respublika.lt

Kalėdos į teatrą ramybės neatneš

(0)
Publikuota: 2014 gruodžio 21 08:06:06, Jaunius Pocius, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Kalėdos į teatrą ramybės neatneš. Eltos nuotr.

Kad į kiekvienus namus ateitų ramybė. To sulaukę Kalėdų paprastai linkime vieni kitiems. Tačiau Panevėžio teatralų namams - J.Miltinio dramos teatrui - artėjanti šventė nusiraminimo nežada. Čia iškelti karo kirviai nenuleidžiami jau ketverius metus ir, atrodo, taikos nebebus.

 

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Panevėžio skyriaus viršininkas Rimantas Trota pripažįsta: J.Miltinio teatre vidinis spektaklis pernelyg ilgai užsitęsė. Jis abejoja, ar kolektyvo ir teatro direktoriaus Romualdo Vikšraičio konfliktui iš viso kada nors ateis galas. Nesantaika tarp teatro vadovo ir dviejų profsąjungų įsisenėjusi, nė viena pusė neketina nusileisti.

Direktorius darbuotojams skiria nuobaudas, VDI darbo ginčų komisija vieną po kitos jas naikina. Aktorius, teatro darbuotojų profsąjungos pirmininkas Rimantas Teresas sugebėjo grįžti į darbą tik tada, kai jo byla dėl neteisėto atleidimo pasiekė Aukščiausiąjį Teismą. Pasak R.Trotos, J.Miltinio dramos teatras tapo bene problematiškiausia inspekcijos akiratyje esančia Aukštaitijos sostinės įstaiga.

Nesišneka

Tokia padėtis teatre tęsiasi nuo 2010-ųjų, kai jam ėmė vadovauti konkursą laimėjęs R.Vikšraitis. Įtampa viršūnę pasiekė 2011-ųjų pavasarį, kolektyvui pareiškus nepasitikėjimą naujuoju vadovu. Nuo to laiko buvo sulaužyta daug iečių, bet situacija miestą reprezentuojančioje kultūros įstaigoje nepasikeitė net ir tada, kai Panevėžys buvo tituluotas Lietuvos kultūros sostine. Nepadėjo nei skundai, nei aktorių vizitai į Kultūros ministeriją, nei svarstymas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete.

Abi profsąjungos - ir aktorių, ir teatro darbuotojų - įnirtingai kala prie kryžiaus R.Vikšraitį, kad šis su kolektyvu visiškai nesišneka, nesitaria, tyčiojasi, priima sunkiai paaiškinamus ir abejotinus sprendimus žlugdydamas ir aktorius, ir patį teatrą.

Gruodžio pradžioje po ilgo laiko vis dėlto visiems susirinkti pavyko. Tačiau tik todėl, kad atvažiavo kultūros ministras Šarūnas Birutis. Iš esmės ministras nieko nauja neišgirdo, nes kokios bėdos J.Miltinio teatre buvo, tokios ir yra.

Koks įspūdis liko po šio ministro vizito? Klausimas teatro aktorių profsąjungos pirmininkui Vytautui Kupšiui.

„Tempiama guma, ir tiek, - aiškino aktorius ir išskart prisipažino, kad kitko ir nesitikėjo. - Tik tiek, kad pirmą kartą ministras mūsų išklausė ir išgirdo, kaip iš tikrųjų ta situacija atrodo. Susidaro nuomonė, kad jis daug ko nežinojo, nes viską kuravo viceministras Darius Mažintas. Toks įspūdis, kad ta informacija jis nesidalydavo.“

Daugybės profsąjungos narių skundų rezultatas buvo tik toks, kad ministerija finansiniam auditui atlikti atsiuntė darbuotoją, o šis, pasak V.Kupšio, „pusę metų nieko nedarė ir tik kavą su vadovu gėrė“. Rasta smulkių pažeidimų, bet kas iš tiesų vyksta teatre ir kad aktoriams tenka kviesti greitąją medicinos pagalbą, auditas nematė.

„Mažiausi fabrikėliai, atsiprašant, renkasi ir tariasi, kaip dirbs, o čia vienintelė bendravimo priemonė - skelbimų lenta, - kalbėjo aktorių profsąjungos vadas V.Kupšys ir pridūrė, kad ir tą pačią lentą derėtų vadinti ne skelbimų, o skalbimo, kurioje iškabinami „visi teatro baltiniai“. - Konstitucinė susirinkimų teisė pas mus ignoruojama, jie įvyksta tik atvažiavus pačiam ministrui.“

Ir kolektyvinė sutartis - misija neįmanoma. Pasak kitos, teatro darbuotojų, profsąjungos pirmininko Rimanto Tereso, sutartis verstų vadovą bent kalbėtis. Tačiau, sako jis, direktorius sudaro tokias sąlygas, kad ji nebūtų pasirašyta. „Blogesnį psichologinį klimatą sunku įsivaizduoti“, - R.Teresas sako ir nesutinka, kad padėtis ketverius metus nesikeičia. Ji eina vis blogyn.

