respublika.lt

Lietuvoje - koncertų sausra

(0)
Publikuota: 2009 rugpjūčio 20 11:32:43, Eglė GERULAITYTĖ, “Respublikos” žurnalistė
×

Nors Latviją purto kur kas stipresnė finansų krizė nei mus, kaimynai vis vien sugeba organizuoti pasaulinio garso žvaigždžių koncertus ir festivalius. Beje, neprašydami valstybės paramos. Ką jau kalbėti apie kitus lietuvių kaimynus lenkus, garsius savo “Heineken” festivaliu ir tokių žvaigždžių kaip Madona pasirodymais. Tuo tarpu Lietuvoje - štilis. Kodėl?

Šiemet Lietuvoje turėjo vykti garsiųjų “Depeche Mode” ir Eroso Ramacočio (Eros Ramazzotti) koncertai. Vienas atšauktas dėl atlikėjo ligos, kitas atidėtas kitiems metams. Tad didysis koncertų organizatorius “Makroconcert” šiais metais lietuvius kviečia klausytis Verkos Serdučkos, “Novyje russkije babki” ir Sezarijos Evoros (Cesaria Evora).

Koncertų organizatorių teigimu, šiemet į Lietuvą kviesti ryškiąsias pasaulio muzikos žvaigždes itin sunku dėl sudėtingos finansinės situacijos ir padidėjusių mokesčių. Koją pakiša ir kebli Vilniaus oro uosto situacija - trūksta tiesioginių skrydžių.

Išsilakstę atlikėjai

“Depeche Mode”, kaip žinoma, koncertą atšaukė dėl vieno grupės nario ligos, tad čia jau nieko nepakeisi. E.Ramazočio koncertas buvo atidėtas paties muzikanto iniciatyva. Šiam atlikėjui kilo logistikos problemų - buvo planuota, kad visą reikiamą įrangą jie atveš patys, tačiau iškilo sunkumų ir koncertą teko atidėti. Tad šiais metais itin iškiliomis žvaigždėmis publikos pamaloninti nebepavyks”, - sakė “Makroconcert” direktorius Vaidas Zdancevičius. Anot jo, daug ką lemia ir ekonominės priežastys. “Šiemet gerokai kilo mokesčiai, o perkamoji galia, atvirkščiai, mažėjo, tad nors turėjome įvairių pasiūlymų ir idėjų, šiemet jų įgyvendinti jau nepavyks”, - apgailestavo V.Zdancevičius.

Kas dirba, tas paramos neprašo?

Kita vertus, Lietuvoje jau tampa gražia tradicija komercinius renginius organizuoti už mokesčių mokėtojų pinigus. Puikus pavyzdys - lietuviškasis “Būkime drauge” (“Be together”) ir latvių “Positivus”. Abiejų festivalių biudžetai panašūs - apie 2 mln. Lt, panašios ir koncepcijos. Tačiau “Positivus” organizatoriai jau trečius metus geba festivalį rengti be jokios valstybės paramos - lėšas skiria privatūs rėmėjai.

Tuo tarpu mūsiškis “Būkime drauge” iš Vilniaus savivaldybės šiemet gavo 780 tūkst. Lt. “Positivus” surinko apie 30 tūkstančių žiūrovų, “Būkime drauge” - 13 tūkst. Vieša paslaptis, kad vis daugiau lietuvių, ypač šiemet, taip pat rinkosi kaimynų “Positivus”, o ne lietuviškąjį “Būkime drauge”.

Beje, tie patys “Positivus” organizatoriai surengė ir dainininkės Bjork koncertą Rygoje. Jam taip pat neprireikė jokių valstybės lėšų. “Šis koncertas mums neatsipirko - tai tikrai brangus projektas. Tačiau iš savivaldybės ar valstybės paramos neprašėme - pavyko viską suorganizuoti vien rėmėjų pagalba”, - sakė “Positivus” atstovė spaudai Liga Andžmanė. O štai Vilniuje vykęs tos pačios Bjork koncertas mokesčių mokėtojams atsiėjo apie 800 tūkst. Lt.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s