respublika.lt

Naujasis Baltijos muzikos akademijų orkestras pradeda Šimtmečio turą

(0)
Publikuota: 2017 balandžio 13 17:41:32, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Solo violončele grieš jauna, ekspresyvi garsiojo orkestro "Kremerata Baltica" atlikėja Emma Aleksandra Bandeniecė. LMTA nuotr.

Artėjant trijų Baltijos šalių 100-mečiui, kurį Lietuva, Latvija ir Estija švęs 2018 m., jauni tų trijų kaimyninių kraštų talentai susibūrė į Baltijos muzikos akademijų orkestrą (BAO). Po Velykų BAO surengs savo pirmuosius tris koncertus Rygoje, Vilniuje ir Tartu.

 

Iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA), Jazepo Vytuolo Latvijos muzikos akademijos (LMA) bei Estijos muzikos ir teatro akademijos (EMTA) studentų sudaryto Baltijos akademijų orkestro Šimtmečio turo pasirodymai numatyti iki 2019 m. Per trejus metus bus aplankytos 7 šalys ir 12 miestų, kurių publikai jaunieji atlikėjai, greta klasikinio repertuaro, pristatys ir naująją Baltijos kraštų muziką.

BAO prisistatymo koncertas Vilniuje vyks balandžio 24 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos didžiojoje salėje. Išvakarėse, balandžio 22 d., BAO surengs koncertą Rygoje, Latvijos muzikos akademijoje. Balandžio 26 d. orkestras grieš Tartu "Vanemuine" koncertų salėje.

Baltijos muzikos akademijų orkestras įkūnija jaunystę, talentą ir aistrą muzikai. Pirmieji koncertai Vilniuje, Rygoje ir Tartu - tai pagrindinės programos, numatytos kitąmet, pranašai. 2018 m., greta koncertų Baltijos kraštuose, BAO pasirodys Gdansko (Lenkija) ir Berlyno (Vokietija) scenose, o 2019 m. keliaus į Helsinkį (Suomija) ir Sankt Peterburgą (Rusija).

Savo pirmuosius koncertus BAO rengia su latvių dirigentu Andriu Vecumnieku. Programoje - Roberto Šumano (Robert Schumann) Trečioji "Reino" simfonija, Antonino Dvoržako (Antonin Dvorak) koncertas violončelei ir orkestrui bei jaunos latvių kompozitorės Madaros Petersonės kūrinys "Greitis" ("The Speed"). Solo violončele grieš jauna, ekspresyvi garsiojo orkestro "Kremerata Baltica" atlikėja Emma Aleksandra Bandeniecė.

M. Petersonės kūrinys simfoniniam orkestrui "Greitis" buvo inspiruotas Alberto Einšteino (Albert Einstein) gyvenimo ir filosofijos apie objektų ir idėjų sąveikos reliatyvumą. Pasak autorės, kūrinys klausytojams žada neeilinių garsinių patirčių.

Artėjančio 100-mečio išvakarėse Lietuva, Latvija ir Estija vienijasi glaudžiam bendradarbiavimui, kad pristatytų Baltijos regiono reikšmingumą ir istoriją. Norima pabrėžti, kad pagrindinis mūsų kraštų turtas yra žmonės, kurie kasdien dirba kurdami dabartį ir drauge su jaunąja karta deda pagrindus mūsų ateičiai.

Baltijos akademijų orkestro koncertai yra Šimtmečio minėjimo programos renginių dalis.

Lietuvos studentų ir dėstytojų dalyvavimą Baltijos akademijų orkestro veikloje remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s