respublika.lt

Jūrų muziejus jau kelia šventines bures

(0)
Publikuota: 2016 liepos 26 16:46:11, Respublika, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Jūrų muziejus jau kelia šventines bures. Eimanto Chachlovo nuotr.

Lietuvos jūrų muziejus, į Jūros šventę įliedamas tamsiai mėlynos - jūros istorijos - spalvos, startuoja gerokai anksčiau nei oficiali šventės pradžia.

 

Visą šią savaitę Jūrų muziejus skiria jūros istorijos ir gamtos temai, leidžiančiai, dar neprasidėjus jomarkams ir fejerverkams, susikaupti, pagerbti jūrininkus, jūrą Lietuvai atvėrusius, pavartyti lietuviškos marinistikos istorijos puslapius, susipažinti su jūrų gamtos pasaulio paslaptimis ir istoriniais bei tradiciniais laivais.

Jau trečiadienį, liepos 27 d., I. Simonaitytės bibliotekoje bus atidaryta paroda "Po kruopelę iš viso pasaulio. Romano Vilko jūrininkystės archyvas Lietuvos jūrų muziejuje", pristatanti nedidelę dalį archyvo, kurį muziejui perdavė tarpukario Lietuvos laivyno šturmanas ir kapitonas R. Vilčinskas-Vilkas.

Pasak parodos autoriaus, laivybos istorijos skyriaus vedėjo Romaldo Adomavičiaus, paradoksalu tai, kad turtingą Lietuvos laivyno istorijos medžiagą jis sukaupė gyvendamas toli nuo Lietuvos - Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Nuo 1990 m. R. Vilčinskas-Vilkas savo archyvo medžiagos kopijas, vėliau ir originalus tiesiogiai ir per tarpininkus siuntė į Lietuvos jūrų muziejų. Paskutinis siuntinys muziejų pasiekė 1999 m. jau po R. Vilčinsko-Vilko mirties.

Šiuo metu muziejuje saugoma beveik 5000 šio jūrininkystės archyvo objektų. Parodoje pristatomas archyvas iki šiol yra vienas pagrindinių šaltinių Lietuvos laivybos istorijai tirti.

Ketvirtadienį, liepos 28 d., kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir jūrine bendruomene prie Albatroso paminklo rengiama jau tradicija tapusi iškilminga jūrininkų pagerbimo ceremonija, skirta jūrą Lietuvai atvėrusiems, išplaukusiems ir negrįžusiems. Po ceremonijos ir iškilmingo vėliavų Nerijos forte pakėlimo jūrinei bendruomenei bus pristatyta naujoji ekspozicija "Ilgas reisas". Ši sovietmečio žvejybos ir gyvenimo būdo ypatumus atskleidžianti ekspozicija įkurdinta netikėtoje vietoje - tuos laikus menančiame vidutiniame žvejybos traleryje "Dubingiai", stovinčiame senųjų žvejybos laivų aikštelėje.

Jau tapo tradicija, kad Jūrų muziejaus parodos išeina už muziejaus ribų ir eksponuojamos laisvai prieinamose miesto erdvėse. Nuo ketvirtadienio, liepos 28 d., jūrų gamtai ir istorijai skirta paroda "Purpuro kelias" bus eksponuojama prekybos centre "Akropolis". Parodoje lankytojai pamatys beveik pusę šimto įvairaus dydžio, formų, spalvų mureksų kriauklių.

Penktadienį, liepos 29 d., Turgaus gatvėje bus galima susipažinti su lauko paroda "Jūrinio paveldo ženklai Klaipėdoje. Žiemos uostas". Šia paroda, pasakojančia apie Žiemos uostą - unikalų jūrinio paveldo reliktą, kuriam gresia sunaikinimo pavojus, pradedamas parodų ciklas, supažindinantis su šalies jūrinio kultūros paveldo įvairove.

Didžiausias muziejaus renginys, net keturias dienas vyksiantis Dangės upėje tarp Biržos ir Pilies tiltų, - "Dangės flotilė", sutrauksiantis 14 skirtingoms šalims, regionams ir laikotarpiams atstovaujančių laivų. Didžioji jų dalis - net šeši - tai įvairios Kuršių marių plokščiadugnės valtys - kurėnai, reisinė, venterinės, sielininkų. Ryškesnėmis spalvomis flotilę nudažys du vikingų laivai - "Jotvingis" iš Baltarusijos ir "Pardus" iš Latvijos. "Dangės flotilė" šventės dalyviams dovanos net du teatralizuotus laivų paradus, kurie vyks penktadienį ir šeštadienį. Nebus nuobodu ir ant kranto: šeštadienį prie Biržos tilto įsikurs vikingų stovykla, kurioje aidės ir kovos šūkiai, ir tyliai dirbs savo darbus amatininkai.

Visomis Jūros šventės dienomis veiks delfinariumas, kuriame vyksta delfinų pasirodymai. Naujojoje Saulės įlankoje - baseine po atviru dangumi - pristatomi kaliforniniai jūrų liūtai, lankytojų dėmesio laukia ir nemokamos muziejaus ekspozicijos - Etnografinė pajūrio žvejo sodyba ir Senųjų žvejybos laivų aikštelė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s