respublika.lt

Kaune Lietuvos teatrai vėl pasitiks pavasarį

(0)
Publikuota: 2015 balandžio 05 08:45:37, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
"Girstučio" kultūros centro direktorius Mindaugas Skvarnavičius. Eltos nuotr.

Dvidešimt ateinančio mėnesio dienų (nuo balandžio 7-osios iki 27-osios) Kaune, „Girstučio" kultūros centre, tęsis tradicinė šalies dramos teatrų šventė - 37-asis festivalis „Lietuvos teatrų pavasaris. Kaunas 2015". Jį pradės Lietuvos nacionalinis dramos teatras, režisieriaus Oskaro Koršunovo spektakliu „Kankinys" (pagal Mariaus fon Majenburgo, Marius von Mayenburg pjesę).

 

"Festivalyje šį kartą dalyvaus dvylika Lietuvos teatrų - iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos ir Šiaulių. Programa sudaryta taip, kad žiūrovai galėtų susipažinti su naujais pastatymais bei apžvelgti visos šalies teatrinio gyvenimo panoramą. Spektaklių bus trylika", - naujienų agentūrai ELTA renginio išvakarėse sakė „Girstučio" kultūros centro direktorius Mindaugas Skvarnavičius.

- Jei praskleistume festivalio „uždangą", kol jis organizuojamas, ar rastume skirtumų tarp 37-ojo bei ankstesnių „Lietuvos teatrų pavasarių"?

- Paprastai į tokį klausimą atsakau taip: mūsų festivalis tradicinis ir jis nesikeičia, jei žiūrėtume kiekybės prasme. Jame visada dalyvauja 12-14 teatrų. O festivalio turinio kokybė būtent nuo teatrų kokybės priklauso. Esam tikri, jog turinio kokybė visada yra gera, tai patvirtina sausakimša žiūrovų salė, kai vyksta festivalis. Be to, Kauno savivaldybė, kuri yra mūsų renginio globėja, festivalį „Lietuvos teatrų pavasaris" pastaraisiais metais įtraukė į pagrindinių miesto kultūros renginių sąrašą. Tai - irgi, manome, pelnytas festivalio įvertinimas.

Yra pastoviai veikiantis festivalio organizacinis komitetas, kuriam vadovauja teatro kritikė, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto Teatrologijos katedros lektorė Vitalija Truskauskaitė. Tiek ji, tiek festivalio meno vadovė Gintarė Aleksandravičienė, drauge su kitais organizatoriais pradeda ruoštis festivaliui ne pavasarį ir ne žiemą, bet kur kas anksčiau. Nuo rudens lankosi šalies teatruose, kai šie rodo premjerinius spektaklius. Juos peržiūri, renkasi, kas galėtų tikti „Lietuvos teatrų pavasariui". Konsultuojamės su Vilniaus teatrologais, kurie yra matę metų premjeras, turi apie jas savo nuomonę ir gali gerai patarti.

Žodžiu, teatrai rimtą atranką įveikia, kol su savo spektakliais patenka į „Lietuvos teatrų pavasarį". Bet kartais taip nutinka, jog nematome prasmės kviestis kai kurių teatrų, nes jie per buvusius iki konkretaus festivalio vienus metus naujais brandžiais kūriniais savo publikos nėra pradžiuginę. Todėl neturėtų ką parodyti ir mūsų renginyje. Tiesa, kai kas avansu pasiūlo premjerą, kurią, pavyzdžiui, žiūrovai išvydo ne pernai, bet tik festivalio išvakarėse. Tokiais atvejais kauniečiams „Lietuvos teatrų pavasaris" suteikia progą tapti vienais pirmųjų naujo spektaklio žiūrovų.

- Pernai „Lietuvos teatrų pavasaryje" buvo daug lietuviškos dramaturgijos, - afišoje skaitėme Žemaitės, Vaižganto, kitų rašytojų vardus. O ko bus daugiau šiais metais?

- Bus daugiau įdomių pažinčių su jaunais režisieriais bei kitais spektaklių kūrėjais. Štai, netradicinį spektaklį „Antišou. Likučiai po Dievo" kauniečiams (beje, suaugusiems, vyresniems nei 16) žada parodyti Apeirono teatras ir jo režisierės Greta Kazlauskaitė bei Eglė Kazickaitė. Neabejojame, kad žiūrovus sudomins Šiaulių dramos teatro spektaklis „Žaidimo pabaiga" (vienos dalies absurdo drama pagal Samuelio Beketo pjesę „Baigmė"), režisuotas Pauliaus Ignatavičiaus.

