respublika.lt

Kauno miesto muziejuje - V.Daraškevičiaus fotomeno paroda „Saulės ratu“

(0)
Publikuota: 2017 vasario 17 15:19:07, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Fotografas Vytautas Daraškevičius. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Iki kovo 10 dienos Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje veiks Vytauto Daraškevičiaus fotografijų, kuriose įamžintos Užgavėnių, pavasario lygiadienio, Jorės, Mildos šventės, Sekminių, Žolinės, rudens lygiadienio, Vėlinių ciklai, paroda „Saulės ratu".

 

Pristatydamas autorių etnokosmologas Jonas Vaiškūnas teigė: „Kai pagrindinių mūsų tautos kalendorinių švenčių papročiai, veikiami globaliosios gyvensenos, baigia prarasti savo dvasinį turinį ir tampa tik estetiniais arba žaidybiniais renginiais, netekdami savo esminio giluminio religinio-psichologinio pagrindo, V. Daraškevičiaus sustabdyti vaizdai išraiškingai liudija, kad nykstančias tradicijas tegalima išsaugoti, tik vėl bandant pajusti jų išganingąjį paveikumą mūsų sielai. To jau bemaž pusę amžiaus siekia senųjų protėvių tradicijų gaivintojai ir puoselėtojai - romuviai, susibūrę į senosios baltų religijos bendriją Romuvą, to paties siekia ir fotomenininkas V. Daraškevičius savo šviesoraščiais įamžinęs šias pastangas".

V. Daraškevičius, nuo 1983-ųjų Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, fotografuoja daugiau nei pusę amžiaus. Surengė per 40 personalinių fotografijos parodų, pelnė nemažai apdovanojimų Lietuvoje bei užsienyje. Menininkas daug dirba ir kaupia medžiagą lietuvių etnokultūros tematika. Yra išleidęs keletą fotoalbumų: 2007 metais - „Trumpiausios nakties paslaptis", 2009 m. - „Kaziuko mugė" (kartu su Libertu Klimka), 2013 m. - „Neatrastoji Kinija. Du žvilgsniai" (kartu su Song Džendžiun).

Net keli jo fotografijų ciklai apie lietuvių kalendorines šventes buvo eksponuojami ir apdovanoti pasaulinėje folkloro fotografijų parodoje-konkurse „Humanity Photo Awards" (HPA), kas dveji metai organizuojamame Kinijos folkloro fotografijos asociacijos kartu su UNESCO.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s