respublika.lt

Metai mokytojos nepavijo

(0)
Publikuota: 2012 rugsėjo 20 13:02:05, Rita ŽADEIKYTĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
APDOVANOJIMAI. Ilgametės kūno kultūros mokytojos Antaninos Auzinienės namuose - daugybė apdovanojimų, skirtų jai ir jos mokiniams už pelnytas prizines vietas miesto, rajono ir Lietuvos varžybose. Jono Tamulio nuotr.

Kuršėnietė Antanina Auzinienė po 58 darbo metų kūno kultūros mokytoja šiemet užvėrė mokyklos duris. Legenda kolegų vadinamos mokytojos gyvenime metai nieko nereiškia, nes ji sugebėjo nuo jų pabėgti.

 

Legenda

Jeigu kurį rytą kaimynai nepamatytų mokytojos Auzinienės (daugelis ją vadina tik pavarde) bėgančios ratus mokyklos stadione, įtartų ką nors negera.

„Diena mažiausiai be keturių kilometrų bėgimo man neįsivaizduojama“, - šypsosi netrukus 78-ąjį gimtadienį švęsianti A.Auzinienė.

Jai maloniausia, kai sukdama ratus stadione iš sportuojančių buvusių savo mokinių išgirsta: „Labas rytas, mokytoja!“

Jų užaugo trys kartos. A.Auzinienė skaičiuoja, kad vien Daugėlių mokykloje per 44 darbo metus išugdė, mokė ir treniravo senelius, jų vaikus ir jų anūkus.

A.Auzinienė juokiasi, kad ją kolegos vadina legenda. Nei ji pati, nei kolegos nežino kito mokytojo, kuris, sulaukęs 77-erių, dar būtų dėstęs kūno kultūrą ir fizinį lavinimą.

Ant medalių ir prizinių taurių lentynos dar visai neseniai gauti medaliai ir apdovanojimai jai ir jos mokiniams už pasiekimus varžybose.

Bėgte - nuo vaikystės

„Aš bėgu nuo pat vaikystės. Nuo tada, kai septynis kilometrus reikėjo eiti į aštuonmetę Varėnos rajono Rudnios mokyklą. Ne eidavau, o bėgdavau, nes labai bijodavau pavėluoti - laikrodžio tai neturėdavau. Atbėgu, o iki pamokų pradžios dar beveik visa valanda“, - šypsodamasi mena A.Auzinienė.

Nebėgo ji tik pradinėse klasėse, kai pradinė mokykla buvo jos močiutės name Varėnos rajone, Kašėtų kaime.
Į mokyklą būsima mokytoja eidavo su didžiuliu noru. „Rudnios aštuonmetę mes, mokiniai, kūrėme patys savo rankomis, nes mokykla tebuvo tik sienos ir nieko daugiau. Pokaris buvo“, - mena A.Auzinienė.

Atvedė diplomas

Dzūkė A.Auzinienė Žemaitijoje, Kuršėnuose, atsirado prieš 58 metus ne savo noru. Baigusi Trakų pedagoginę mokyklą ji buvo paskirta fizinio lavinimo mokytoja į Smilgių kaimo mokyklą.

„Juk buvo tarybiniai laikai - nepasirinksi, kur nori važiuoti. Yra paskyrimas ir prašom. Nevažiuosi - padėk diplomą“, - mena mokytoja. Dabar nė už ką nekeistų likimo skirtos vietos į ką kita. Atvažiavo iš Trakų pedagoginės mokyklos į Kuršėnus keturios jaunos mokytojos. Po metų kitų visos išspruko į kitus miestus, o A.Auzinienė liko. Dirbdama čia neakivaizdiniu būdu baigė ir Kūno kultūros institutą.

„Bėgioju pušynu, grynas oras, rodos, kad nebegalėčiau be tų vietų. Priaugau prie jų. Neįsivaizduoju, kaip būtų, jeigu neturėčiau ir savo Palangikės - karjerų paplūdimio. Man taip ten gera“, - ramybe dvelkia mokytojos žodžiai.

Mokytoją su Kuršėnų kraštu susiejo ir mokiniai, aktyvus darbas su jaunimu.

Vertybės

A.Auzinienė įsitraukė ir į sveikuolišką kuršėniečių judėjimą, kur svarbus ne tik judesys, bet ir sveikas maistas. Su bendraminčiais rengia susitikimus, kalba sveikuoliškomis temomis, dalijasi receptais, patarimais.

„Liesos mėsos nevalgau, bet lašinukų po truputį kiekvieną dieną yra būtina organizmui“, - pataria sveikuolė.

Elegantiška, pasitempusi, tiesaus stoto moteris visada turi patarimų ir savo mokinėms.

„Pamatau kokią mokinukę nuogu pilvu, turiu drąsos pasakyti, kad ne nuogas pilvas ar didelė iškirptė, o treniruotas kūnas, laikysena yra seksualu“, - sakė A.Auzinienė.

Judėjimas - jaunystė

Mokytoja, išugdžiusi daugybę savo mokinių, mato, kad jaunimas vis mažiau juda. Sėdi mokykloje, prie kompiuterio, priešais televizorių - nuo ryto iki vakaro.

„Nejudantis žmogus man neatrodo labai sveikas. Ypač vaikams, jaunimui reikia kuo daugiau judėti. O įpratę judėti jaunystėje judės ir senatvėje. Sportas - kūno jaunystė. Man judėjimas yra gyvenimas, o gyvenimas - judėjimas“, - įsitikinusi mokytoja.

Moteris, pabėgusi nuo savo amžiaus, tvirtino nebijanti pasisakyti savo metų, nes jaučiasi ir atrodo kitaip, nei rodo gimimo data.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s