respublika.lt

Nacionalinio dramos teatro laukia rizikingas sezonas

(0)
Publikuota: 2016 rugpjūčio 24 15:09:07, Respublika, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Nacionalinio dramos teatro laukia rizikingas sezonas. Stasio Žumbio nuotr.

Trečiadienį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) buvo pristatytas naujasis - 77-asis - sezonas. Tiksliau, teatro vadovai ir aktoriai sezoną pristatė ne viduje, o priešais paradinį įėjimą, ir tai, anot generalinio direktoriaus Martyno Budraičio, tarsi simbolinis startas tiesiai į teatrą.

 

LNDT sezonas, kuris prasidės rugsėjo 2 d. spektakliu "Bestuburiada", nestokos įvairių premjerų ir rinkodaros gudrybių. Viena jų - "Treniruok sielą", o sielos treniruočių tvarkaraštyje puikuojasi naujos premjeros, kurias būtina aplankyti. Šios užkoduotos premjeros jau keli mėnesiai intrigavo praeinančiuosius pro teatrą. Jos buvo atskleistos tik per spaudos konferenciją. Visą vasarą žiūrovai pirko bilietus į spektaklius, tačiau nežinojo, ką pamatys scenoje.

"Šį sezoną iškelsime daug klausimų, atsakymų galbūt pateiksime mažiau. Šiandien visi esame susirūpinę savo kūnu, savo raumenų jėga ir pamirštame apie sielą, kuriai reikia peno. Šį sezoną teatre kurs gerai žinomi meistrai ir dar nežinomi kūrėjai. Tad reikia atverti nežinomuosius", - kolegas paragino M. Budraitis.

"Nežinomybė masina, traukia, - jam antrino teatro dramaturgas Rolandas Rastauskas. - Taigi premjera Nr. 5 - tai spektaklis "Apreiškimas Marijai", kurį stato mūsų teatro patriarchas Jonas Vaitkus. Jis pasirinko labai sudėtingą kontroversiško prancūzų dramaturgo Polio Klodelio (Paul Clodel) pjesę. Dar ne visi spektaklio aktoriai žinomi. Islandijoje gyvenantis Vytautas Narbutas kuria scenografiją, Algirdas Martinaitis - muziką".

Premjera Nr. 4 - tai Igno Šeiniaus "Kuprelis", kurį stato Paulius Markevičius.

"Mūsų tikslas - pažvelgti į "Kuprelį" ir jį išlukštenti, nematyti vien tik meilės istorijos, kuri nutinka daugybei žmonių. Olesį kankina klausimai, kodėl lig šiol viskas vyko taip, o ne kitaip, gal tikrai viskas nulemta likimo, Dievo?" - kalbėjo spektaklyje vaidinsiantis Arūnas Vozbutas.

"Premjera Nr. 3 - prancūzų dramaturgo Žiolio Pomerato (Joel Pommerat) "Raudokepurė". Tai - interaktyvus spektaklis vaikams, kurį stato jaunas aktorius Paulius Tamolė. Spektaklio dramaturgas Ž. Pomeratas - vienas iš šiųmečio Naujosios realybės prizo laimėtojų. P. Tamolė kuria spektaklį šeimai, kuriame lygiomis teisėmis su vaikais dalyvaus ir jų tėvai", - pasakojo R. Rastauskas.

Premjera Nr. 2 nukels į Latviją - tai jaunos latvių dramaturgės Agnesės Rutkevičos pjesė "Gyvūnas (Ku Kū)". Anot R. Rastausko, vis susidurdavome su nebyliu klausimu, kodėl neatsigręžiame į kaimynus. Nusprendęs statyti latvės pjesę, teatras pasirinko pirmąjį, autorinį, jos variantą. Spektaklyje vaidins Arūnas Sakalauskas, Marius Repšys, Toma Vaškevičiūtė.

"Mums tik atrodo, kad Latvija, latviai - viskas suprantama, aišku. Pagyvenęs Latvijoje, supratau, kad man tikrai niekas neaišku. Skirtumas - žmonėse. Pjesėje - autsaideriai", - sakė spektaklio režisierius Rolandas Atkočiūnas.

Paskutinioji mini maratono katė maiše, kaip šmaikštavo R. Rastauskas, - premjera Nr. 1. Tai - "Bestuburiada", kurią stato jauna režisierė Giedrė Kriaučionytė. „Bestuburiada" ir bus pirmoji šį sezoną žiūrovams parodyta premjera. Spektaklio kūrėjai užduoda aštrius ir jautrius klausimus, kurių taikinys - tiek jaunoji karta, tiek vyresni, kaip juokauta, "stažą" jau turintys žmonės, o gal net ir pensijos link artėjantys darbuotojai ir laisvai samdomi autoriai.

"Pagrindinis dalykas, kuris mane paskatino statyti šią pjesę, buvo tai, kad joje pamačiau ne bestuburius žmones, o atvirkščiai - labai ambicingus. Jie klausia savęs - koks aš turėčiau būti, kad būčiau tinkamas darbo rinkai? Nors spektaklio veiksmas vyksta biure, personažai - nebūtinai vien biuro darbuotojai. Jie gali būti ir universiteto studentai", - pasakojo spektaklio režisierė G. Kriaučionytė. Ir tuoj pat leidosi išskirtinės rinkodaros keliu: "Šiuo spektakliu kviečiame treniruoti savo sielą".

Paaiškėjus, kokios penkios "užslėptos" premjeros laukia teatro žiūrovų šį sezoną, generalinis direktorius M. Budraitis sakė, kad tai - dar ne pabaiga, teatro laukia rimti darbai, kurie bus parodyti vėliau.

"Norėčiau pradėti nuo bendro projekto su OKT - Oskaro Koršunovo teatru, kuris vyks rugsėjo 29 dieną, tačiau ne teatre", - vėl intrigavo M. Budraitis.

LNDT šį sezoną bus pastatytas antras spektaklis vaikams - šis pagal Birutės Žilytės iliustracijas. O. Koršunovas statys Moljero (Moliere) "Tartiufą". Kovo mėnesį Jana Ros (Yana Ross) parodys spektaklio pagal Antono Čechovo "Tris seseris" premjerą, gegužę įvyks spektaklio "Lokys" pagal Prospero Merimė (Prosper Merimee) novelę premjera. Taip pat gegužę žiūrovų teismui bus pristatytas spektaklis apie Visagino atominę elektrinę, apie žmones, kurie ją statė, o dabar jų darbas - ją uždarinėti.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s