respublika.lt

„Muzika be manęs nemirs - muzika amžina“

(0)
Publikuota: 2018 spalio 14 08:57:11, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Monserat Kabaljė. EPA-Eltos nuotr.

Monserat Kabaljė - įžymiausia Ispanijos operos dainininkė, viena didžiųjų dabarties sopranų. Šiandien jos vardą žino net operos menu nesidomintys žmonės. Be galo platus žvaigždės balso diapazonas, neprilygstamas meistriškumas ir ryškus temperamentas užkariavo garsiausių planetos teatrų scenas. Spalio 6 dieną operos primadona užgeso Barselonos ligoninėje.

 

1933 m. balandžio 12 d. Barselonoje gimė mergaitė Monserat Kabaljė. Visą jos vardą nepasitreniravus sunku ir ištarti - Marija de Monserat Viviana Konsepsjon Kabaljė i Folk (Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folch). Mažylė neturtingoje darbininko ir namų šeimininkės šeimoje gimė dramatiškomis aplinkybėmis: gimdymas buvo itin sunkus, apie kūdikio kaklą buvo apsivijusi virkštelė; gydytojai darė viską, kad mergaitę išgelbėtų. Kai ji pagaliau skardžiu balseliu ėmė klykti, mama nusprendė, kad tai - dangaus dovana, ir mergaitę pavadino šventojo Katalonijos kalno, prie kurio yra šv.Mergelės Marijos šventovė, vardu. Nepaisant vėliau užgriuvusios pasaulinės šlovės ir turto, laimės kūdikiu M.Kabaljė savęs niekada nelaikė. Jos vaikystė ir jaunystė praėjo skurde. „Man teko dirbti audimo fabrike. Kad kas žinotų, kiek nosinių aš pagaminau!“ M.Kabaljė nemėgo tokių frazių kaip „likimas jai palankus“: „Kad likimas taptų tau palankus, reikia neįtikėtinai daug dirbti!“

Jai buvo lemta tapti didžia operos dainininke, kuri gavo neoficialų titulą „Neprilygstamoji“. Monserat nuo vaikystės buvo neabejinga muzikai, galėdavo valandų valandas klausytis operų arijų įrašų. Kadangi šeimai vis trūkdavo pinigų, Monserat padėdavo tėvams: iš pradžių dirbo audimo fabrike, paskui parduotuvėje ir siuvykloje. Ji nevengė bet kokio darbo, o darbas netrukdė mokslams, Monserat buvo puiki mokinė. Būtent mokyklos metais pradėjo ryškėti jos muzikinis talentas. Pedagogai Monserat primygtinai patarė mokytis dainavimo profesionaliai. Tėvai į jų patarimus įsiklausė, ir Monserat ėmė studijuoti vokalą Barselonos „Liceu“ konservatorijoje. Per baigiamuosius egzaminus gavusi aukščiausią pažymį, mergina pradėjo profesionalios dainininkės karjerą. Padedant garsiam mecenatui Beltranui Mata, jaunoji atlikėja buvo priimta į Bazelio operos teatro trupę. Debiutavo Monserat pagrindiniu vaidmeniu Dž.Pučinio operoje „Bohema“.

Pirmasis pasaulio sopranas

Netrukus jauną atlikėją pradėjo kviesti kitų Europos miestų, gimtosios Barselonos operos teatrai. Monserat įvaldė romantinių, klasikinių ir baroko operų muzikinę kalbą, bet ypač gerai jai pavykdavo V.Belinio ir G.Donicečio operų partijos, kuriose atsiskleidžia visas jos galingo balso grožis. M.Kabaljė karjera klostėsi sėkmingai, bet gana tolygiai. Negalima pasakyti, kad ji išpopuliarėjo staiga. Bet netikėtas karjeros posūkis įvyko jai gastroliuojant Niujorke. Jai buvo pasiūlyta sudainuoti Lukreciją Bordžiją G.Donicečio to paties pavadinimo operoje, kurią iki tol sėkmingai dainuodavo amerikietė operos garsenybė Merilina Horn (Marilyn Horne). Po spektaklio ovacijos truko apie pusvalandį, publika niekaip nenorėjo paleisti pagrindinės vakaro herojės. Įdomu, kad kaip tik tais metais baigėsi operos dievaitės Marijos Kalas (Maria Callas) karjera - ji tarsi perdavė estafetę Monserat Kabaljė - geriausiam pasaulio sopranui.

