respublika.lt

Lietuvoje ir Lenkijoje minimos S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio metinės

(0)
Publikuota: 2018 liepos 14 11:50:54, Jūratė Valančiūtė,Elta
×

Lietuvoje ir Lenkijoje šeštadienį ir sekmadienį bus minimos Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 85-olsios metinės. Lenkijoje minėjimo renginiai vyks Ščecine ir lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške. Lietuvoje - S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome Kaune.

Šeštadienį Ščecino miesto aikštėje Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai ir Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras surengs pasirodymus. Sekmadienį Ščecine, Šv. Jokūbo katedroje, bus laikomos Šv. Mišios, prie koplyčios, kurioje pakabinta S. Dariaus ir A. Girėno atminimo lenta, padėta gėlių.

Vėliau Lietuvos delegacija dalyvaus pagerbimo ceremonijoje žūties vietoje Pščelniko miške prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo. Čia bus atliekama Žodžio liturgija lietuvių ir lenkų kalbomis, skambės Lietuvos ir Lenkijos himnai, gros Lietuvos karinių oro pajėgų orkestras. Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai dedikuos pagarbos ir atminimo salves. Žuvusieji bus pagerbti tylos minute.

Prie paminklo Pščelniko miške Punsko S. Dariaus ir A. Girėno vardo gimnazijos moksleiviai atliks meninę programą. Čia bus sutikti tradicinio estafetinio pagarbos bėgimo „Kaunas-Soldinas“ dalyviai.

Šeštadienį ir sekmadienį Kaune, Dariaus ir S. Girėno aerodrome, vyks tarptautinė aviacijos šventė skirta Lietuvos 100-mečiui ir S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio minėjimui. Čia renginio svečius ir dalyvius skrydžiu pasveikins šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančios Portugalijos ir Ispanijos karinės oro pajėgos. Bus galima pamatyti grupinius ir individualių akrobatinių lėktuvų pasirodymus, sklandytuvų ir skraidyklių skrydžius, oro balionų šou, parašiutininkų šuolius.

Iki S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 1933-iųjų vasarą Atlanto vandenyną bandyta perskristi 73 kartus, tačiau tik apie 30 skrydžių buvo sėkmingi ir tik tris kartus pavyko be nutūpimo nuskristi daugiau kaip 6 tūkst. kilometrų.

1933 m. liepos 15 d. nedideliu lėktuvu, pavadintu „Lituanica”, pakilę iš Niujorko Floido Beneto aerodromo, lakūnai pasiryžo įveikti Atlantą ir be nutūpimo nuskristi iki Kauno. Deja, 1933 m. liepos 17-osios naktį dabartinės Lenkijos žemėje, Myslibužo (buvęs Soldinas) apylinkėse, Pščelniko kaimo miške, nutilo „Lituanicos” gausmas. Iki skrydžio pabaigos - Kauno aerodromo - tebuvo likę apie 650 kilometrų, maždaug trys skridimo valandos.

Įdienojus Kauną pasiekė žinia, kad Soldino pušynėlyje rasta nukritusi „Lituanica“ su abiem žuvusiais.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate G.Nausėdos pasakymui verčiau sumokėti baudą, nei priimti į Lietuvą nelegalus?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +6 C

+1 +5 C

-3 +4 C

+5 +11 C

+5 +9 C

+4 +10 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-5 m/s