respublika.lt

Lokarno kino festivalyje - R.Barzdžiukaitės filmo pasaulinė premjera

(0)
Publikuota: 2018 rugpjūčio 01 19:04:33, Valentina Gudienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Rugilė Barzdžiukaitė. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Režisierės Rugilės Barzdžiukaitės dokumentinis filmas „Rūgštus miškas“ įtrauktas į trečiadienį prasidedančio 71-ojo Lokarno (Šveicarija) kino festivalio programą. Viename iš svarbiausių Europos kino renginių įvyks tris pavasarius unikalioje Lietuvos vietoje filmuotos juostos pasaulinė premjera. Tai pirmasis lietuviškas ilgo metro dokumentinis filmas, įtrauktas į oficialią Lokarno kino festivalio programą, teigiama pranešime.

 

Kuršių nerijoje kurtas dokumentinis filmas pasakoja apie šalia Juodkrantės įsikūrusią kormoranų koloniją. Tai viena didžiausių šių paukščių kolonijų visoje Europoje. Šioje vietoje apsistoję sparnuočiai besituštindami naikina anksčiau čia buvusią sengirę. Vis dėlto kameros objektyvas ilgiausiai krypsta į žmones - taip, tarsi stebėtum aplinką kormorano žvilgsniu. Į merdinčio miško apžvalgos aikštelę užsukantys turistai pateikia vis kitokius šio gamtos reiškinio vertinimus. Apokaliptiška, bet tuo pačiu ironiška dokumentika parodo skirtingas kultūrines reakcijas bei kelia painius moralinius ir tarprūšinius klausimus.

„Kuriant filmą pagrindinė siužetinė linija buvo konstruojama iš žaismingų turistų dialogų, juose vis išnyrančių paralelinių naratyvų. Buvo įdomu atrasti, kaip politinės dilemos, istorinės nuogirdos, migracijos vektoriai ir kinematografinės patirtys veikia žmogiškąjį gamtos patyrimą“, - pasakoja filmo režisierė, jau sulaukusi pasiūlymų su filmu dalyvauti ir kituose kino festivaliuose.

„Rūgštus miškas“ įtrauktas į Lokarno kino festivalio „Fuori Concorso“ programą, į kurią atrinkta 11 naujausių kūrybinės dokumentikos juostų iš viso pasaulio. Tarp režisierių - tokie įvertinti kino kūrėjai, kaip Nicolas Philibertas, Andrey Paounovas ar Costanza Quatriglio. R. Barzdžiukaitė A klasės kino festivalyje pristatys 63 minučių antropologinį-filosofinį tyrimą apie žmonių santykius su jiems mažiau pažįstama gyvūnų rūšimi. Filmas varžysis dėl pirmo ilgametražio filmo apdovanojimo kartu su į dar keturias festivalio programas įtrauktais debiutiniais kūriniais.

Dokumentinė juosta pradėta kurti dar 2013-aisiais. Su pradine trumpametraže jo versija Londono Goldsmito universitete R. Barzdžiukaitė apsigynė kino dokumentikos studijų magistro diplomą. Filmo prodiuseris ir bendrakūrėjas - audiovizualinių ir teatro kūrinių gamybos kompanijos „Neon Realism“ (buvusios „A Laukas“) steigėjas Dovydas Korba.

Pasak pranešimo, „Rūgštus miškas“ nėra pirmoji R. Barzdžiukaitės juosta. Režisierė yra sukūrusi dar keturis trumpametražius dokumentinius filmus ir nufilmavusi kitų režisierių juostų. Taip pat ji kuria teatrui ir šiuolaikinėms operoms. Kartu su Vaiva Grainyte ir Lina Lapelyte yra pastačiusios 6 tarptautinius apdovanojimus Europoje pelniusią šiuolaikinę operą „Geros dienos!“, o naujausias menininkių performansas-opera „Saulė ir jūra“ išrinktas atstovauti Lietuvai kitąmet vyksiančioje 58-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje. Dar šiemet Auksinių scenos kryžių apdovanojimuose kūrėjų veikla pagerbta Boriso Dauguviečio auskaru, skiriamu už novatoriškus teatro sprendimus.

71-asis tarptautinis Lokarno kino festivalis, garsėjantis išskirtiniu dėmesiu autoriniam kinui ir novatoriškos kino kalbos ieškojimams, vyks rugpjūčio 1-11 dienomis Lokarno mieste, Šveicarijoje. Pagrindinis dokumentinio filmo „Rūgštus miškas“ rėmėjas - Lietuvos kino centras. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s