respublika.lt

Moksleivių akademijos sesijoje - Lietuvą garsinanti dirigentė M.Gražinytė-Tyla

(0)
Publikuota: 2017 rugpjūčio 08 12:46:45, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Mirga Gražinytė-Tyla. Eltos nuotr.

Šiemet jau 14-ąjį kartą rengiamoje Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) gabiems vaikams skirtoje vasaros sesijoje lankysis pasaulinio pripažinimo sulaukusi dirigentė, Birmingemo simfoninio orkestro muzikos direktorė Mirga Gražinytė-Tyla. Ji gabiems vaikams ves vakaro renginį „Giesmė ir šokis“ ir kartu su mokiniais parengs baigiamąjį koncertą.

 

Jau tradicinėmis tapusių Nacionalinės moksleivių akademijos vasaros sesijų metu moksleiviai susitinka su šalyje gerai žinomais ir pripažintais savo sričių profesionalais, iš kurių semiasi žinių bei įkvėpimo.

„Kasmet į NMA sesijas stengiamės sukviesti mūsų šalyje ar net pasaulyje žinomus profesionalus, kurie ne tik įkvėptų vaikus, bet ir pasidalytų savo unikaliomis žiniomis. NMA griauname mitus, jog mokslas yra nuobodus ir šabloniškas, o žinomos asmenybės šį tikslą daro dar labiau pasiekiamą“, - sakė Nacionalinės moksleivių akademijos direktorius Leonas Narkevičius.

Rugpjūčio 16-26 dienomis Nidoje vyksiančioje NMA vasaros sesijoje, be pasaulyje garsios dirigentės Mirgos įkvepiančio pranešimo ir koncerto, su mokiniais patirtimi ir idėjomis dalysis Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius prof. Petras Baršauskas ir „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) vadovas Gintaras Valušis moksleivius intriguos pranešimu „Apie žėrinčias inovacijas arba apie mobilųjį telefoną kitaip“. Vilniaus universiteto Biochemijos instituto Bioanalizės skyriaus vedėjas prof. habil. dr. Valdas Laurinavičius ves užsiėmimus biochemija besidomintiems NMA mokiniams.

Kaip ir kasmet, mokiniams vasaros sesijoje numatoma intensyvi asmenybės ugdymo ir tobulėjimo programa. Asmenybės ugdymo žiniomis dalysis teatro ir kino aktorius, pjesių autorius Justas Tertelis ir ilgametis NMA dėstytojas - Vilniaus Licėjaus mokytojas Ričardas Jankauskas. Tomo Mano (Thomas Mann) namelyje vyks jau tradiciniais tapę literatūriniai skaitymai, kuriuos, kaip jau tapo tradicija, parengs aktorė, režisierė Birutė Mar. Sesiją vainikuos tradicinis koncertas NMA bendruomenei ir Nidos svečiams bei gyventojams.

NMA moksleiviais gali tapti 7-11 klasių gabūs vaikai iš bet kurios Lietuvos mokyklos. NMA nuolat stengiasi, kad vis daugiau talentingų vaikų iš socialiai remtinų ar mažas pajamas gaunančių šeimų galėtų ne tik mokytis NMA nuotoliniu būdu, bet ir dalyvautų sesijose, kuriose siekiama padėti tobulėti ir sukurti įsimintiną, prasmingą programą.

Nacionalinę moksleivių akademiją yra baigę daugiau negu 1300 gabių Lietuvos vaikų. Kasmet NMA mokiniai parsiveža medalių iš tarptautinių olimpiadų, iškovoja prizinių vietų respublikinėse olimpiadose ir konkursuose, o absolventai išvyksta studijuoti į garsiausius pasaulio universitetus (Kembridžą, Oksfordą, MIT ir kt.) ir prisideda prie šalies intelektinio potencialo stiprinimo. 2015 metais NMA oficialiai tapo akredituotu Europos talentų centru, sertifikuotu ECHA (European Council Of High Ability).

Akademija įsteigta 2004 metais.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s