respublika.lt

Lietuva lenkiasi savo kūrėjams

(0)
Publikuota: 2017 vasario 17 09:56:02
×
nuotr. 6 nuotr.
Lietuva lenkiasi savo kūrėjams. Stasio Žumbio nuotr.

Vasario 15-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, būrelis šventiškai nusiteikusių žinomų menininkų ir jų artimųjų bei draugų susirinko į prezidentūrą. Čia buvo teikiamos 2016 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos.

 

Praėjusių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai - architektas Audrius Ambrasas, aktorius Vytautas Anužis, džiazo muzikai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas, Vladimiras Čekasinas, tapytoja Rūta Katiliūtė, kino režisierius Gytis Lukšas, rašytojas Valdas Papievis. „Vakaro žinios“ pateikia laureatų svarbiausius pasisakymus prieš įteikimą, skelbtus savaitraštyje „Respublika“.


Valdas PAPIEVIS, rašytojas:


Jeigu nacionalinių kultūrų skirtybės ir nyksta, tai jos nyksta tiek, kiek mes patys joms leidžiame nykti. Kalba ir kultūra - vienintelis mūsų turimas turtas, į kurį niekas negali pasikėsinti. Jeigu mes patys dėl kvailumo, abejingumo, madų vaikymosi ar godumo savęs neišduosime.

Nesuprantama, kai kas nors, pabuvęs porą ar trejetą metų svetur, sako, kad jam jau sunku kalbėti lietuviškai. Prisimenu, kaip tėvas mane mokė važiuoti dviračiu. Išmokau. Kad ir kiek metų dviračiu nebūčiau važiavęs, atsisėsiu ir mokėsiu važiuoti.


Gytis LUKŠAS, režisierius:


Reikia stengtis maksimaliai išlikti pačiu savimi, nepasiduoti niekieno įtakai, nekoketuoti su madomis, su politika, su pinigais... Būti savimi ir sąžiningai mėginti išreikšti tai, kas tau atrodo gražiausia, svarbiausia, teisingiausia. Tik tuo atveju tavo kūriniai nepasens. Tik tada turi šansų būti kam nors įdomus, suprantamas, reikalingas.

O jei pasiduosi kokiai nors srovei, madai, bangai, toji banga tave ir nusineš.


Vladimiras TARASOVAS, džiazo muzikantas:

Nekeiskite, neišsižadėkite savęs, pasaulio spaudžiami, - tegu geriau keičiasi pats pasaulis, ir galbūt ateis laikas, kad už tai, už ką buvote „skalpuojami“, būsite gerbiami ir vertinami.

Reikia kurti tai, kuo nuoširdžiai tiki, ir gyventi ne primestą, ne suvaidintą, o savo gyvenimą. Jeigu tik pradėsi daryti kažką specialiai, kad būtum pripažintas, įvertintas ar apdovanotas, nieko nebus.


Vytautas ANUŽIS, aktorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius:

Aukštųjų meninių vertybių neištinka infliacija - nuo jų tiesiog tarpais nutolstama, bet ir vėl prie jų grįžtama. Todėl esu įsitikinęs - ši epocha, kurioje teplioriai tituluojami dailininkais ir atvirkščiai, anksčiau ar vėliau baigsis.


Rūta KATILIŪTĖ, tapytoja:

Daug svieto mačiau, bet taip ir nesupratau, kodėl lietuviai nutarė panaikint tapybą, kai niekas pasauly jos nenaikino, - „tapybos pabaiga“, „po tapybos“ - skelbė parodų pavadinimai. Koks nonsensas. Ar lietuviai gali nulemti jos baigtį, kai apskritai nė vienos meno srovės nėra išradę?

Nuo senų senovės architektūra, skulptūra ir tapyba nesugriaunamas trikampis buvo ir tebėra; visa kita - tik atšakėlės, tik kartais mados kaprizai...


Audrius AMBRASAS, architektas:

Liūdna, bet būtent menas parduoti XXI amžiuje vis akivaizdžiau ima karaliauti tarp visų menų, tad, jeigu architektą jūs įsivaizduojate sudvasintu veidu sėdintį ir piešiantį prie lentos, panirusį į kūrybinę ekstazę - tai tik nedidelė architekto darbo dalis. Visa kita - komunikacija, vadyba, derybos su užsakovais ir kiti gana proziški darbai.

Architektas tik tada yra sukūręs kūrinį, kai jo projektas virsta pastatu. Kas iš to, jeigu projektas, nors būtų ir genialus, nebus įgyvendintas? Juk kūrinys paprasčiausiai neegzistuos.

Parengta pagal Rimvydo STANKEVIČIAUS ir Danutės ŠEPETYTĖS pokalbius
su 2016-ųjų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s