respublika.lt

Kultūros įstaigų vadovams siūlo nustatyti kadencijas

(0)
Publikuota: 2018 balandžio 19 18:05:24, Jadvyga Bieliavska, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Stasio Žumbio nuotr.

Siūloma nustatyti kadencijas visiems kultūros įstaigų vadovams, o nacionalinio ir valstybinio lygmens kultūros įstaigų vadovams - ir kadencijų ribojimą. Šių įstaigų vadovų pareigas bus galima eiti ne ilgiau kaip dvi kadencijas po penkerius metus iš eilės.

 

Seimas pradėjo svarstyti tai siūlančias kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson pristatytas Muziejų, Bibliotekų ir Kultūros centrų įstatymų pataisas.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 68 Seimo nariai, prieš - 5, susilaikė 22 parlamentarai. Po svarstymo Seimo komitetuose prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gegužės 31 d.

Naują teisinį reguliavimą siūloma taikyti Lietuvos nacionalinės, apskričių, viešųjų ir valstybinės reikšmės bibliotekų, nacionalinių ir respublikinių muziejų, valstybės kultūros centrų vadovams. Įstatymų projektuose numatyta išimtis tik savivaldybių lygmens kultūros įstaigoms, numatant jų vadovams penkerių metų trukmės kadencijas, tačiau nenumatant jų ribojimo.

Pasak kultūros ministrės, daugelyje viešojo sektoriaus institucijų (nacionaliniai, valstybiniai teatrai ir koncertinės įstaigos, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, Valstybinė mokesčių inspekcija, Lietuvos darbo birža, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba, teismai, prokuratūros ir kt.) vadovų kadencijos jau yra ribojamos - daugumai vadovų įstaigų veiklą reglamentuojančiuose specialiuose įstatymuose ir nuostatuose yra nustatytas maksimalus dviejų kadencijų vadovavimo laikotarpis. Jos įsitikinimu, rotacija viešajame sektoriuje yra teigiamas veiksnys, leidžiantis sumažinti korupcijos pasireiškimo tikimybę.

Įstatymų projektais taip pat siūloma vadovams nustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus. Juos reglamentuos ne tik griežtos teisinės nuostatos, bet ir kultūros įstaigų darbuotojų profesinės veiklos bei etikos taisyklės. Pavyzdžiui, asmuo negalės dirbti vadovu arba pretenduoti į vadovo pareigas, jeigu bus padaręs tyčinį ar korupcinio pobūdžio nusikaltimą arba bus pripažintas šiurkščiai pažeidęs profesinės veiklos ir etikos taisykles. Tokiu pažeidimu laikomas žmogaus orumo žeminimas, įstaigos reputacijos diskreditavimas.

Siekiant užtikrinti įstaigų vadovų teisėtų lūkesčių apsaugą, projektuose nustatomos pereinamosios nuostatos dėl naujos vadovų skyrimo tvarkos. Maksimalus kadencijų skaičius būtų pradedamas skaičiuoti tik įsigaliojus įstatymui. Tiems įstaigų vadovams, kurie buvo priimti į pareigas neterminuotai, būtų taikomas vienerių metų pereinamasis laikotarpis. Terminuotam laikui paskirti vadovai galėtų užbaigti savo kadenciją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s