respublika.lt

Keistuolių teatro premjera prabilo apie laikui ir abejingumui nepavaldžią meilę

(0)
Publikuota: 2017 spalio 14 08:55:09, Agnė Vidugirytė
×
nuotr. 1 nuotr.
Scenos iš spektaklio „12 naktis“. Keistuolių teatro archyvo nuotr.

Spalio 6 dieną Keistuolių teatre triumfavo meilė - režisierė Ieva Sundžytė pristatė naujausią savo darbą, Viljamo Šekspyro komediją "12 naktis, arba Kaip norite". Jausmų audrose besiblaškantys dramaturgijos klasiko herojai šiuolaikiškai ir originaliai atgimė įkūnyti ne tik žiūrovams puikiai pažįstamų aktorių Aido Giniočio bei Juditos Urnikytės, bet ir jauniausios šio teatro kūrėjų kartos - Justinos Smieliauskaitės, Karolio Kasperavičiaus, Dano Kamarausko bei Aurimo Bačinsko.

 

Amžina dilema: mylėti ar būti mylimiems

Komedijoje "12 naktis" I.Stundžytė kviečia žiūrovą į praeities meilės dramas pažvelgti ne tik "keistuolišku" žvilgsniu, bet ir XXI a. žmogaus akimis. Šiuo spektakliu teatro kūrėja tikina nesiekianti šokiruoti ar pildyti tuščių asmeninių ambicijų - drauge su komanda režisierė stengėsi atrasti tarpusavio supratimą ir ryšį, kurį pavyktų atskleisti į teatrą susirinkusiems žiūrovams. "12 nakties" herojai - jausmų valdomi, tikrosios meilės nepaliaujamai ieškantys žmonės, sprendžiantys amžiną dilemą - mylėti ar būti mylimiems? Dvyniai Viola (J. Smieliauskaitė) ir Sebastianas (A. Bačinskas) atsiskiria per audrą, svetimos šalies krantus pasiekusi Viola pradeda naują gyvenimą - apsimeta vyru ir pradeda tarnauti Hercogui (A. Giniotis). Po jaunuolio kauke savo tikrąjį  "aš" slepianti mergina įsimyli aukštesnio luomo ir gerokai vyresnį didiką, kuris savo ruožtu siekia Olivijos (J. Urnikytė) rankos ir šiame kelyje paprašo savo tarno - Violos - pagalbos. Tuo tarpu savo artimiausią žmogų, dvynę seserį, praradęs Sebastianas blaškosi po pasaulį, vildamasis užpildyti atsivėrusią tuštumą, kol sutinka Antonijų (K. Kasperavičius), pasiryžusį bet kokia kaina įrodyti vaikinui savo meilę. Atsiveria tikrų tikriausia jausmų Pandoros skrynia: "12 naktis" drąsiai leidžiasi į meilės absurdo ir prasmės tyrinėjimus, kuriuos linksmu, tačiau keistai išmintingu žvilgsniu stebi ir tarsi dėlionę sujungia Juokdarys (D. Kamarauskas).

Naujos Keistuolių teatro raiškos formos

Dar prieš kelis metus vaidybos studentų eskizo pavidalu gimusi "12 naktis" Keistuolių teatro scenoje išaugo į turiniu ir forma turtingą spektaklį, kurio atmosferą kuria kompozitoriaus Igno Juzoko ambient bei techno stiliaus muzika, jaunos dizainerės Malvinos Stankutės kostiumai ir Ramunės Skrebūnaitės scenovaizdis. Pasak kūrėjų, "12 naktis, arba Kaip norite" - Keistuolių teatro žingsnis į naujas, šiame teatre šaknis įleidžiančias, raiškos formas ir betarpiškas, nepretenzingas bei atviras siekis atkurti gyvą žmogišką ryšį scenoje ir su žiūrovais.

Nuoširdumas ir atvirumas išvengiant beprasmio brutalumo ar pompastikos - raktas, kuriuo spektaklyje stengiamasi atrakinti nesenstančias V. Šekspyro pjesės temas - besąlygiškos, lyties ir amžiaus rėmų nepaisančios, prigimtinės meilės paieškas bei jos pavidalų įvairiapusiškumą. "12 naktis, arba Kaip norite" sugrąžina tikėjimą fundamentaliausiu žmogiškuoju jausmu ir primena, kad tik ieškodami vienas kito pagaliau galime patys atrasti save.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar Jums dažnai tenka naudotis mokamomis medicininėmis paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+3 +6 C

0 +6 C

+1 +9 C

+4 +7 C

+8 +14 C

+13 +16 C

0-5 m/s

0-4 m/s

0-4 m/s

     
X