respublika.lt

K.Veb sėkmė aplankė tik po 10 metų sunkaus darbo

(0)
Publikuota: 2017 vasario 25 20:55:49, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Vilniaus knygų mugė sulaukė nemažai užsienio svečių. Viena jų – britų rašytoja Katerina Veb (Katherine Webb), kurios trys romanai -„Palikimas“, „Nematomieji“ ir „Primiršta daina“ šeštadienį pristatyti knygų mugėje.

Susitikimą vedusi žurnalistė Gabija Vitkevičiūtė taip skubėjo, kad vertėjas nespėjo versti, o susitikimas priminė sporto varžybas. Šiose sporto varžybose paaiškėjo, kad autorei teko laimėti literatūros varžybas – t.y. sunkiai dirbti net 10 metų, parašyti ne vieną romaną, kol jos „Palikimas“ buvo išleistas. Tačiau „Palikimas“ nėra pirmasis K. Veb romanas. Tai – pirmasis, kuris buvo išleistas.

„Vis rašiau rašiau rašiau ir siunčiau rankraščius savo literatūriniams agentams, net ne leidėjams, o jie vis atmesdavo. Per 10 metų parašiau septynias knygas. Šiandien aš matau savo pirmųjų darbų klaidas“, - pripažino K. Veb.

Neišsipusčiusi, kukli, be lašelio arogancijos, nerodydama noro iš šio susitikimo daryti pasaulinį šou, K. Veb sakė esanti dėkinga savo tėčiui, kuris jai patarė nesusirasti normalaus darbo. Tad baigusi istorijos studijas, ji dirbo paprastus darbus, o vakarais rašydavo. Rašymas – būtent tai buvo jos pats rimčiausias užsiėmimas.

„Niekaip negalėjau suprasti, kaip sukurti tokią įtraukiančią istoriją. Koks jūsų atspirties taškas?“ - klausė rašytojos vakaro vedėja.

Anot K. Veb, knygos rašymas – tam tikra chemija. Nežinia, iš kur atsiranda idėja. Ką nors darant, pavyzdžiui, mezgant, atsiranda ir knygos veikėjas – tiesiog išnyra prieš akis. Paskui istorija bręsta. Ilgainiui surandi visokių istorinių „karoliukų.“ Kad ir kareivio laiškas. „Jį pasigriebiau iš žinių – buvo atrastas kareivio kapas, o jame surado bilietėlį. Tas bilietėlis kape išgulėjo bene 100 metų“, - pasakojo K. Veb.

Dėstomai istorijai gali prireikti ir profesionalų, ekspertų. Rašytojai teko konsultuotis net su avių kergimosi ekspertu. „Dalis istorijos, informacijos ateina iš knygų, dalis – iš žmonių“, - sakė rašytoja.

K. Veb romanų herojės – labai ryžtingos moterys.

„Man patinka tiek stiprūs vyrai, tiek stiprios moterys. Labai įdomu rašyti apie komplikuotus veikėjus. Moterys dabar turi labai daug laisvių, ką nori, tą gali daryti. Stipriai pasikeitė pasaulis“, - kalbėjo rašytoja.

K. Veb knygų pabaiga – visada gera. Ar tai jos, kaip sėkmingos autorės, privalomoji kūrinio dalis? „Manau, geras autorius romaną turi gerai pabaigti. Ta linkme daug dirbame su redaktore. Žmonės nori geros, šviesios pabaigos, - atskleidė rašytoja. - Tačiau svarbiausias dalykas kūryboje – pati istorija. Kartais išvedu savo herojus iš komforto zonos ir nuvedu į streso kupiną pasaulį“.

Kiek autorė planuoja knygos siužetą, kaip keičiasi idėjos, ar dažnai jos nuneša kitur? Anot K. Veb, v isko nesuplanuosi – skaitytojai iš karto pajaus, kad rašoma pagal tam tikrą planą. „Mano veikėjai keičiasi, turiu idėją, pradžią ir pabaigą“, - atskleidė rašytoja.

K. Veb romanuose netrūksta aistrų, sekso scenų. G. Vitkevičiūtės paklausta, kaip sekasi kurti aistringą, geidulingą portretą, rašytoja pripažino, kad tai – sunkus dalykas. „Kai rašiau pirmąją knygą, labai jautriai reagavau į tuos dalykus – o, Dieve, skaitys mano mama, skaitys ir mano senelė. Svarbiausia atskirti savo herojų nuo savęs“, - mano K. Veb.

Yra toks pasakymas „Kai knyga gimsta, autorius miršta“. Knyga pradeda savo kelionę pas skaitytojus, o ką veikia autorius?

K. Veb tada išeina iš namų – pas draugus, į žmones: „Nutariu atsipalaiduoti. Prieš tai rašau, dirbu intensyviai, mėnesių mėnesius nematau draugų“.

Debiutinis K. Veb romanas „Palikimas“ (vertė Kristina Miliūnienė, 2015) iš karto patraukė skaitytojų dėmesį ne tik intriguojančiu pasakojimu, bet ir literatūrine kokybe. 2010 m. šis kūrinys Didžiojoje Britanijoje buvo nominuotas Metų rašytojo rinkimuose geriausio debiuto kategorijoje ir atvėrė K. Veb geriausių leidyklų duris. Tais pačiais metais populiarusis britų portalas TV Book Club „Palikimą“ išrinko Metų knyga.

2016 m. Lietuvoje išleistas antrasis K. Veb romanas „Nematomieji“ (vertė Virginija Traškevičiūtė), o naujausia, trečioji, rašytojos knyga - romanas „Primiršta daina“ (vertė Inga Tuliševskaitė) - pasirodė praėjusių metų pabaigoje. Visos britų rašytojos knygos nuolat patenka į “Sunday Times” skaitomiausiųjų dešimtukus ir į Lietuvos skaitytojų mėgstamiausių knygų sąrašus.

K. Veb (g. 1977) augo Hampšyro grafystėje tarp įspūdingų pilių griuvėsių ir paslaptingų dvarų. 1998 m. Daramo universitete studijavo istoriją, o baigusi mokslus pradėjo rašyti pirmąjį romaną. Prieš tapdama profesionalia rašytoja dirbo padavėja, aukle, asistente, keramike, knygriše, bibliotekininke, ūkvede. Gyveno Venecijoje, Londone ir Berkšyre, galiausiai apsistojo Viltšyre.

„Dievinu istoriją – ji mane labiausiai įkvepia. Joje slypi tiek daug paslapčių, pasakojimų, laukiančių, kol bus atrasti, ir žmonių, kurių keliai mįslingai susikerta ir paveikia vienas kitą“, - viename iš savo interviu yra sakiusi rašytoja K. Veb.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s