Kita dainininkės kūrybinės biografijos viršūnė - vaidmuo V.Belinio operoje „Norma“. Ši partija Monserat repertuare atsirado 1970 m. Spektaklio premjera įvyko teatre „La Scala“. Ją ir daugybę kitų pagrindinių vaidmenų klasikinėse operose M.Kabaljė dainavo garsiausiose pasaulio scenose. Per visus karjeros metus M.Kabaljė bendradarbiavo su tokiais garsiais dirigentais, kaip Leonardas Bernstainas (Leonard Bernstein), Herbertas fon Karajanas (Herbert von Karajan), Georgas Soltis (Georg Solti), Zubinas Meta (Zubin Mehta), Džeimsas Livainas (James Levin). Jos partneriai scenoje buvo garsiausi pasaulio tenorai: Chosė Karerasas (Jose Carreras), Plasidas Domingas (Placido Domingo), Lučianas Pavarotis (Luciano Pavarotti). Per visą karjerą didžioji artistė atliko vaidmenis daugiau kaip 120 operų, išleista šimtai jos diskų. Bet pati dainininkė sakydavo, kad laimėjimų neskaičiuoja, ir juokaudavo, kad prisisegusi visus apdovanojimus tikrai įkristų į orkestro duobę.

Monserat dainavo ne vien operoje, ji išbandė jėgas ir kituose projektuose. Pirmą kartą operos žvaigždė su roko žvaigžde Fredžiu Merkuriu (Freddy Mercury), grupės „Queen“ lyderiu, pasirodė 9-ojo deš. pabaigoje. Kompoziciją „Barselona“ garsusis duetas atliko per 1992 m. olimpines žaidynes, kurios vyko Katalonijoje. Hitas viršijo visus pasaulinių hitparadų rekordus ir tapo ne tik Olimpiados, bet ir visos Katalonijos himnu.

Namai ir šeima - tikrasis gyvenimas


Operos žvaigždė niekada neslėpė, kad šeima jai yra svarbesnė už karjerą, ir, jei reikės, ji nesunkiai paliks sceną. Su vyru Bernabė Marti, taip pat operos dainininku, jie susipažino spektaklyje „Madam Baterflai“. Kurį laiką jie dainavo drauge ir gastroliavo. Bet paskui B.Marti susirgo ir daugiau laiko ėmė leisti namuose. Netrukus po vedybų Monserat vyrui padovanojo du vaikus - sūnų Bernabė ir dukrą Monserat, kuri taip pat tapo žinoma operos dainininke. „Nė karto nesame susibarę dėl kūrybinio pirmavimo, - pasakojo žvaigždė. - Vyras puikiai supranta, kad jei (aišku, neduok Dieve) reikėtų rinktis - šeima ar scena, aš negalvodama pasirinkčiau šeimą. Manau, žmonija neišmirs, jeigu Monserat Kabaljė nebedainuos. Ir muzika be manęs nemirs - muzika amžina. Užtat aš be savo šeimos numirsiu. Štai ir viskas.“ Ji tai patvirtino ne kartą, pavyzdžiui, kai jos sūnus susirgo, ji atšaukė svarbų pasirodymą ir išskrido namo į Ispaniją, ir už tai net buvo paduota į teismą.

Darbe Monserat visada būdavo susikaupusi, reikli, punktuali - trumpai tariant, aukščiausio lygio profesionalė. O kasdieniniame gyvenime, kaip pasakodavo ją pažįstantys žmonės, M.Kabaljė niekuo nesiskyrė nuo kitų moterų: baisiai ilgai krapštydavosi, rengdavosi, niurzgėdavo ir įsižeisdavo dėl smulkmenų. „Galų gale, scena - tai darbas, - sakė dainininkė. - O namai, šeima - tai mano tikrasis gyvenimas ir tame gyvenime noriu išlikti savimi, o ne operos primadona“.