Per šio direktoriaus viešpatavimo metus, skaičiuoja profsąjungos atstovai, dėl įvairių priežasčių iš darbo išėjo apie 60 proc. darbuotojų.

Net ministras bejėgis

Aukštaitijos sostinės teatralai guodžiasi bent tuo, kad ministras Š.Birutis juos teikėsi išklausyti. Į susirinkimą atvažiavęs ministerijos vadovas pripažino: net jis yra bejėgis patenkinti abiejų profsąjungų reikalavimą ir atstatydinti R.Vikšraitį. Esą nesusikalbėjimas nėra pagrindas jį pakeisti. Atleistas direktorius kreiptųsi į teismą ir greičiausiai jį laimėtų, todėl nukentėtų pats teatras, iš kurio biudžeto tektų sumokėti grąžintam į darbą vadovui atlyginimą.

„Ministras visiems pasakė, kad jis mus supranta, bet nieko negali padaryti, nes tokie yra įstatymai. - V.Kupšys bando įsijausti ir į ministro Š.Biručio padėtį, nes panašiai buvo nutikę kituose dviejuose šalies teatruose. - Bet aš manau, kad, turint norą, vadovą buvo galima atstatydinti nuo pat pradžių.“

Ką liudija pilnos salės?

Direktorius R.Vikšraitis, kaip visuomet, turėjo kuo pasiteisinti. Esą teatre darbas vyksta, salės pilnos, spektaklių lankomumas geras. Tai, beje, pripažino ir ministras.

Tačiau V.Kupšys tvirtina tik neseniai sužinojęs, kokia kaina užpildomos salės. Neva R.Vikšraitis dalija kvietimus, skaičiuodamas juos tarsi bilietus.

„Jis kvietimus išdalija, bilietų kainą sumažina, ir salės pilnos. Gaila, kad to nežinojome, kai buvo atvažiavęs ministras“, - apgailestauja aktorių profsąjungos vadovas ir prognozuoja, kad tas vienintelis burbulas gali subliūkšti.

R.Teresas jam antrina, kad tai išsiaiškinti galima tik patikrinus buhalteriją, o profsąjunga tokių galimybių neturi.

Reikia psichoterapeuto?

Išvykdamas kultūros ministras pasiūlė teatrui pasikviesti psichopterapeutą. Gal būtų pravartu, nors tai galima laikyti humoru su nedviprasmiška potekste. Tačiau teatrui, matyt, reikėtų ir kardiologo. Viena darbuotoja „Vakaro žinioms“ prisipažino poliklinikoje išgirdusi medikės nusistebėjimą, kad jai kažkodėl dažnai tenka daryti aktoriams kardiogramas.

Atrodo, kad Darbo inspekcija liko vienintelė institucija, į kurią dar deda viltis teatro profsąjungos. Gavusi darbuotojų skundą, VDI direktoriui, be kita ko, nurodė atlikti profesinį rizikos veiksnių vertinimą. Darbuotojų anoniminė apklausa turi parodyti, kokie iš tikro santykiai yra kolektyve.

VDI Panevėžio skyriaus vadovas R.Trota sako, kad, gavusi tyrimo rezultatus, inspekcija darys išvadas ir teiks siūlymus, kaip galima būtų pabandyti bristi iš tos balos. Tik ar paisys VDI nurodymų teatro vadovas, virš kurio, atrodo, tik dangus? Juk už jų nevykdymą gresia tik administracinė atsakomybė.

Greičiausiai maištininkams pasikeitimų teatre teks laukti dar maždaug metus. Tiek iki kadencijos pabaigos 2015-ųjų lapkritį liko viešpatauti direktoriui R.Vikšraičiui.

„Baisiausia, kas gali nutikti, iki kadencijos pabaigos jis gali išvaikyti visus ir tada pats išeiti pakelta galva“, - baiminasi R.Teresas.

P.S. „Vakaro žinios“ norėjo suteikti žodį J.Miltinio teatro vadovui tikėdamosi, kad šis artėjančių Kalėdų proga bent kiek prasklaidys teatralų įtarimus ir baimes. Tačiau po ministro vizito direktorius susirgo ir antrą savaitę darbe nesirodo. Galimybe elektroniniu paštu atsakyti į klausimus R.Vikšraitis nepasinaudojo, nors jo pavaldiniai tvirtina, kad direktorius sirgdamas sėkmingai teatrui vadovauja internetu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s