respublika.lt

Kelias į Marijampolės biblioteką - internete

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 25 16:00:40, Dalia BYČIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 1 nuotr.
ŠIAUČIUS BE BATŲ. Interneto platybėse nardantis Marijampolės P.Kriaučiūno bibliotekos darbuotojas V.Baranauskas nesigėdi pripažinti, kad skaityti įprastas knygas jam laiko nebelieka Kaimuose dar trykšta gaivūs kultūros šaltiniai. K.Linkevičiaus nuotr.

Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos vadovai šiųmetinę bibliotekų savaitę atkreipė dėmesį į tuos darbuotojus, kurių skaitytojai nesutinka skaitykloje ar knygų keitimo salėje, bet jie yra labai svarbūs ir be jų iniciatyvos ir pastangų biblioteka netektų daug spalvų. Vienas tokių darbuotojų yra informacijos skyriaus vedėjas Vaidas Baranauskas.

Vaidui dar tik 27 metai. Baigęs verslo informacinės sistemos studijas Marijampolės kolegijoje, jis pasuko ne į verslą, bet į biblioteką. Į klausimą, ką čia veikia, vyras atsako tiesiai: „Siekiu gero bibliotekos įvaizdžio, noriu jį gerinti“. Ir jam tai neblogai sekasi. Dirbdamas kartu su kraštotyrininke Loreta Skinkiene, informatikas skelbia informaciją Sūduvos istoriją virtualioje erdvėje.

Istorija erdvėje

Marijampolės viešosios bibliotekos tinklalapyje dabar galima aplankyti 3 virtualias parodas. Bene didžiausia ir kruopščiausiai parengta apie Petrą Kriaučiūną - „Karalius lietuviškasis“. Marijampolės biblioteka taip pat kviečia susipažinti su jos istorija parodoje „Praeities liudininkai“ bei Sūduvos ir jos centro, Marijampolės, knygnešiais. Pateikiami unikalūs dokumentai, nuotraukos iš knygnešių palikuonių asmeninių archyvų.

„Kraštotyra yra ta sritis, per kurią galima paskelbti daugiausia informacijos. Kraštotyrinė informacija unikali ir ne visiems prieinama, o mes norime, kad ji būtų pasiekiama, todėl skaitmeniname savo pačių turimus ir kitų lituanistikos šaltinių fondų dokumentus ir suteikiame galimybę su jais susipažinti internete“, - sako Marijampolės viešosios bibliotekos specialistas V.Baranauskas. Jis neprisiima nuopelnų sau. Jo darbas esąs techninis. Sako, be kolegės, kraštotyrininkės Loretos, parengti parodos niekaip nepajėgtų. Pasak Vaido, baimės, kad virtualios parodos gali nukonkuruoti dokumentines parodas, nepagrįstos. Ir vienos, ir kitos turi savo lankytojus. „Virtuali paroda gerai tiems, kurie nelanko stacionarių parodų. Pradėjęs dirbti bibliotekoje, virtualią parodą kitaip supratau. Supratau kaip virtualų žinyną, kaip didelį kiekį išsamios informacijos, paskelbtą interneto erdvėje, o dabar matau, kad klydau. Parodą apie P.Kriaučiūną greičiau galima vadinti ne paroda, o leidiniu. Informacijos labai daug, ji išskirtinė, nes turi kitokią valdymo funkciją. Įdėjome tikrai daug darbo, bet buvo verta“, - sako Vaidas.

Šimto metų ekskursija

Vaidas ir jo kolegė kraštotyrininkė darbo jau numatę visiems šiems metams. Jie ketina sukurti virtualų žinyną trimatėje erdvėje apie senosios Marijampolės gatvių kaitą per 100 metų. Pasitelkę šiuolaikines technines galimybes, jie ketina išleisti virtualų žinyną trimatėje erdvėje apie senosios Marijampolės gatvių kaitą per 100 metų. Pasitelkę senas fotografijas, bibliotekininkai ketina pakviesti į ekskursiją po penkias pagrindines Sūduvos sostinės gatves, kurių pavadinimai per daugelį metų keitėsi daug kartų. Visų valdžių vyrai jų pavadinimus kaitalioję pagal savo supratimą ir paklusnumo aukštesnei valdžiai laipsnį, todėl atsekti istoriją gana nelengva. „Labai daug padeda Marijampolės archyvas, muziejininkai, kolekcininkai. Darbą tikrai padarysime, bet jo kokybė priklausys nuo to, kiek turėsime pinigų. Esame parengę projektą Kultūros rėmimo fondui ir labai tikimės, kad mums padės“, - svajoja projekto autorius.

Langas jaunimui

V.Baranauskas Marijampolės viešojoje bibliotekoje atsakingas už interneto svetainės administravimą. Jis pats vienu iš savo nuopelnų vadina bibliotekos reklamavimą jaunimo pamėgtame socialiniame tinkle „Facebook“. „Nemažai jaunų žmonių į bibliotekos svetainę neužsuka, o čia jie biblioteką randa net ir nelabai ieškodami. Tie, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia prie kompiuterių, tikrai stabteli prie pavadinimo. Matau iš apsilankymų, kai kurie palieka komentarus, kai kurie nori pasireklamuoti. Galiu pasakyti, kad šį puslapį valdau, neleidžiu jo šiukšlinti. Mūsų tikslas - skleisti bibliotekos naujienas. Neleidžiu skelbti savo reklamos. Skelbiame tik tai, kas susiję su mokslu, biblioteka“, - sako specialistas. Vaidas džiaugiasi, kad virtualioje erdvėje ne vienas atranda arba iš naujo randa biblioteką. Socialinio tinklo skaitytojai teiraujasi, kaip įsigyti bibliotekos skaitytojo bilietą, kaip rezervuoti knygą, pratęsti jos skaitymo laiką, domisi bibliotekos fondais, naujomis knygomis, prašo patarimų.

Entuziazmas

Informacijos skyrius, kuriam vadovauja V.Baranauskas, valdo tris sritis: kraštotyros, informacinių leidinių ir interneto skaityklos. Pasak Vaido, interneto paslaugomis naudojasi jauni ir vyresni. Vyresni prašo pamokyti, kaip apskritai valdyti kompiuterį, naudotis elektronine bankininkyste. Rašantiems mokslo darbus padeda prieiga prie užsienio mokslinės literatūros duomenų bazių. Pasak Vaido, ateina į biblioteką ir tų, kuriems jokių specialių žinių nereikia, jie yra labai išsilavinę, bet jiems trūksta aktyvumo. Su jais dirbti esą sunkiausia. „Ieškome srities, kurioje jie neturi patyrimo. Gal muzika, gal fotografavimas. Žmogus negali visko mokėti, jie eina pas mus mokytis. Kai kuriems reikia tik vietos atsisėsti, reikia tos atmosferos, jie patys savo kompiuterius atsineša. Siūlome visus informavimo šaltinius, o jie atsirenka“, - sako informatikos specialistas.

 

„Dėl interneto biblioteka tampa pasiekiamesnė, o aš dar turiu ir kitą tikslą - kad kelias į ją būtų trumpesnis, todėl ir noriu, kad visą informaciją žmonės rastų mūsų tinkle. „Google“ reikia konkuruoti, konkrečią informaciją rasti sunku. Bandėme aiškintis, į kokią vietą patenkame „Google“ paieškoje įrašę žodį „Kriaučiūnas“. Atsiduriame gal 7 vietoje. Mums aktualu būti pirmiems, o tam reikia žinių“, - neslėpė noro tobulėti informatikas.

 

 

 

 

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s