respublika.lt

Mirė ekslibrisų kūrėjas, grafikas V.V.Jucys

(0)
Publikuota: 2016 spalio 21 16:44:45
×
nuotr. 1 nuotr.
Valerijonas Vytautas Jucys

Giedrą ir saulėtą trečiadienį, skambant vidurdienio varpams, užsivertė ryškus mūsų kultūros puslapis – užgeso dailininkas Valerijonas Vytautas Jucys. Beveik prieš keturis dešimtmečius garsus Lietuvos dailininkas Vincas Kisarauskas taip rašė apie savo bičiulį ir kolegą: Susitikimai su Juciu, tos minutės gatvės triukšme ir erdvėje, ar kavinės bufete prie stiklo sausojo vyno, redakcijos kambarėlyje ar muziejaus tyloje – susitikimai su tuo veikliu ir neramiu žmogumi – turtinga spalvų ir atspalvių asmenybe visada nugiedrina dieną, praturtina savo gerumu, savo energija ir savo veikla. Norisi pridurti – ir nepakartojama sielos šviesa.

 

Išėjo Žmogus, kurio įnašą į mūsų kultūros aruodą mes dar turėsime suprasti ir įvertinti.

Dailininkas gimė 1930 m. Skuodo rajono Truikinų kaime. 1963 m. baigė Vilniaus dailės instituto grafikos skyrių. Vėliau ilgus metus dirbo „Moters“ žurnalo, biuletenio „Naujos knygos“ redakcijose.

Nemažai jėgų dailininkas skyrė knygos menui: per savo kūrybos metus iliustravo 13 knygų (kaip antai N. Bualo „Poezijos menas“, L. Janušytė „Taškai ir daugtaškiai“ ir kt.), apipavidalino per 40 įvairių leidinių, pavyzdžiui, „Pirmieji Vilniaus litografų darbai“ Vilnius, 1982; J. Užurka „Karaliaus karūna ir mirtis“ Vilnius, 1999; „Kietuvių dvasininkai kūrėjai“ Vilnius, 2000 ir kt.

Pats kūrė estampus, naujamečius atvirukus, knygos ženklus – ekslibrisus.

Pristatydamas savo kūrybą, surengė 38 personalines parodas įvairiuose mūsų šalies miestuose ir užsienyje (Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje), dalyvavo 80-yje kolektyvinių parodų Lietuvoje ir kitose šalyse (Australijoje, Čekijoje, Danijoje, Italijoje, JAV, Kinijoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Vokietijoje ir kitur). Jo darbų yra įsigiję kai kurie muziejai ir dailės galerijos, nemažas būrys privačių asmenų.

Apie V. V. Jucio kūrybą paskelbta visa eilė straipsnių periodinėje spaudoje (A. Gedminas. „V. Jucio ekslibrisai“. „Naujos knygos“, 1967 (4); V. Kisarauskas. „Valerijono Jucio ekslibrisai“. „Naujos knygos“, 1977; I. Pleikienė. „Romantiškas ekslibrisų patriarchas“. „7 meno dienos“ 2000-12-15; M. Kniežaitė. „Didysis ekslibrisų magistras Valerijonas Jucys“. „Lietuvos aidas“, 2000-02-12.)

Dailininko kūryba pristatyta albumuose „Grafika“. Vilnius, 2010; „Aktas. Erotika“. Vilnius, 2015. Taip pat V. V. Jucys yra išleidęs prisiminimų knygą „Homo sum“ (Esu žmogus). Vilnius, 2012. Šioje knygoje šalia tekstinių prisiminimų apie ekslibrisininkų sąjūdį Lietuvoje išspausdintas ir didelis, net 34 estampų ciklas „Homo sum“. Šis ciklas – tai pirmas toks bandymas Lietuvos dailėje, kai menininkas paties pergyventus, pajaustus, apmąstytus prisiminimus perkelia į didelį ciklą kompozicijų, kuriose asmeninė patirtis persipina su tragiškais Lietuvos istorijos faktais – straipsnyje „Valerijono Vytauto Jucio grafika“ rašė profesorius Juozas Galkus.

Ir vis tik reikšmingiausią vietą V. V. Jucio kūryboje užima ekslibrisai. Jų autorius yra sukūręs apie 1000. Ekslibrisų srityje V. V. Jucys turi ne vieną ir ne du sekėjus, mokinius. Patį V. Jucį ir kai kuriuos kitus jo kartos dailininkus galima pavadinti lietuviško ekslibriso reformatoriais. Jų dėka maždaug prieš keturis dešimtmečius lietuviškuose ekslibrisuose vyravusią klasikinę ir gana statišką meninio vaizdo sandarą pakeitė veiksmo kupinos kompozicijos su daugiau ar mažiau išryškinta siužetine linija, meninėmis priemonėmis atskleistu knygos ženklo adresato charakteriu, kūriniuose ėmė atsispindėti ne vien herojų profesinė priklausomybė, bet ir pomėgiai, netgi tam tikros silpnybės ar juokingos savybės.

Dailininkas ne tik kūrė knygos ženklus. Dar daugiau laiko (apie 50 gražiausių ir kūrybingiausių metų), jėgų ir energijos jis atidavė ekslibrisininkų sąjūdžio Lietuvoje telkimui, nenuilstamai drauge su kolegomis organizavo Lietuvos ekslibrisų parodas (III-V ir VIII-XXIII), o Tarptautinę Vilniaus ekslibrisų bienalę kuravo nuo pat pirmosios ekspozicijos 1977 m. Šių metų lapkričio mėnesį atvers duris jau XIX-oji tarptautinė Vilniaus ekslibrisų bienalė. Deja, jos nenuilstamas kuratorius šios šventės nebesulaukė – užgęso baigęs parodos katalogo apipavidalinimo darbus.

Už savo kūrybą dailininkas yra pelnęs apdovanojimų (1969 m. – Vilniaus universiteto ekslibrisų konkursas. III premija; 1969 m. – respublikinis gražiausios knygos konkursas. Diplomas; 1985 – Penktoji Vilniaus ekslibrisų bienalė. Valstybinio leidyklų, poligrafijos ir knygų prekybos reikalų komiteto A. Gedmino premija. 1992 m. – ekslibrisų konkursas Katovice (Lenkija). Diplomas; 1996 m. – ekslibrisų konkursas Katovice (Lenkija). P. Stelero medalis; 1997 m. – tarptautinis konkursas „Lietuviškai knygai – 450“. III premija; 1997 m. – antras tarptautinis grafikos konkursas Gliwice (Lenkija).  Diplomas; 1999 m. – trečias tarptautinis grafikos konkursas Gliwice (Lenkija).  Diplomas; 2001 m. – XII tarptautinė Vilniaus ekslibrisų bienalė. Laureato medalis; 2009 m. – XVI tarptautinė Vilniaus ekslibrisų bienalė. Diplomas ir kt.)

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s