respublika.lt

Liubavo dvare-muziejuje pristatoma A.Goštautui skirta skulptūra

(0)
Publikuota: 2018 rugsėjo 22 11:55:36, Valentina Gudienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Liubavo dvare-muziejuje bu pristatyta Albertui Goštautui skirta skulptūra. Gintaro Karoso nuotr.

Vilniaus rajone, Liubavo dvaro muziejuje, oficinoje, Baltų vienybės dienos proga šeštadienio vidurdienį bus pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės veikėjui, grafui Albertui Goštautui atminti skirta skulptūra.

 

Vieną iš seniausių Lietuvoje Liubavo dvarą netoli Vilniaus Goštautai valdė jau nuo XV a. pradžios, nuo Alberto senelio Jono Goštauto, buvusio didžiųjų kunigaikščių Vytauto ir Švitrigailos rūmų maršalka. J. Goštautas yra ir pirmasis žinomas Liubavo dvaro savininkas, greičiausiai už nuopelnus valstybei dvarą gavęs iš paties kunigaikščio Vytauto.

Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės didiką, Geranainių grafą A. Goštautą galėtume laikyti svarbiausia XVI a. mūsų šalies figūra, kurios dėka Lietuvoje buvo pradėti kloti tvaraus valstybingumo pamatai - parengtas Pirmasis Lietuvos Statutas. Neeilinis intelektas ir gilios, valstybės egzistencijos esmę užčiuopiančios A. Goštauto įžvalgos lenkė bendras jo amžininkų mąstymo tendencijas bei susiformavusius stereotipus ir turėjo įtakos savarankiškos Lietuvos išsaugojimo vizijos puoselėtojams, rašo Europos parko ir Liubavo muziejų įkūrėjas Gintaras Karosas.

A. Goštautas rūpinosi esminiu valstybės identitetu - ne tik teritorijos vientisumu, bet ir lietuvių kalbos platesniu vartojimu, papročių išsaugojimu, dvarų nuosavybės išlaikymu Lietuvos bajorijos nuosavybėje. Goštautų dvare gimė ir vienas svarbiausių Lietuvos istorijos metraščių - vadinamoji Bychovco kronika.

Liubavo dvaro sodybos-muziejaus ekspozicija neseniai papildyta įstabiu „Habdanko“ herbo reljefu, Vilniaus rajono savivaldybės taryba istorinį akmenų rieduliais grįstą kelią iš Vilniaus į Liubavo dvaro sodybą pavadino Didikų Goštautų keliu, o dabar atidengiama ir skulptūra, skirta vienam iš Lietuvos kūrėjų įamžinti.

Šeštadienio programoje numatytas renesanso muzikos ir šokių ansamblio „Banchetto musicale“ pasirodymas ir ekskursija po dvaro oficiną ir oranžeriją.

Netoli sostinės esantis Liubavo dvaras yra vienas seniausių Lietuvoje, istorija siekia XV a. pr., Vytauto Didžiojo valdymo laikotarpį, jis susijęs su daugeliu pačių iškiliausių mūsų šalies istorijos asmenybių - Goštautais, Žygimantu Augustu, Radvila Ruduoju, Tiškevičiais, Slizieniais ir kt. Liubavo dvare gyveno ir kūrė talentingas Lietuvos skulptorius Rapolas Slizienis (1804-1881).

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s