respublika.lt

Medininkų pilyje - riterių kovos istorinei kryžiuočių apgulčiai paminėti

(0)
Publikuota: 2017 kovo 25 09:44:33, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Šeštadienį jau šeštą kartą Medininkų pilyje vyks gyvosios istorijos renginys „Medininkų pilies apgultis". Į garbingą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kovų istoriją menančią pilį susirinks karybos ir amatų rekonstruotojai, muzikantai. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

„Prieš 615 metų, neramų Lietuvai 1402 metų pavasarį, kunigaikštis Švitrigaila, kovodamas dėl valdžios prieš savo brolius, pasitelkė Kryžiuočių ordiną, - pasakoja Gintautas Terleckas, Medininkų pilies skyriaus vedėjas. - Po nesėkmingo mėginimo užimti Vilnių, galinga kryžiuočių kariuomenė apsupo Medininkus, bet pilies neįveikė. Gyvosios istorijos renginiais mes prisimename tuomečius pilies gynėjus."

Renginyje dalyvaus net devyni karybos rekonstrukcijos klubai, vyks daug įnirtingų riterių kovų ir svečiams skirtų kariškų žaidimų. Bus galima pramokti senovinių žaidimų „Vikingų futbolas", „Vilkas", „Karalius", „Genys", „Muštukas" ir kitų. Visi norintys galės išmėginti jėgas kliūčių trasoje ir kitose varžytuvėse - ieties ir kirvio metimo, svorio nešimo, ugnies įkūrimo. Rungčių nugalėtojai bus apdovanoti.

Bus galima išmėginti ir senovinę pilių griovimo techniką - akmensvaidę mašiną (trebušetą), taraną, arkbalistą. Pilies budelis parodys viduramžių bausmių įrankius. Be jau daugeliui matyto geležinio narvo kaliniams, bus rodoma, kaip veikė „Ispaniškas asilas" ir „Liežuvautojų smuikas".

Tradiciškai renginyje bus pristatyti senieji amatai: kalvystė, siūlų ir audinių dažymas, audimas, siuvimas, odos ir juvelyrinių dirbinių gamyba. Vyks edukaciniai užsiėmimai. Renginio atmosferą kaitins folkloro grupės „Girjaukis" ir „Laiminguo".Bus galima pasivažinėti žirgų traukiama puskariete ir pajodinėti raitomis, o praalkus pasistiprinti pilies užeigoje. Veiks ir nuolatinė muziejaus ekspozicija atstatytame pilies bokšte.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s