chuanas Nepomusenas Marija de los Remedios Kiprianas de la Santisima Trinidad Martir Patrisijus Klitas Ruisas i Pikasas (Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santissima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso).

Vinsentas van Gogas (Vincent van Gogh)

Nesibaimink daryti klaidų. Daugelis mano, kad jie taps geri, jei nedarys nieko blogo

Geltonos spalvos ir įvairių atspalvių geltonų dėmių gausos jo paveiksluose priežastis yra daugybė vaistų nuo epilepsijos, o liga jam išsivystė nesaikingai vartojant absentą.

Per visą gyvenimą V.van Gogas gulėjo ne vienoje psichiatrijos ligoninėje dėl įvairių diagnozių - nuo šizofrenijos iki maniakinės depresinės psichozės. Savo garsiausią paveikslą „Žvaigždėta naktis“ jis nutapė 1889 m. San Remi miestelio ligoninėje.

Gyvenimą baigė savižudybe: iššovė sau į pilvą, pasislėpęs fermos kieme už mėšlo krūvos. Jam buvo 37 metai.

V.van Gogas visą gyvenimą kentėjo dėl žemos savivertės. Būdamas gyvas, jis pardavė tik vieną savo paveikslą („Raudonieji Arlio vynuogynai“), o šlovės sulaukė tik po mirties. Kad jis būtų žinojęs, kokie populiarūs taps jo darbai...

V.van Gogas nusipjovė ne visą ausį, o tik jos lezgelio gabaliuką, o tai beveik neskauda. Tačiau iki šiol gyvuoja legenda, kad dailininkas nusipjovė visą ausį. Ši legenda net atsispindi ligonio elgsenos charakteristikoje: kai žmogus operuojasi pats arba reikalauja tam tikros operacijos, medikai tai vadina Van Gogo sindromu.

Leonardas da Vinčis (Leonardo da Vinci)

Kas gyvena baimėje, tas ir žūsta iš baimės

Leonardas pirmasis paaiškino, kodėl dangus yra mėlynas. Knygoje „Apie tapybą“ jis rašė: „Dangaus mėlis atsiranda dėl apšviestų oro dalelių sluoksnio, kuris yra tarp Žemės ir viršuje esančios juodumos.“

Leonardas vienodai gerai darbavosi dešine ir kaire ranka. Net pasakojama, kad jis gebėjo vienu metu rašyti skirtingus tekstus abiem rankomis. Tačiau daugumą savo kūrinių jis parašė kaire ranka iš dešinės į kairę.

Jis virtuoziškai skambino lyra. Kai Milano teisme buvo nagrinėjama Leonardo byla, joje jis figūravo būtent kaip muzikantas, o ne kaip dailininkas ar išradėjas.

Leonardas pirmasis iš tapytojų pradėjo skrosti kūnus, norėdamas suprasti raumenų išsidėstymą ir sandarą.

Jis buvo griežtas vegetaras ir niekada negėrė karvės pieno, nes tai laikė vagyste.

Polis Gogenas (Paul Gauguin)

Menas - tai abstrakcija, išgaukite ją iš gamtos, apie ją fantazuodami, ir galvokite daugiau apie kūrybos procesą negu apie rezultatą

Dailininkas gimė Paryžiuje, bet vaikystę praleido Peru. Iš čia jo meilė egzotikai ir tropikų šalims.

P.Gogenas lengvai keisdavo techniką ir medžiagas. Mėgo jis ir drožybą. Dažnai neturėdavo pinigų net dažams nusipirkti - tuomet griebdavosi peilio ir medžio. Savo namo Markizo salose duris jis papuošė drožinėtomis plokštėmis.

P.Gogenas dirbo juodadarbiu Panamos kanale.

Natiurmortus dailininkas dažniausiai tapydavo be modelių.

1889 m., nuodugniai susipažinęs su Biblija, jis nutapė keturias drobes, kuriose save pavaizdavo kaip Kristų.

Dėl neišrankumo bendraujant su merginomis P.Gogenas susirgo sifiliu.

