respublika.lt

Kęstučio Skerio pieštukų kolekcijos paroda

(0)
Publikuota: 2018 balandžio 18 14:00:14
×
nuotr. 1 nuotr.
Kęstutis Skerys

Vaikystėje ir jaunystėje turėjome tik sovietinius pieštukus, kitokių nebuvome matę. Pirmas mano įspūdingas pieštukas - atvežtas iš 1968 metų Meksiko olimpinių žaidynių. Jį gavau iš krepšinio sporto mokyklos draugo Raimundo Urbono, kuris man jį padovanojo: gali būti, kad jį tėvui atvežė šiaulietis boksininkas Jonas Čepulis, laimėjęs Meksiko olimpinėse žaidynėse sidabro medalį. Nuo to laiko supratau, kad pieštukai gali būti gražūs, spalvingi, įvairūs. Pieštuką intensyviai naudojau kokyklos laikais, piešiant sau ir per piešimo, braižybos pamokas. Vėliau, studijuojant Vilniaus inžineriniame statybos institute (VISI), visi kursiniai projektai ir kursiniai darbai - tekstinė dalis ir brėžiniai   - buvo daromi pieštuku. Turėjome sovietiniu tuo laiku vienintelius braižybai skirtus “Konstruktor” pieštukų komkplektus. Ne taip lengava būdavo pieštuką padrožti, - tai darydavome peiliuku, reikėdavo kiekvienai linijai kitokio storio pieštuko grafito galo.

 

Dabar žmonės vis mažiau naudojasi pieštuku, o ir nusipirkti galima įvairių pieštukų. Dabar aš retai nusiperku pieštuką iš kanceliarinių prekių parduotuvės, - man įdomesni nepaprasti pieštukai: su muziejų, viešbučių, mokyklų, firmų, sporto varžybų ar komandų logotipais. Būdamas kitose šalyse, ieškau toje šalyje pagaminto pieštuko. Pagal ant pieštuko išskaitomą užrašą “Made in” sprendžiu, kad turiu pieštukų iš daugiau kaip 30 šalių: tai nėra mažai, nes ne kiekviena šalis gamina juos. Pavyzdžiui, paprašius iš tos šalies parvežti pieštuką, galima tokio ir nerasti, o atvežti su tos šalies simbolika, bet pagamintą, pvz., Vokietijoje.

Koelkcijoje yra virš 1000 skirtingų pieštukų, parodoje rodoma maždaug virš 800 pieštukų. Pieštukai rašo grafitu, kuris yra daugiausiai įvilktas į medinį apvadą, todėl vadinu mediniu pieštuku, rečiau būna plastmasiniai. Pagal skersinį pieštuko pjūvį pieštukai daugumoje būna šešiakampio ir apskritimo formos, rečiau trikampiai, ovaliniai ir stačiakampiai (staliaus, statybininko), visiškai retai - kvadrato formos (turiu tik vieną japonišką su “deimantu”).

Pagal ilgį - ilgiausias virš 50 cm (medinis), plastmasinis - poros metrų, suvyniotas (“kvailas” pieštukas). Trumpiausias ir ploniausias yra japoniškas: 8,5 cm ilgio ir 3,5 mm storio (įprasto pieštuko apimtis yra 7 mm. Storiausias mano pieštukas 2,5 cm storio.

Iš tarpukario mano kolekcijoje yra du reti pieštukai, abu cheminiai (tai reiškia, kad grafitą paseilinus, galima rašyti kaip rašalu) - tada buvo tokie populiarūs: “Gedimino pilis - Spaudos fondas” ir su dėžute ir užrašu “Kowno”, pagamintas vokiečių firmos.

Parodoje pieštukai suskirstyti serijomis: “Muziejai”, “Meno muziejai”, “Lietuva”, “Firmos, įmonės”, “Sportas”, “Mokyklos, universitetai”, šiaip “Gražūs”, “Miestai ir šalys” ir kt.

Man brangūs pieštukai iš olimpinių žaidynių: Meksiko (1968), Maskvos (1980), Atlantos (19960, Sidnėjaus (2000), Atėnų (2004), Pekino (2008), Londono (2012) ir Rio (2016). Sportiniai su futbolo Europos ir pasaulio čempionatais ir žaidėjais (pvz., Lewandovski).

Dar yra išskirtiniai pieštukai iš meno muziejų, pvz., Luvro (Paryžius), Gaudi (Barselona), pieštukas - termometras, pieštukas - liniuotė, pieštukas su daugybos lentele ir kelio ženklais (mokinantis tokie pieštukai buvo pravertę…).

Nemažai suvenyrinių, įvairaus dydžio pieštukų, atvežtų iš kitų šalių, su tų šalių vaizdeliais.

Dosjė:

Gimiau 1951 m. sausio 4 d. Kupiškyje. 1968 m. baigiau Šiaulių IX vidurinę mokyklą.1973 m. VISI įgijau inžinieriaus - kelininko kvalifikaciją. Nuo 1973 m. iki 2015 m. dirbau VISI, VTU ir VGTU Kelių katedros docentu. Nuo 2001 m. iki 2005 m. dirbau Europos komisijos atstovybėje Lietuvoje ISPA transporto projektų vadovu.

Dabar dirbu UAB “Statybos projektų ekspertizės centras” kelių ir gatvių projektų ekspertu.

Visą gyvenimą esu susijęs su krepšiniu: žaidėjas, aikštės teisėjas, ULEB (nuo 2004 m.) ir FIBA (nuo 2005 m.) techninis komisaras.

Nuo vaikystės kažką kolekcionuoju: degtukų etiketes, pieštukus, ženkliukus. Esu Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacijos (LOKA) viceprezidentas. Turiu žmoną Valeriją, dukrą Moniką ir tris vaikaičius.

Surengtos parodos Lietuvoje: “Pieštukų magija”, “Krepšinis ženkliukuose”, foto paroda “Krepšinis Lietuvos peizaže”, “Sierčikai”.

Ši pieštukų paroda trečioji: I-oji surengta Šiaulių Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje 2013 m., II-oji VGTU bibliotekoje 2014 m.

Balandžio 23 d., pirmadienį, 15 val. Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilnius) bus atidaryta Kęstučio Skerio pieštukų kolekcijos paroda. Veiks iki gegužės 20 d.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s