respublika.lt

Nacionalinė vertybė - Medvėgalio piliakalnis

(0)
Publikuota: 2009 gegužės 23 11:33:35, Danielius BALČIŪNAS
×

Šilalės rajone stūksantis Medvėgalio kalnas legendomis apipintas jau nuo viduramžių. Iškiliausia Medvėgalio kalva siekia 234,6 metro, o garsusis Pilies kalnas - rytų pusėje dunksanti kalva - 225,4 metro.
Anot žymaus kraštotyrininko, profesoriaus Česlovo Kudabos, “Medvėgalis čia - lyg koks karalius, apžvelgiąs savo žemę”. Tačiau su karaliais Medvėgalį sieja ne vien palyginimai.

 

Medvėgalio pilis

Protėvių vadinta Medovagle, ant Medvėgalio kalvų pastatyta žemaičių pilis garsėjo nepaprastu atsparumu. Anot legendų, pilis buvo tokia tvirta, taip sumaniai apsaugota pylimais, kad ilgą laiką Žemaitiją nuolat puldinėjančių teutonų nebuvo įveikta. Pasakojama, kad net ir ją sudeginus tvirtovės ir jos gynėjų stiprybė perėjusi... į kalvą.
Rašytiniuose dokumentuose pirmą kartą Medvėgalio pilis paminėta kunigaikščio Gedimino laikais - 1316 m. Būtent tuo metu į Žemaitiją atplūdo naujo tikėjimo - krikščionybės skelbėjų vardu pridengę savo grobikiškus tikslus - teutonų riteriai, arba kryžiuočiai.
Po daugkartinių nesėkmingų puolimų (jų būta net 20) kryžiuočiai, subūrę gausius talkininkus iš Čekijos, Anglijos, kitų krikščioniškų šalių, 1329 m. vasario 1 d. Medvėgalio pilį pagaliau įveikė. Pilies gynėjams teko priimti krikščionybę, kitaip jiems būtų grėsusi mirtis.
Tačiau neilgai trukus pilis buvo atgauta, o žmonės grįžo prie senojo pagonių tikėjimo. Istorikai spėlioja, kad toks laikinas krikštas galėjo būti paprasčiausia strateginė priemonė.
Galutinai pilis sunaikinta tik 1400 m. - kryžiuočių ir, manoma, laikiną sąjungą su jais sudariusio kunigaikščio Vytauto Didžiojo pastangomis.
Vėlesniais laikais tose vietose ėmė kurtis vyskupija; iš pačios pilies iki mūsų dienų neišliko nieko - vos kelios stulpaviečių, aptvarų žymės.
Vis dėlto pats Medvėgalio kalnas iki šiol traukia svečius: sakoma, kad giedrą dieną nuo Medvėgalio viršūnės matosi 14 bažnyčių bokštų, gretimi piliakalniai ir net už 30 kilometrų stūksanti Šatrija.

Apipintas mitais

Iš kur Medvėgalio pavadinimas? Apie tai irgi išlikusios legendos. Viena jų byloja, kad kartą, kryžiuočiams apgulus pilį, jos gynėjai turėjo šauktis pagalbos. Tačiau per priešų apsuptį niekas nesitikėjo galįs prasibrauti. Tada dvi merginos vaidilutės pasakiusios žemaičių tarme: “Medvi galem”. Slapta kūlgrinda (kuri, pasirodo, ir šiandien tebeegzistuoja: prasideda ji šiaurinėje Pilies kalno papėdėje ir veda Šatrijos link) merginos išėjusios iš pilies ir nunešusios žinią. Atskubėjusieji į pagalbą priešus nuvijo. Taigi, pasak legendos, iš tų vaidilučių pasakytų žodžių ir buvęs sudėtas kalno pavadinimas Medvėgalis.
Tuo tarpu kalbininkai pateikia ir kitą versiją: “medvė” siejasi su senu žemaičių žodžiu “medė”, reiškusiu ir mišką. O Medvėgalis - tai vieta miško gale.