Klaipėdos dramos teatras į festivalį atveža Loretos Vaskovos spektaklį - Ivano Vyrypajevo „Girti", Keistuolių teatras - „Atleisk jiems, - jie nežino, ką daro" (pagal Džovanio Bokačo (Giovanni Boccaccio) novelių rinkinį „Dekameronas", režisierė Eglė Kižaitė). Valstybinio jaunimo teatras aktoriai vaidins Roberto Toma (Robert Thomas) „8 mylinčias moteris" (režisierius Balys Latėnas). Juozo Miltinio dramos teatras džiugins Kazio Sajos „Devynbėdžiais" (šio muzikinio spektaklio režisierius Marius Meilūnas, pastatymo vadovai Vytautas ir Velta Anužiai). Teatras „Atviras ratas" pristatys režisieriaus Aido Giniočio spektaklį „Apie žmogų, nužudžiusį gulbę".

- Ar dalis šiemetinio festivalio spektaklių, kaip ir pernai, bus parodyta ne po „Girstučio" stogu?

- Taip, „Lietuvos teatrų pavasariui" savo sceną laikinai užleis ir du Kauno teatrai. Kauno kamerinis teatras mūsiškio festivalio programai pasiūlė spektaklį „Raganosis" Eugene Jonesko (Eugene Ionesco) pjesės motyvais (režisierius Rolandas Atkočiūnas). „Meno fortas" Kauno kameriniame teatre suvaidins monospektaklį „Prieplauka" (pagal Džeimsą Džoisą (James Joyce), režisierius Vaidas Vilius). Savoje scenoje Makso Frišo (Max Frisch) „Biografija: vaidinimas" spektaklį (režisierius Gintaras Varnas) festivalio žiūrovams pristatys Nacionalinis Kauno dramos teatras.

Noriu dar priminti, jog pas mus, "Girstučio" scenoje, žiūrovai tęs pažintį su Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatru: balandžio 27-ąją, baigiamajame festivalio vakare, - spektaklis - 2014-ųjų festivalio „Lietuvos teatrų pavasaris" laureatas - Antono Čechovo „Žuvėdra", režisuotas O. Koršunovo.

- Jūsiškis festivalis, tęsdamas praėjusių amžiaus aštuntajame dešimtmetyje susiformavusią tradiciją pateikti teatrų naujienas, tuoj sulauks keturiasdešimtmečio. Kai šis solidus renginys užgimė, vadinosi „Vaidiname darbininkams". Anuomet geriausiu festivalyje pripažintą spektaklį suvaidinęs teatras dovanų gaudavo pereinamąjį prizą - sieninį kilimą su įaustu festivalio pavadinimu. Ir vienus metus galėdavo juo puošti savąjį interjerą. Sakoma, šiais laikais kilimai jau ne madoj, todėl festivalis jų nebedalina?

- Pirmiausia derėtų priminti, kaip renkami geriausi festivalio spektakliai bei jų kūrėjai. Į šį procesą įtraukiami žiūrovai, kurie mielai jame dalyvauja. Taip bus ir šį pavasarį. Prieš kiekvieną spektaklį žiūrovai gaus anketas, kurias užpildys vaidinimui pasibaigus. Balsuodami rinks ne tik geriausią spektaklį, bet ir geriausius vaidmenų atlikėjus - vyrą, moterį, taip pat - režisierių. Ankstesniais metais geriausiais „Lietuvos teatrų pavasario" aktoriais yra tapę Nelė Savičenko, Marius Repšys, Vytautas Anužis, Darius Meškauskas bei kiti.

Iš tikrųjų festivalio prizai dabar pasikeitę, jau - ne „tekstiliniai", o piniginiai. Už geriausią (vertinimo komisijos nuomone) spektaklį numatytas pagrindinis prizas šiemet bus 1500 eurų (pernai buvo 5000 litų).

Beje, paprastai žiūrovų bei komisijos nuomonės dažniausiai nesutampa. Gal tik prieš 15 metų tiek komisija, tiek žiūrovai vienodai geriausiu pripažino režisieriaus A. Giniočio parodytą festivalyje spektaklį.

- Gal būta bandymų praplėsti „Lietuvos teatrų pavasario" ribas, kviečiant į festivalį dalyvius iš užsienio?


- Bandėm kurti tarptautinį festivalį, deja, tie bandymai nepasiteisino. Nes kažkodėl mūsų žiūrovų nesudomino iš svetur atvežti spektakliai. Dargi tų teatrų, kurie yra pelnę pripažinimą bei gavę daug apdovanojimų toli už savosios šalies ribų.

Tarp kitko, esam pateikę mūsų žiūrovams ir įvairesnių žanrų kūrinių. Ankstesniais metais festivalyje buvo parodyti net keli skirtingų Lietuvos teatrų pastatyti miuziklai. Tiesa, - ne konkursinėje programoje, nes sunkoka būtų nustatyti bendrus ir dramai, ir muzikiniam spektakliui tinkančius vertinimo kriterijus. Galiu pasakyti, kad mūsų žiūrovams miuziklai labai patiko, tad jei tik finansinės (ir teatrų techninės) galimybės leis, ateityje tikrai bus ir miuziklų, gal dar kitokio žanro scenos kūrinių „Lietuvos teatrų pavasaryje".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s