respublika.lt

Kapų tvarkymas: įpročiai keičiasi, bet paminklus vis dar užsisako ir sau

(0)
Publikuota: 2019 liepos 23 16:08:24, Sigita Zumerytė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Kapų tvarkyme, kaip ir aprangoje, vyrauja tam tikros mados, kurios laikui bėgant keičiasi. Pasak šioje srityje jau 19 metų dirbančios Laimos Bartkienės, dabar vyrauja mažesni, kuklesni paminklai, o kapą stengiamasi sutvarkyti taip, kad jo priežiūra būtų kuo paprastesnė. Ant paminklų jau beveik nekalami įvairūs papildomi įrašai, tačiau vis dar nemažai žmonių užsisako paminklus sau.

 

„Aš dar gyvas“, – kartą juokais patikino vienas kaunietis, kai atėjo į paminklus gaminančios įmonės patalpas išsirinkti antkapio sau.

Jam nekilo ranka rašyti savo vardo ir pavardės, kai jo paprašė užrašyti, kas turėtų būti iškalta ant paminklo. Nors matyti savo pavardę ant antkapio šiurpoka, tačiau yra žmonių, kurie baiminasi, jog paminklas, ant kurio neužrašyta konkreti pavardė, gali būti pavogtas.

Pasak prekybininkų, žmonių, kurie patys užsisako paminklus sau, pasitaiko ne vienas. Jie teigia, kad po mirties nori kuo mažiau rūpesčių palikti savo vaikams ar artimiesiems.

„Aš į dūšią nelendu, tačiau žmonės kartais pasisako, kad paminklą užsisako po ligos – patirto insulto, infarkto, sako, kad nežino, kiek jiems dar liko“, – apie susitikimus su žmonėmis pasakojo L. Bartkienė.

Per beveik dvi dešimtis metų jai teko susitikti su pačiais įvairiausiais žmonėmis – nuo jaunų iki senjorų, laidojančių savo tėvus, seseris, brolius ar vaikus.

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ dirbanti L. Bartkienė teigia, kad paminklus žmonės dažniausiai užsako šiltuoju metų laiku, kai paprasčiau atlikti kapavietės tvarkymo darbus.

Kalbėdama apie kapinių priežiūros tendencijas moteris pastebėjo, kad pastaruoju metu vis populiariau tampa visą kapą uždengti granito plokštėmis.

„Taip yra dėl patogumo, dėl tvarkos. Nereikia važiuoti tvarkyti, laistyti – užtenka kelis kartus per metus atvažiuoti ir uždengti žvakutę“, – teigė pašnekovė.

Pasak jos, šiuo metu populiariausios paminklų spalvos: juoda, kuri maišyta su ruda. Pavyzdžiui, jei paminklas rudas, tai kryžius bus juodas, arba – atvirkščiai.

Taip pat, pasak jos, žmonės renkasi mažus paminklus, o jei tvarkomos senos šeimos kapavietės, tada buvę dideli – dvimetriniai – paminklai taip pat keičiami mažesniais.

„Kiek metų jau dirbu – nebuvo daug žmonių, kurie užsisakytų didelius paminklus. Be to, pastaraisiais metais beveik neliko žmonių, kurie pageidautų iškalti papildomus užrašus“, – kalbėjo L. Bartkienė.

„Liūdi artimieji“, „liūdi vaikai“ – tokių užrašų būna vis rečiau. Kaip teigia patys užsakantieji paminklus, ateina laikas, kai Anapilin iškeliauja ir artimi žmonės, o paminklas juk stovi daugybę metų.

L. Bartkienė pasakojo pastebinti, kad pastaruoju metu miršta nemažai jaunų, maždaug penkiasdešimtmečių, vyrų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s