Pjeras Ogiustas Renuaras (Pierre Auguste Renoir)

Būdamas keturiasdešimties supratau, kad visų spalvų karalienė - juoda

Apie 1880-uosius O.Renuaras pirmą kartą susilaužė dešinę ranką. Užuot nusiminęs, jis ėmė tapyti kairiąja ir netrukus niekas neabejojo, kad jis gali tapyti šedevrus abiem rankomis.

Per 60 metų spėjo sukurti apie 6000 paveikslų.

O.Renuaras buvo taip įsimylėjęs tapybą, kad nenutraukė darbo net senatvėje, sirgdamas artritu, ir tapė teptuką prisirišęs prie rankovės. Kartą jo artimas draugas A.Matisas paklausė: „Ogiustai, kodėl nemetate tapybos, juk jūs taip kenčiate?“ O.Renuaras apsiribojo atsakymu: „La douleur passe, la beaute reste“ („Skausmas praeina, o grožis lieka“).

Edvardas Munkas (Edvard Munch)

Savo kūryboje bandžiau išsiaiškinti savo gyvenimo prasmę, taip pat bandžiau kitiems padėti išsiaiškinti savo gyvenimą

E.Munkui buvo vos penkeri metai, kai nuo tuberkuliozės mirė jo mama, o paskui jis neteko ir vyresniosios sesers. Nuo tada mirtis ne kartą buvo jo kūrinių tema, o paties dailininko gyvenimas buvo labai dramatiškas.

Jo paveikslas „Šauksmas“ - brangiausias meno kūrinys, parduotas viešame aukcione.

Jis buvo pamišęs dėl darbo ir pats apie tai sakė: „Tapyti man - tai liga ir svaigulys. Liga, kurios nenoriu atsikratyti, ir svaigulys, kuriame noriu būti.“

Salvadoras Dali (Salvador Dali)

Neturėdamas priešų nebūčiau tapęs tuo, kuo tapau. Bet, ačiū Dievui, priešų pakako

1934 m. atvykęs į Niujorką, jis kaip aksesuarą rankoje nešiodavosi 2 m ilgio batoną, o į siurrealistinio meno parodą Londone atvyko pasipuošęs naro kostiumu.

Paveikslą „Atminties pastovumas“ („Minkšti laikrodžiai“) S.Dali nutapė paveiktas A.Einšteino reliatyvumo teorijos. Idėja įgavo konkrečią formą Salvadoro galvoje, kai jis vieną karštą rugpjūčio dieną apžiūrinėjo kamambero gabalėlį.

S.Dali dažnai miegodavo su raktu rankoje. Sėdėdamas ant kėdės, jis užmigdavo rankoje suspaudęs sunkų raktą. Palaipsniui pirštai atsileisdavo, raktas nukrisdavo ant padėtos ant grindų lėkštės. Snaudžiant kilusios mintys galėjo tapti naujomis idėjomis arba padėti išspręsti sudėtingas problemas.

Didysis dailininkas testamentu nurodė jį palaidoti taip, kad pro kapą galėtų vaikščioti žmonės, todėl jo kūnas atgulė amžinojo poilsio S.Dali muziejuje Figerese. Toje patalpoje draudžiama fotografuoti su blykste.

S.Dali pravardė buvo „Avida Dollars“, o išvertus tai reiškia „aistringai mylintis dolerius“.

„Chupa Chups“ logotipą nupiešė S.Dali. Šiek tiek pakitęs jis išliko iki mūsų dienų.

Beveik kiekviename S.Dali kūrinyje yra arba jo portretas, arba siluetas.

Anri Matisas (Henry Matisse)

Gėlės visur žydi visiems, kas tik nori jas matyti

1961 m. A.Matiso paveikslas „Laivelis“ (Le Bateau), eksponuotas Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje, 47 dienas kabojo apverstas aukštyn kojomis.

A.Matisas kamavosi dėl depresijos ir nemigos, kai kada per miegus raudodavo ir prabusdavo rėkdamas. Kartais be jokios priežasties jis pajusdavo baimę apakti. Jis net išmoko griežti smuiku, kad galėtų užsidirbti grodamas gatvėje, kai neteks regėjimo.

A.Matisas niekada paveiksluose nepiešdavo uolų, dirbamų laukų.

Paskutinius 10 metų jis praleido invalido vežimėlyje, jam buvo diagnozuotas dvylikapirštės žarnos vėžys.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s