respublika.lt

Karinės technikos ekspoziciją Kauno VI forte papildė tankai

(0)
Publikuota: 2018 kovo 28 08:16:41, Birutė Mačienė, Elta
×

Trečiadienio popietę Kauno tvirtovės VI forte rengiamas Vytauto Didžiojo muziejaus karo muziejaus karo technikos ekspozicijos didžiųjų eksponatų pristatymas.

Kaip skelbiama VI fortą muziejui neseniai perdavusios Kauno miesto savivaldybės pranešime, istorija sugrįžta: praėjus dešimtmečiui, Kaunas susigrąžino sostinėje stovėjusius pusantro šimto karinės technikos eksponatų. Kauno tvirtovės VI forto teritorijoje kuriasi ir kasdien vis gausėja Vytauto Didžiojo muziejaus padalinys, kurį šiomis dienomis papildė tankai „T-55“ ir „T-72“.

Skirtingo kalibro ginklai, sunkioji artilerija, įvairaus tipo transporto priemonės, inžinerinė technika, šarvuočiai, kariniai kateriai, radiolokatoriai, ryšių bei navigacijos priemonės ir kiti eksponatai. Visa tai, anot savivaldybės atstovo Tomo Jarusevičiaus, jau greitai taps prieinama kauniečiams ir miesto svečiams VI forto teritorijoje. Čia jau vyksta aplinkos ir infrastruktūros tvarkymo darbai, kad erdvės būtų visavertiškai pritaikytos karinės technikos muziejaus veiklai.

Padedant Lietuvos kariuomenės ir NATO šalių sąjungininkių kariams, beveik kasdien į Kauną sugrįžta vis nauja eksponatų partija iš Vilniaus.

ELTA primena, kad 2008 metais eksponatai buvo išgabenti į tuomet sostinės Olandų gatvėje įsikūrusio Karinės technikos skyriaus ekspoziciją.

Naktį iš pirmadienio į antradienį Kauną pasiekę didžiuliai vilkikai pargabeno tankus „T-55“ ir „T-72“, o trečiadienį bus parvežti dar keli stambios karinės technikos eksponatai. Tokie logistikos darbai iš karių reikalauja ypatingų pastangų. Eksponatai gabenami naktimis, siekiant išvengti transporto spūsčių. Be to, kariams tenka pasitelkti inžinerijos žinias su įspūdingo dydžio technika manevruojant miestų gatvėse.

ELTA yra pranešusi, kad Kauno miesto savivaldybės taryba dar šių metų vasarį sutiko VI fortą perduoti Vytauto Didžiojo karo muziejui. Apie galimybes čia perkelti karo technikos ekspoziciją kalbėta bemaž jau prieš ketvirtį amžiaus, tačiau derybos kaskart įstrigdavo. Pastaraisiais metais Kauno miesto savivaldybė ėmėsi iniciatyvos uoliau plėtoti šį projektą ir galiausiai išvien su Krašto apsaugos ministerija bei Vytauto Didžiojo karo muziejumi buvo prieita bendro sprendimo.

Trečiadienį renginyje Kauno tvirtovės VI forte dalyvaus Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius plk. Kęstutis Kuršelis, karo istorikas prof. dr. Valdas Rakutis, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus, Kauno tvirtovės VI forto įgulos vadas Aurimas Petrauskas bei miesto savivaldybės atstovai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s