„Tokioms storoms - scenoje ne vieta“

Apkūnumas nuo pat pradžių komplikavo dainininkės gyvenimą. Kai M.Kabaljė, išpopuliarėjusi gimtojoje Ispanijoje, nusprendė užkariauti operos Meką - Italiją, vietos impresarijus chamiškai išsiuntė ją namo: atseit, tokiai storulei scenoje ne vieta, važiuokite, mieloji, savais keliais, susiraskite tinkamą vyrą, gimdykite jam vaikus ir kepkite pyragus. „Esu optimistiškas žmogus, bet mane tai pribaigė! Norėjosi paimti adatą ir išleisti iš savęs visus riebalus, o paskui peiliu nusipjaustyti kūną iki kauliukų! Svajojau tapti lengva kaip oras!“ - vėliau pasakojo dainininkė. Grįžusi į Ispaniją, ji namiškiams raudodama papasakojo apie pažeminimą. Ir tuomet jos brolis Karlosas, įsiutęs dėl „netaktiško italiūkščio“ pareiškimo, užtikrintai pareiškė, kad jo paslaugų jiems nereikia, jis pats taps Monserat impresarijumi. Ir žodį tesėjo, o Monserat karjera buvo daugiau nei sėkminga. Beje, apkūnumo Monserat taip ir nepavyko įveikti, interviu dainininkė pasakojo, kad išmėgino ir dietas, ir tabletes, bet organizmas pasirodė esąs stipresnis už jos gudrybes. Antsvoris ėmė sparčiai didėti po automobilio avarijos: dėl galvos traumos nustojo veikti receptoriai, atsakingi už riebalų apykaitą. 161 cm ūgio Monserat svėrė per 100 kg, jos figūra laikui bėgant pradėjo atrodyti neproporcinga, bet dainininkei pavykdavo šį trūkumą paslėpti specialaus kirpimo drabužiais. „Taip kad nemanykite, jog nieko daugiau neveikiu, tik kemšu. Aš storėju net pažiūrėjusi į saldumynus!“ - komentavo savo problemą M.Kabaljė.

Gyvenimo sunkumai


Turėjo dainininkė ir rimtesnių problemų negu per didelis svoris. Kadaise per koncertą Niujorke jai pasidarė bloga, ji buvo paguldyta į ligoninę ir gydytojai paskelbė neguodžiamą diagnozę - vėžys. Jie primygtinai ragino ją skubiai operuotis, bet jos draugas L.Pavarotis patarė neskubėti, kreiptis į šveicarą gydytoją, kuris gydė jo dukterį. Operacijos taip ir neprireikė. Pasijutusi geriau, M.Kabaljė nutarė apsiriboti koncertine veikla, kadangi operos scenoje ji labai jaudinasi ir išgyvena, o gydytojai patarė stresų vengti.

Prieš Naujuosius 2016 m. kilo skandalas, susijęs su M.Kabaljė. Ispanijos mokesčių inspekcija apkaltino dainininkę mokesčių slėpimu nuo 2010 metų, nes M.Kabaljė gyveno Barselonoje, o honorarus pervesdavo į Andoros banką. Dėl mokesčių nemokėjimo teismas 82 metų primadoną nuteisė 6 mėnesius kalėti ir skyrė didžiulę baudą. Bet bausmė buvo pakeista į lygtinę dėl Monserat ligos. 80-ies dainininkė patyrė insultą, kuris stipriai pakirto jos sveikatą. O šiaip Monserat Kabaljė visą gyvenimą skirdavo daug laiko ir asmeninių lėšų labdarai.

2018 m. operos garsenybė paminėjo 85-metį. Nepaisydama amžiaus, ji vis dar koncertuodavo, nors pastaruoju metu jai buvo tapę sunku vaikščioti.

„Stengiuosi nesugadinti muzikos“

Iki gyvenimo pabaigos Monserat Kabaljė gastroliavo, vesdavo pamokas. Bet pati savęs žvaigžde niekuomet nelaikė ir visada elgėsi labai kukliai, visai ne taip, kaip daugybė jos lygio artistų. „Patikėkite, labai nemėgstu susireikšminti ir apkrauti žmones savo išskirtinumu. Dėl savo svarbos mėgsta pūstis tik visiški nuliai. O aš tokia nenoriu būti“. Dainininkė manė, kad negalima didžiuotis talentu, gautu iš aukščiau, juk tai - ne tavo nuopelnas. „Gamta ir Dievas padovanojo man balsą, o aš tiesiog dalinuosi juo su žmonėmis, - sakė žvaigždė. - Kaip dainuoju, nėra ypatingas mano nuopelnas. Neskaitant to, kad balsą saugau ir kasdien lavinu. Tiesiog stengiuosi nesugadinti muzikos“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s