Lankytojų netrūksta

Medvėgalis ir šiandien yra viena įsimintiniausių vietų Lietuvos žemėje. Kitų šalių turistus jis traukia nepaprastu kalvų žavesiu, o lietuvius - ir tragiška protėvių istorija, kurios neįmanoma nejausti, neprisiminti atkeliavus į šį Žemaitijos kraštą. Medvėgalis figūruoja ir lietuvių rašytojų, poetų kūryboje, išlieka neužmirštamas senosiose sakmėse ir legendose.
Pasak Varnių regioninio parko, kuriame stūkso Medvėgalis, direktorės Irenos Zimblienės, šiuo metu kalno būklė yra gera, vietovė - puikiai prižiūrima, o norinčiųjų apsilankyti parkas sulaukia nuolat. “Būtų tiksliau sakyti, kad tai ne vien “kalnas” ar “piliakalnis”: Medvėgalis yra ištisas archeologinis kompleksas. Apie Medvėgalio pilį ką nors pasakyti sunku - medžiagos apie ją beveik nėra. Tačiau tik-rai žinoma, kad piliakalnio papėdėje buvo įsikūrusi gyvenvietė, kurios žmonės sugebėjo įtvirtinti Medvėgalį taip, kad jis atsilaikė prieš daugybę puolimų”, - pasakojo I.Zimblienė.

Žemaitijos širdis

Jos teigimu, Medvėgalio archeologinį kompleksą sudaro Sumonių, Ąžuolų, Piliorių piliakalniai, Medvėgalio kalnas, Alkakalnis ir netoliese esanti garsioji Medvėgalio kūlgrinda. “Visa teritorija apima per 40 hektarų. Lankytojams siūlome pasivaikščioti po Medvėgalį sutvarkytais takais ir pamėginti įsijausti, kaip gyveno mūsų protėviai, kaip jie sugebėjo sukurti tokią unikalią gyvenseną pelkių viduryje - Medvėgalis yra apsuptas pelkių. Žinoma, įspūdį daro ir be galo gražus kraštovaizdis. Juk Medvėgalis - tai Žemaitijos kalvų širdis”, - sakė I. Zimblienė.

Istorikė Inga Baranauskienė kalbėdama apie Medvėgalio kalno išskirtinumą pasakojo, kad Medvėgalis buvo ne tik stipriausia Žemaitijos, bet ir viena stipriausių visos Lietuvos pilių. Jei reikėtų sudaryti įsimintiniausių mūsų krašto pilių penketuką, Medvėgalis neabejotinai į jį patektų.
Medvėgalis darė įspūdį net nuolat jį puolusiems kryžiuočiams: šių kronikose jis minimas ne tik kaip nepaprasto tvirtumo ir grožio pilis, bet ir kaip šventykla. Kiek tokiame apibūdinime tiesos, sunku pasakyti, tačiau taip būti galėjo - viena netoli Medvėgalio stovinčių kalvų iki šiol vadinama Alka.
Medvėgalio pilis apipinta legendomis nuo pat jos gyvavimo pradžios. Kita vertus, ji siejasi ir su daugeliu garsių istorinių asmenybių. Jos kaimynystėje, prieš tapdamas kunigaikščiu, rezidavo Gediminas, joje ne kartą lankėsi Kęstutis su Birute, Jogaila, vėliau - pats Vytautas Didysis. Yra versija, kad Vytauto bendražygis Rukundė buvo kilęs būtent iš šio krašto.
Kurį laiką čia gyveno ir garsusis Pilėnų Margiris, manoma, kad galbūt jis kurį laiką yra net vadovavęs Medvėgaliui.
Medvėgalis garsus ir savo įtaka: pilis smarkiai rėmė kunigaikštį Kęstutį jo konflikto su Jogaila metu, turėjo įtakos ir pačiam Vytautui.
Beje, Medvėgalis, galima sakyti, niekuomet neturėjo vieno valdovo - pilis buvo valdoma savivaldos principu. Apie jos valdovus nėra išlikę beveik jokios medžiagos. Tokia sistema gana būdinga laisvę atkakliai gynusiai Žemaitijai.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s