respublika.lt

Lietuvoje koncertuosiantis A.Palei: visada siekiu, kad publika su manimi kvėpuotų vienu ritmu

(0)
Publikuota: 2017 gruodžio 05 12:21:44, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Aleksandras Palei. Eltos nuotr.

Gruodžio 14 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje, o gruodžio 15 d. Vilniaus kongresų rūmuose skambės charizmatiškojo Aleksandro Palei fortepijono akordai.

 

Pasaulyje garsaus pianisto muzikinis kelias jau neįsivaizduojamas be ilgametės draugystės su maestro Gintaru Rinkevičiumi ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (LVSO).

Gruodžio 14 d. Kaune ir gruodžio 15 d. Vilniuje A. Palei leisis į muzikinę kelionę po harmoningą, raiškų vokiečių romantinės muzikos kompozitoriaus Felikso Mendelsono (Felix Mendelssohn) pasaulį - pianistas atliks du kompozitoriaus koncertus fortepijonui.

Antrojoje koncertų dalyje skambės lietuvių kompozitoriaus Felikso Bajoro naujausio kūrinio „To Paint Music“ („Tapyti muziką“) premjera.

Koncertuose LVSO taip pat atliks vieną žymiausių suomių kompozitoriaus Jano Sibelijaus (Jean Sibelius) kūrinių - Simfoniją Nr. 5. Didingas, kompozitoriaus brandos pavyzdžiu tituluojamas muzikos šedevras išsiskiria kvapą gniaužiančiu finalu, dar vadinamu „Gulbių tema“. Apie įkvėpimą pagrindinei šios simfonijos temai J. Sibelijus savo dienoraštyje rašė: „Šiandien mačiau 16 gulbių. Dieve, koks grožis! Jos ilgai suko ratus virš manęs ir išnyko saulės spinduliuose kaip sidabrinis kaspinas“.

Koncertus diriguos LVSO meno vadovas ir vyr. dirigentas G. Rinkevičius.

„Kai groju scenoje, jaučiu savyje gyvenant dvi asmenybes: vieną - šaltą, racionalų, kontroliuojantį, kitą - pasiduodantį muzikos ir jausmų tėkmei. Kažkas teka per mane, ir laiko pojūtis keičiasi. Visada siekiu, kad publika su manimi kvėpuotų vienu ritmu“, - sako pianistas.

Gimęs gydytojų šeimoje, A. Palei nuo mažens buvo labai gabus muzikai. „Mano tėvas Borisas buvo terapeutas, mama Sofija - kardiologė, abu jie labai mėgo muziką. Tėvai kartu studijavo aukštojoje mokykloje, išgyveno santuokoje 54 metus ir dievino vienas kitą“, - prisimena pianistas.

Tėvų palaikomas gabaus berniuko talentas netruko skleistis. 13-os atlikęs savo pirmąjį solinį rečitalį, 16-os laimėjęs savo gimtosios Moldovos pianistų konkursą, jaunasis A. Palei nesunkiai įstojo į Maskvos konservatoriją, kurioje jo dėstytojomis tapo legendinės pianistės Bela Davidovič ir Vera Gornostajeva.

A. Palei muzikinė kalba - ne tik kupina erudicijos, bet ir labai gyva, jautri, emocinga. Galima kritikuoti pianistą už pernelyg egzaltuotą atlikimą, tačiau neįmanoma ignoruoti jo kūrinių interpretacijų prasmingumo ir gilaus emocinio išpildymo.

„Mane mokė, kad turi groti taip, jog medžio gabalas dainuotų žmogaus balsu. Daugybė atlikėjų nesupranta, kad jų grojimas turi kažką pasakyti. Kažką nepaprastai svarbaus jiems asmeniškai - ir perduoti tai publikai. Tik tada koncertą galima laikyti pasisekusiu“, - įsitikinęs A. Palei.

Pokalbis su klausytoju, o ne virtuoziškumo demonstravimas - toks yra pianisto pagrindinis tikslas. „Pavyzdžiui, groju Los Andžele - į salę susirenka labai skirtingi žmonės, nuo profesionalų iki visiškai nesusidūrusių su klasikine muzika, visas įmanomas klausytojų spektras. Turi kiekvieną iš jų įtraukti, užmegzti dialogą su žmogumi. Dabar daugybė gali groti garsiau ar greičiau už savo kolegą, priversdamas publiką šaukti „Bravo!“. Bet, mano nuomone, ši tendencija yra labai popsinė“, - mano A. Palei.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s