respublika.lt

Kaune įrašyta plokštelė, kurioje skamba pasaulyje garsių operos solistų balsai

(0)
Publikuota: 2019 gegužės 16 09:44:18, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Kaune įrašyta plokštelė, kurioje skamba pasaulyje garsių operos solistų balsai. Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr.

Ketvirtadienis - paskutinė Kauno miesto simfoninio orkestro intensyvaus darbymečio, per kurį su įvairių šalių operos solistais įrašytos net trys plokštelės, diena.

 

ELTA jau skelbė, kad vienoje iš jų skambės ir amerikiečio tenoro Charles Castronovo, prieš trejetą savaičių pripažinto geriausiu pasaulyje operos dainininku, balsas. Šis solistas įrašinėjant plokštelę talkino savo sutuoktinei, daugelio šalių operos teatrų bei koncertų salių scenose dainuojančiai Jekaterinai Siurinai. Ne tik duetu dainavo, bet ir padėjo jai pasirinkti gražiausias operų arijas, kurios buvo įrašytos kartu su Algimanto Treikausko vadovaujamu Kauno miesto simfoniniu orkestru, diriguojant šio kolektyvo vyriausiajam dirigentui Constantinui Orbelianui. Solistės J. Siurinos karjeroje tai bus ne pirma plokštelė. Jos vyro - taip pat.

Naujienų agentūra ELTA turėjo išskirtinę progą pakalbinti Kaune abu pasaulinės šlovės sulaukusius muzikos atlikėjus. Jie susituokę jau keturioliktus metus, augina du vaikus. Šeima gyvena, kaip patys juokauja, „tarp Los Andželo ir Berlyno“.

Būtent į šį miestą šią savaitę ir grįš Jekaterina iš Kauno, kur „Kauno“ viešbutyje turėjo progą po ilgoko nesimatymo porą dienų pabūti drauge su sutuoktiniu. Ch. Castronovo toliau tęs savo kūrybinį darbą Miuncheno teatre ir rengsis premjerai. Geriausiam pasaulyje operos solistui patikėtas vaidmuo vieno žymiausių klasikinės operos vokiečių kompozitorių Christopho Willibaldo von Glucko (1714-1787) operoje „Alčestė“.

Iki atvykimo į Kauną J. Siurina mėnesį buvo Argentinoje, dainavo spektakliuose Buenos Airių teatre „Colon“. Po plokštelės įrašymo sugrįžusi į Berlyną pabus su šeima, retsykiais sulaukdama ir iš Miuncheno atvyksiančio savo vyro. Dirbs su koncertmeisteriu ir ruošis naujoms gastrolėms. Tokios praktikos jie paprastai laikosi abu. Kuriam mieste kuris nors iš jų laikinai būna, ten susiranda koncertmeisterį ir dirba. Kaip Jekaterina paaiškino: „Negali daryti pertraukos, turi nuolat dirbti, lavinti balsą, savo repertuarą plėsti, kad bet kokiu momentu būtum šimtu procentų pasirengęs eiti į sceną ir parodyti, ką gali“.

Berlyną šeima pasirinko dėl trumpesnių atstumų tarp Europos miestų, kuriuose dainuoja dažniau nei Amerikoje. Ir dėl to, kad vaikams namų mokymas jau netinka, - reikia lankyti mokyklą. Charles iš Miuncheno keliaus dainuoti į Zalcburgą.

„Nedažni atvejai, kai mes dirbame viename teatre. Tave kviečia, sako, mums reikia soprano, tai arba jie jau turi tenorą ir nenori su juo nutraukti susitarimo, nes „kito tenoro mums nereikia“, arba atvirkščiai - kviečia Charles, bet sopraną jau turi...“, - sakė Jekaterina.

