respublika.lt

Nemokami muziejai suviliojo lankytojus

(0)
Publikuota: 2019 sausio 29 08:15:11, Vidmantas MISEVIČIUS
×
nuotr. 10 nuotr.
Sekmadienį Rumšiškes aplankę žmonės turėjo progos pasivėžinti rogėse. Rimgaudo Žaltausko nuotr.

Praėjęs sekmadienis buvo pirmasis, kai žmonės galėjo nemokamai aplankyti visus šalyje veikiančius nacionalinius muziejus. „Vakaro žinios“ nusprendė pasidomėti, kaip muziejams sekėsi dirbti „nemokamą“ dieną.

 


Lankytojų srautai augo

Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus direktorius Ramūnas Grigonis džiaugėsi smarkiai išaugusiu lankytojų srautu. „Per praėjusį sekmadienį sulaukėme virš 700 žmonių. Paprastą dieną jų būna 2-3 kartus mažiau, - „Vakaro žinioms“ sakė direktorius. - Smagu, kad žmonės buvo nusiteikę draugiškai, geranoriškai, tad jokių incidentų nekilo. Neskubant muziejų per dieną gali apžiūrėti iki 1000 žmonių, tad su mažesniu srautu darbuotojai nesunkiai susitvarkė. Pastebėjau, kad daugiausia ėjo šeimos su vaikais, didelių, organizuotų, ekskursijų nebuvo, tad galima spėti, kad T.Ivanausko muziejų „atrado“ kauniečiai.“ Teigiamai įvertinęs pačią idėją, R.Grigonis visgi pripažino, kad su viena problema muziejus susidūrė: „Negautas pajamas buvo žadėta kompensuoti Kultūros ministerijai priklausantiems muziejams, o mūsiškis pavaldus Aplinkos ministerijai. Dabar reikės ieškoti būtų, kaip atgauti pinigus, nes matydami tokį žmonių susidomėjimą iniciatyvoje planuojame dalyvauti ir toliau.“

Pasak Trakų istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotojo Vydo Narvido, ažiotažo nebuvo, tačiau lankytojų Trakuose esantys muziejaus padaliniai sulaukė daugiau negu įprastai tokiu metu. „Per sekmadienį Trakų pilį aplankė 1230 žmonių. Kadangi vasarą pasitaiko dienų, kai į pilį užsuka iki 4000 žmonių, dabartinis kiekis sunkumų nesukėlė. Tikėtina, kad lankytojų skaičiui įtakos turėjo ir geras oras. Visgi, stebint dabartines tendencijas, galime prognozuoti, kad vasarą gali būti problemų su užsakomosiomis ekskursijomis. Šiltajam laikotarpiui muziejus visada samdo du papildomus gidus, tačiau jeigu susidomėjimas ir toliau taip augs, gali tekti gausinti „pajėgas“, - perspektyvomis dalinosi V.Narvidas. - Medininkų pilis sulaukė 38-ių lankytojų, o štai Trakuose esantį Serajos Šapšalo karaimų tautos muziejų per sekmadienį aplankė net 64 žmonės. Palyginimui, per visą 2018-ųjų sausį muziejaus ekspozicija susidomėjo 165 žmonės.“

„Sostinėje esantys Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniai irgi džiaugėsi išaugusiu lankytojų skaičiumi, - „Vakaro žinioms“ sakė muziejaus atstovas Arminas Šileikis. - Pastebėjome, kad labai gausiai muziejus lankė šeimos. Kiek netikėtai didesnė dalis Gedimino bokšto lankytojų irgi buvo lietuviai, nors, paprastai, būdavo atvirkščiai. Dar viena įdomi tendencija - žmonės gerokai daugiau domėjosi užsakomosiomis ekskursijomis su gidais. Sutaupę bilietams, žmonės tuos pinigus buvo linkę investuoti į papildomas žinias.“ Preliminaria informacija, Vilniuje esančius muziejaus padalinius iš viso aplankė apie 2000 žmonių, 16 lankytojų sulaukė Palangoje esanti Jono Šliūpo memorialinė sodyba.

