respublika.lt

Marijus Mikutavičius: "Gali pamatyti vaizdų, kurie tiek juokingi, kiek ir graudūs"

(0)
Publikuota: 2011 rugpjūčio 08 15:26:56, Respublika.lt
×
nuotr. 8 nuotr.
UNICEF misijos „Už kiekvieną vaiką“ Kambodžoje akimirkos

Dainininkas, žurnalistas Marijus Mikutavičius, televizijos laidų vedėja Jurgita Jurkutė, TV3 žinių vedėja Renata Šakalytė, UNICEF Geros valios ambasadorė, aktorė Virginija Kochanskytė ir „UNICEF Lietuva“ vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė su UNICEF misija „Už kiekvieną vaiką“ lankėsi Kambodžoje. Prieš grįždami į Lietuvą misijos dalyviai dar spėjo perduoti naujausius įspūdžius iš tolimos šalies.

 

M. Mikutavičius pasakoja, kad žadėtam liūčių sezonui pasiruošę misijos dalyviai lietaus vis dėlto išvengė. „Čia karšta. Žadėtas liūčių sezonas mus aplenkė. Liesi anoreksiniai šunys nuo kaitros išsišiepę dvigubai daugiau negu mūsiškiai ir lekuoja taip plačiai atidaręs nasrus, jog atrodo, kad lydosi iš juoko“, - pasakoja Marijus.

Lietuvių komanda lankėsi ne vienoje Kambodžos gyvenvietėje. Kuo atokesnės apylinkės, tuo daugiau skurdo ir sergančiųjų. „Važiavome į atokesnius kaimus, kur galiausiai pamatėme, kas turima omenyje, kai kalbama apie skurdą ir ligas. Čia viskas atrodo dar varganiau – jie paprasčiausiai turi mažiau drabužių. Dažnas ūkis susideda iš ant polių iškelto medinio, kokių 30-40 kvadratinių metrų namuko, būrio vištų, šuns su kate, kelių puodų, tinklo nuo uodų ir hektaro žemės kažkur laukuose. Tai visas dažno kaimiečio turtas. Plotelis ryžių juos pramaitina didžiąją metų dalį“, - teigia M. Mikutavičius.

Kambodžoje nėra kada sirgti, darbai nelaukia, kiekvienas rūpinasi, kaip pragyventi ir išmaitinti šeimą. „Gali pamatyti vaizdų, kurie tiek juokingi, kiek ir graudūs. Asfaltu motorolerį vairuoja tėvas už nugaros pasisodinęs berniuką, kuris iškėlęs vienoje rankoje laiko į kitą ranką kapsinčią lašelinę. Tai dažna situacija. Tėvas tiesiog neturi laiko laukti ligoninėje, kol baigsis visos procedūros. Jam reikia arti“, - skaudžia Kambodžos gyventojų kasdienybe stebisi dainininkas.

Pasak M. Mikutavičiaus, švietimo trūkumas ir medicinos nepasiekiamumas – dvi pagrindinės Kambodžos gyventojų problemos. „Vakar mačiau liūdniausią variantą. Moteris gyvena po stogu, tačiau net Kambodžos kaimo supratimu, namu to nepavadinsi. Tiesiog turistinės palapinės dydžio bambukinis gultas. Penki vaikai. Aštuonmetė mergaitė, įtariama, serga tymais, tačiau vietoj ligoninės, žaizdelėmis nubertomis rankomis mojuoja irklu ir plaukia su broliu tikrinti pigių kiniškų tinklų. „Juniai“ svarsto, kaip ją paguldyti į ligoninę. Tai sunki užduotis. Iki ligoninės nuvažiuoti reikia kelių dolerių, ir dažnam tai – dideli pinigai“, - pasakoja M. Mikutavičius.

Kartu su M. Mikutavičiumi keliavusi Jurgita Jurkutė savo akimis įsitikino, kaip skiriasi Kambodžos gyventojų kasdienybė nuo to, ką esame pratę matyti. „Sena, medine valtimi keliantis per Mekongo upę, stebint vieną kitą iš miško išlendantį vietos gyventoją, supranti, kad žmogaus rankos čia prisilietusios labai nedaug. Viskas taip natūralu ir visai kitaip, nei įpratusios matyti lietuvio akys“, - teigia Jurgita.

 „Namuose, kur yra sergančių vaikų, gyvena vietos TBA (angl. traditional birth attendant), liaudiškai tariant pribuvėja. Čia moterys dažnai neturi galimybės pasiekti ligoninės, todėl kaimelio pribuvėja tampa vieninteliu žmogumi, kuris gali padėti. Mūsų aplankytos salos TBA radome namuose, su gražiu pulkeliu vaikų. Moteris tikrai miela ir atvira. Tuoj pat išdėliojo ant žemės visus savo naudojamus įrankius ir daiktus. Jų nedaug: gabalas klijuotės ir dėžutė su ligoninės parūpintais instrumentais. Anksčiau tai buvo tiesiog skustuvo peiliukas, kuriuo nupjaudavo virkštelę. Po šio susitikimo Marijus tik išsidavė, kad klausydamas ir žiūrėdamas dėkojo Dievui ir visiem šventiesiems, kad gimė vyru. Tai tikrai buvo matyti jo veide“, - pasakoja garsi televizijos laidų vedėja.

Pasak Jurgitos, suteikus reikiamų žinių ir pagalbos, situaciją galima būtų pakeisti. „Ir vis dėlto, be pribuvėjų čia būtų dar blogiau. Džiugu, kad visi tai supranta, ir UNICEF bei kitos organizacijos, ligoninės stengiasi vis labiau pribuvėjas apmokyti ir aprūpinti būtiniausiomis priemonėmis bei žiniomis. Situacija turi pasikeisti, tik reikia susitelkimo į konkrečias pagalbos būtinas sritis“, - neabejoja mergina.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s