respublika.lt

Menininkų L.Truikio ir M.Rakauskaitės namuose - knygos apie K.Bradūną pristatymas

(0)
Publikuota: 2018 gegužės 22 15:23:05, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Poetas Kazys Bradūnas. Redakcijos archyvo nuotr.

Antradienį Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinyje bus pristatyta knyga „Kazys Bradūnas. Archyvai“, skirta išeivių poetui, redaktoriui, visuomenės ir kultūros veikėjui Kaziui Bradūnui.

 

Pasak jo kūrybos tyrinėtojų, K. Bradūnas (1917-2009) - išskirtinė asmenybė Lietuvos kultūros ir literatūros istorijoje, vienas iš prieškarinės Lietuvos Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetų augintinių, kartu su Alfonsu Nyka-Niliūnu (A. Čipkus), Henriku Nagiu, Mamertu Indriliūnu, Broniumi Krivicku, Vytautu Mačerniu, Pauliumi Jurkumi subrendęs gražiausiu Nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu. Eilėraštyje apie savo kartą K. Bradūnas rašė: „Mūsų kartos niekas nepakartos“.

1944 metais nuo sovietinės okupacijos pasitraukęs į Vakarus, K. Bradūnas nenuleido rankų - iki pat sugrįžimo į Lietuvą 1992-aisiais dirbo lietuvybės puoselėjimo darbą svečiose šalyse. M. K. Čiurlionio muziejaus atstovų teigimu, ypatingi nuopelnai atitenka K. Bradūno, redaktoriaus, plunksnai: nuo 1945 iki 1992 metų Vokietijoje ir Amerikoje jis formavo ir redagavo žurnalus, antologijas, almanachus, knygas.

Maironio muziejaus skyriaus vedėja dr. V. Babonaitė-Paplauskienė pabrėžia, jog K. Bradūnas - vienas žymiausių XX amžiaus antrosios pusės poetų, sukūręs savitą poetinę kalbą, kūryboje išreiškęs individualų poetinį santykį su gimtąja žeme, su lietuvių mitologija bei tautosaka. Jam, tvirčiausiai suaugusiam su savo tautos istorija, kultūra, labiausiai prigijo poeto žemininko vardas.

Kūrybinis šio poeto palikimas stebėtinai gausus: Lietuvoje, Vokietijoje ir Amerikoje išleista 17 poezijos knygų, sudarytos dvi rinktinės, parengtas ir išleistas visas kūrybinis palikimas -„Sutelktinė“ I-II, (2001). Persijojęs kūrybinius aruodus K. Bradūnas 2007 metais atrinko šimtą jam charakteringiausių ir būdingiausių eilėraščių ir išleido knygą -„Paberti grūdai“.

Už savo kūrybą K. Bradūnas yra pelnęs įvairių premijų bei apdovanojimų. Jam pirmam iš išeivių rašytojų 1993 metais paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Už nuopelnus Lietuvai 1994-aisiais jis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu. 1997 metais pelnė Vilkaviškio savivaldybės premiją. 2002-aisiais poetas buvo nominuotas Poezijos pavasario laureato titulu bei gavo „Druskininkų rudens“ Jotvingių premiją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s