Lietuvos liaudies buities muziejaus atstovės Justinos Jakštaitės teigimu, jų įstaiga įprastai savaitgalio dienomis sulaukia apie 150-200 žmonių. „Nemokamą“ sekmadienį lankytojų skaičius viršijo 300. „Kviesdami pasisvečiuoti muziejuje akcentavome, kad atvykdami žmonės pasiimtų ne tik gerą nuotaiką ir termosą arbatos, bet ir slides bei rogutes. Daugelis iš atvykusių į kvietimą sureagavo, tad po muziejų sekmadienį žmonės ne tik vaikštinėjo, bet ir slidinėjo“, - papildomus Lietuvos liaudies buities muziejaus privalumus įvardino pašnekovė.

Regina Makauskienė iš Palangos gintaro muziejaus „Vakaro žinias“ patikimo, kad didesnis negu įprasta žiemai lankytojų srautas sekmadienį sunkumų nesudarė. „Dirbome kaip eilinę vasaros dieną. Per ilguosius savaitgalius ar atvykus kruiziniam laivui, muziejų aplanko iki 1000 žmonių. Per „Muziejų naktį“ tenka aptarnauti iki 2000 interesantų. Personalas yra įpratęs, o sekmadienį apsilankė „tik“ 800 žmonių. 574 iš jų buvo lietuviai“, - skaičius vardino pašnekovė.

Klaipėdos jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė prabėgusį sekmadienį apibūdino kaip fantastišką. „Nepaisant to, kad kilo pūga ir buvo apie 7 laipsnius šalčio, keltai plaukiojo nesustodami. Prieš metus atnaujintą muziejų aplankė 2244 žmonės. Tiek lankytojų būna gerą vasaros dieną, - džiaugėsi muziejininkė, patikslinusi, kad praėjusiais metais muziejus sulaukė 800 tūkst. interesantų. „Rekonstruojant buvo įrengtas akvariumas, kuriame apgyvendinti eršketai. Po juo eina akrilo tunelis, tad šias žuvis galima stebėti iš arti. Mažiesiems prieš gerą mėnesį atidarėme į prisilietimus reaguojančią „sieną“, „pasakojančią“ apie jūras ir ežerus, - naujoves vardino pašnekovė. - Gal taip pavyks suformuoti naują lankytojų įprotį ir muziejus klaipėdiečiams taps vieta, į kurią bus sugrįžtama.“

Kalbėdama apie perspektyvas, N.Puteikienė įžvelgė dvi galimas problemas -„Idėja gera, tačiau stringant atsiskaitymams ir finansinę naštą paliekant muziejams, jie jos nepakels. Kitas klausimas - lankytojų srautai. Stebėsime situaciją, bet smarkiai išaugus norinčiųjų patekti skaičiui, lankymą „nemokamomis dienomis“ gali tekti riboti.“

Kitokios patirtys

Deja, augančiais lankytojų srautais ar nemokamomis ekspozicijomis džiaugėsi ne visi. Tarkim, Biržų krašto muziejus priklauso savivaldybei, todėl prie „nemokamos“ akcijos neprisidėjo. Nacionalinio muziejaus padalinyje - Jono Basanavičiaus gimtinėje - per sekmadienį buvo sulaukta tik 6 lankytojų. Tikėtina, kad koją pakišo žiemiški orai ir prasti keliai, bet muziejaus darbuotojai tikisi, jog atšilus orams žmonių padaugės. Kaip ir Vinco Kudirkos muziejus, kuriame sekmadienį neapsilankė nė vienas žmogus.

Tautinė kultūra nustumta į užribį, o turėtų būti visiškai atvirkščiai

Nuspręsta, kad Jono Basanavičiaus premija bus teikiama ne vasario 16-ąją Nacionaliniame operos ir baleto teatre kartu su Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis, o trimis dienomis anksčiau Kultūros ministerijoje. Tautinės kultūros puoselėtojai skundžiasi, kad taip yra diskriminuojami, o tautinė kultūra nuvertinama.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s