respublika.lt

„Muzikos salės 2017“ pasididžiavimas: Jos Didenybė vinilo plokštelė

(0)
Publikuota: 2017 vasario 24 08:56:08, Vaida ANDRIKONYTĖ
×
nuotr. 4 nuotr.
„Muzikos salės 2017“ pasididžiavimas: jos didenybė vinilo plokštelė

Be ko neįsivaizduojamas tikras muzikos gurmanas? Be gausios vinilo plokštelių kolekcijos. Vasario 23-26 dienomis Vilniaus knygų mugėje įsikūrusi "Muzikos salė" taps tikru rojumi vinilo plokštelių naujienų medžiotojams, riboto tiražo leidimų kolekcionieriams ir senienų mėgėjams.

 


Vinilo plokštelės atgimimas

Vinilo plokštelė - analoginio garso laikmena, diskas, ant kurio yra išraižytas spiralinis griovelis, kuris kinta pagal garso bangą. Dar prieš trisdešimt metų vadintos mirusiu formatu plokštelės atgimė su stulbinančiu pasisekimu. Viena šio fenomeno priežasčių ekspertai įvardija ir pačius muzikos industrijos ryklius, kurie, pavargę nuo kovos su muzikos piratavimu, staiga atsibudo ir suprato, kad yra formatas, kurio neparsisiųsi iš interneto. Tikrieji vinilo plokštelių mylėtojai neapsieina be sentimentų. Pasak ilgametės Vilniaus plokštelių studijos redaktorės, vinilo mūzos Zinaidos Nutautaitės-Indrikonienės, muzikos pasaulyje geriau žinomos tiesiog kaip Zinutė, plokštelė yra kaip gyva. "Kai ji sukasi, gali jausti atlikėją, kuris į ją įdėjo tiek daug savo širdies. Kartu gali jausti ir režisierių, inžinierių prisilietimą. Svarbiausia, kad vinilo plokštelę galima jausti", - sako ji. "Muzikos salėje" bus galima įsigyti vieną darbų, prie kurio išleidimo Zinaida daug prisidėjo asmeniškai, - pirmąją Vytauto Kernagio įrašytą plokštelę "Akustinis", kuriai šiemet sukanka 40 metų. Pasak menininko palikimą puoselėjančio Vytauto Kernagio jaunesniojo, riboto tiražo plokštelė nustebins ir dizainu, kuriame bus galima rasti niekur nematytų V.Kernagio gyvenimo kadrų ir nepublikuotų dainų tekstų. Jos garso įrašo kokybe rūpinosi vienas iš geriausių Lietuvos muzikos prodiuserių Artūras Pugačiauskas, prie "Akustinio" perleidimo dirbo ir "Vinilo studija".

Pastaroji pradeda leisti plokštelių seriją "Lietuvos POP/ROKO muzikos archyvas" ir "Muzikos salėje" pristatys net du šio projekto perlus - kompozitoriaus ir pedagogo Teisučio Makačino plokštelę "Disko muzika" ir grupės "Saulės laikrodis" pirmąjį progresyvaus lietuviško roko albumą "Lauke ir viduj", kuris sovietiniais laikais taip ir neišvydo dienos šviesos. "Saulės laikrodžio" grojimo stiliui apibūdinti buvo panaudotas kamerinio simforoko terminas, o T.Makačino albumas tuo metu, kai buvo išleistas, stipriai aplenkė laiką, tad šiandien yra itin populiarus tarp jaunosios kartos elektroninės muzikos gerbėjų.

Beje, plokštelės "Disko muzika" viršelio istorija ypatinga - dizainą jam kūrė tuo metu keturiolikmetis T.Makačino sūnus, šiandien - žinomas šviestuvų dizaineris.

Didžiulis pasirinkimas

Šios "Muzikos salės" naujienos - tik ledkalnio viršūnė. Po penkerių metų pertraukos vinilo plokštele "Willkommen" nudžiugins ir grupė "Lemon Joy". Išskirtinio balso solistas Igoris Kofas vokišką žodį pavadinimui sako išrinkęs dėl jo akustinių savybių. "Aš melodistas", - sako I.Kofas, tad ir vinilas senamadiškas gerąja to žodžio prasme - kupinas kreftverkiškų, "electropop", "synthpop" elementų. "Willkommen" sudaro 11 kosminio skambesio kūrinių.

"Muzikos salėje" plokštelę pristatys ir meniškos beprotybės vėliavnešiai "Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu". Beveik 30 metų gyvuojanti grupė yra unikalus reiškinys Lietuvos pogrindžio muzikos scenoje. Vinile "Paradas" vyrai prijungė pučiamųjų gvardiją ir pasuko sunkesnės instrumentinės muzikos link. Nors ironijos ir absurdo humoro pripildyti tekstai vis dar primena senąją grupės kūrybą, mikrofoną perėmęs buvusios lietuviškos "punk-rock" grupės "Minds Disorder" vokalistas Arvydas Makauskas-Makys ir likęs kūrybinis branduolys sukūrė tamsesnį, daugiau agresijos turintį skambesį.

Kultinis jaunimo atlikėjas Benas Aleksandravičius išleidžia antrąją grupės "ba." vinilo plokštelę "Garsiai mąstau". Tai savotiškas ketverių bendro darbo metų simbolis, po kurio grupė žada žengti į naują kūrybos etapą, tad jau šiais metais scenoje Beną išvysime su visai kitokia grupės sudėtimi.

Vieni drąsiausių Lietuvos muzikos eksperimentatorių Simonas Šipavičius, Adas Gecevičius, Paulius Vaškas ir grupė "Sheep Got Waxed" toliau griauna džiazo, roko, elektroninės muzikos ribas ir vinilu "Pushy" gilina savo muzikinį principingumą.

Instrumentinio roko grupė "Autism" suintriguos vinilo plokštele "Film Noir", kurioje septyni tamsaus ir sunkaus instrumentinio postmetalo kūriniai. Konceptualiai vinilas iškelia nepatogias socialines temas, kurių tikslas - priversti klausytoją susimąstyti. Tiek apie save, tiek apie jį supantį pasaulį.

"Muzikos salėje savo albumų vinilo plokštelėmis nudžiugins rokeriai "Freaks On Floor", regio/"dub" atstovai "Ministry of Echology". Grupė "The Station" sudomins išskirtiniu vinilu, puoštu komiksais.

Nors įsigyti vinilo plokštelę nėra pigus malonumas, jų pardavimas pastaruosius penkerius metus smarkiai išaugo. "Džiaugiamės, kad išsiplėtė ir auditorija: šiandien plokštelių klausosi ne tik vyresnė, bet ir jaunesnioji karta. Tai lemia veiksnys, kad plokštelių formatu šiandien prieinami išties visi muzikos stiliai - pradedant klasikiniu roku ir baigiant popmuzika, elektronika ir kt. Kodėl žmonės apskritai klauso vinilo? Na, greičiausiai dalis žmonių prie šio formato sugrįžo vedami sentimentų, dalis įsitikinę, kad tik iš vinilo plokštelių skambanti muzika yra kokybiška, dalis - dėl "mados". Mūsų klientai daugiausia renkasi džiazo muzikos įrašų: ypač mėgstamos vokiškos leidyklos "ECM Records", "ACT Music" ir "Winter&Winter", kurioms mes atstovaujame Lietuvoje", - sako vienas nuolatinių "Muzikos salės" dalyvių - "Rūdninkų" knygyno - įkūrėjas Deimantas Vainilka.

Daugiau informacijos www.muzikossale.lt

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s