Dar būdama studente, ji sulaukė pasiūlymo tapti Maskvos teatro „Novaja Opera“ soliste. „Jei atvirai, tai man patiko džiazas, bet pasukau į klasiką. O kad būsiu scenoje, žinojau nuo mažens, nes mano mama buvo aktorė. Vėliau sužinojau, kad dainuojančių moterų yra daug, todėl teks labai pasistengti būti gera dainininke. Stengiuosi...“.

Į studentę, kaip į būsimąją operos žvaigždę, atkreipė dėmesį pasauline žvaigžde tuomet jau tapęs Dmitrijus Chvorostovskis. ELTA primena, kad šio šviesaus atminimo pasaulinio garso baritono bei Kauno simfoninio orkestro koncertai prieš kelerius metus yra įvykę ir Lietuvoje, o drauge jų įrašyta operos „Rigoleto“ plokštelė buvo nominuota „Grammy“ apdovanojimui.

Kūrybinis darbas su D. Chvorostovskiu buvo itin reikšmingas J. Siurinai - tiek jis, tiek talentas, o svarbiausia, jos pačios darbas nulėmė dainininkei gražią ateitį, praturtino neįkainojama patirtimi, dovanojo nepamirštamų emocijų, publikos, kolegų pripažinimo ir gerų draugų. Vienas iš jų - dabartinis Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas C. Orbelianas.

Jekaterina iki šiol yra dainavusi Londono karališkojoje operoje („Covent Garden“), taip pat „Royal opera“, Italijos „La Scala“, Niujorko „Metropolitan Opera“ bei kituose garsiuose teatruose. Ji ne kartą pelnė pirmąsias vietas prestižiniuose konkursuose.

Solistės sutuoktinis klasikinio dainavimo studijas yra baigęs Los Andžele. Ch. Castronovo talentu taip pat žavėjosi „Covent Garden“ lankytojai Londone, klausytojai Niujorko „Metropolitan Opera“ operos rūmuose, Vienos ir Berlyno valstybinėse operose, Paryžiaus „Opera Bastille“ bei daugelyje kitų, taip pat Zalcburgo bei Provanso Ekso (Prancūzija) klasikinės muzikos festivaliuose. Garsusis JAV tenoras savo ar drauge su Jekaterina Siurina parengtas programas pristato didžiausiose koncertų salėse. Jis pasirodė Kinijoje, Japonijoje, Rusijoje, Danijoje, koncertavo su geriausiais pasaulio orkestrais - Niujorko filharmonijos orkestru, Čikagos simfoniniu orkestru ir kitais.

Eltai pasiteiravus, kas jo gyvenime dabar keisis sulaukus tokio pripažinimo ir titulo, geriausias pasaulyje operos dainininkas Ch. Castronovo sakė: „Manau, tikrai niekas nesikeis. Kai man teikė premiją ir publika sukėlė ovacijas, prisipažinau, kad to nesitikėjau ir kad man tai - didelė garbė. Ir dar pasakiau: tai - apdovanojimas mūsų šeimai. Tiems mano mylimiems ir mane mylintiems žmonėms, kurie gal ne visada stovi šalia, bet žinau, jie visada palaiko, padrąsina, linki tik gero“.

Pasak Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo A. Treikausko, yra didelė tikimybė, kad ši operos solistų pora savo įtempto darbo grafikuose ras laiko dar ne vienai viešnagei Kaune.

„Jiems labai patiko mūsų orkestras, puikios sąlygos įrašyti plokštelę, pats kūrybinis procesas. Daug komplimentų skyrė ir miestui, kurį pasistengėme šiems puikiems menininkams truputį aprodyti. Su jais jau planuojame naują plokštelę - Jekaterina ir Charles joje dainuos gražiausius duetus.

Ir dar labai tikiu, kad jau netolimoje ateityje Lietuvos publika juos abu išgirs ir pamatys dainuojant gyvai scenoje. Galimai tai įvyks per Jekaterinos Siurinos bei Charles Castronovo koncertą drauge su Kauno miesto simfoniniu orkestru“, - sakė Eltai orkestro vadovas.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s